Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Perzan ST191L-DWMNKW Kraków | 2005-07-27 09:55:09 Co to jest rozsądna cena ?? (rząd wielkości)
Cały czas myślę o 5-tej... Pozdro. |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2005-07-27 17:59:01 Witam.
Porównywalna cena do instalacji VSI PRINS. |
![]() Perzan ST191L-DWMNKW Kraków | 2005-07-28 19:13:08 Enigmatyczna nieco odpowiedź, ale dzięki. ![]() Poszukam. Pozdro. |
Pratchawiec Opole | 2005-07-31 12:18:54 Witam!
Od kilku miesięcy obserwuję dyskusje na tymże forum i zdziwiony jestem, że temat V generacji na poważnie pojawia się dopiero teraz. W nawiązaniu do wcześniejszych postów; O grudnia używam instalacji V generacji - Icom JTG (nie Vialle). Instalacja w serwisie Chevroleta kosztowała 4.600 zł z montażem i była to cena promocyjna. Zamawiałem ją jeszcze w lipcu ub. roku, ale mieli jakieś kłopoty homologacyjne i chyba techniczne. Obecnie wg Panów z serwisu kosztowałaby ok. 6k zł. Przejechałem już ok. 24k km i póki co nie mam żadnych zastrzeżeń. Jedynie bezpośrednio po założeniu okazało się, że pompa gazu, stanowiąca integralną część zbiornika ( najdroższy elemnet instalacji), w ogóle nie działała. Po ok. 2 tygodniach zbiornik wymieniono i przez cały czas działa bez zarzutu. Żadnych regulacji, przegląd serwisowy, co 30k km, cena ok. 100 zł. Brak jakiejkolwiek różnicy pomiędzy jazdą na benzynie a gazie. Jedynie w momencie przełączania na gaz, po 55 sekundach, przy jeździe na niskich obrotach silnik nieco się dławi. Wystarczy dodać gazu. Zjawisko po sekundzie mija. Zużycie gazu większe o ok. 20% od benzyny i nie budzi to mojego zdziwienia. tak musi być. Brak możliwości jakichkolwiek regulacji, bowiem całością rządzi komputer samochodu. Przeprowadziłem analizę spalin i obiecywane wyniki rzeczywiście potwierdzają się. Jedyny mankament to niewielki zbiornik - 48 l, netto ok.39. co w praktyce w moim przypadku oznacza zasięg 270 - 400 km, w zależności od tempa jazdy. W ofercie polskiej innego nie ma, a przynajmniej wówczas nie było. Silnik zawsze, czy ciepły czy zimny, startuje na bezynie i po 55 sek. przechodzi na gaz. Cała instalacja to zbiornik z pompą i zaworami w kole zapasowym, dwa zawory, wtryskiwacze i jednostka sterująca w komorze silnika. To wszystko. Żródła internetowe b. ubogie bowiem instalacja powyższa stosowana jest głównie jako wyposażenie OEM. Zainteresowanym podaję adresy www jakie znalazłem w języku polskim. http://www.jtghttp://katalog.epf.pl/serwis/katalog/l/41655/http://www.republika.pl/concordia_gaz.com.pl/ Pozdrawiam J P |
![]() domadm Laguna II Grandtour Katowice | 2005-07-31 13:05:54 Napiszę coś więcej po wyjaśnieniu wszystkich tematów z gazownikiem.
Póki co nie będę prezentował opinii, gdyż zdaje się jest również na tym forum - rozumiem że każdy musi się kiedyś nauczyć - więc dam szansę, tym bardziej że obiecano mi usunąć problemy. Pytanie do Pratchawiec: czy pompa w zbiorniku piszczy ci tak przeraźliwie i głośno jak moja? Bo wg mnie trzeba reklamować takie coś - fatalnie wpływa na sprawność kierowcy i pasażerów. ![]() Pozdrawiam |
![]() Perzan ST191L-DWMNKW Kraków | 2005-07-31 15:03:32 Pratchawiec: dzięki za info. Przekopałem trochę sieci, ale faktycznie, informacji jeszcze zero. ![]() Trochę pomieszałeś te linki ![]() http://republika.pl/concordia_gaz/ http://www.jtg.com.pl domadm: czekam na opinie, spostrzeżenia, uwagi z uruchomienia i eksploatacji ![]() Pozdro. [ wiadomość edytowana przez: Perzan dnia 2005-07-31 15:14:07 ] |
Pratchawiec Opole | 2005-07-31 15:25:36 Perzan
Linki faktycznie pomieszałem, ale odnalazłeś właściwe. Do Domadm Pompa paliwa jest słyszalna wyłącznie po otwarciu klapy bagażnika, a właściwie po odkręceniu pokrywy zbiornika. Słychać, że pracuje w niej silnik elektryczny. I to wszystko. Przy wymianie niesprawnej pompy gazownik mówił (ale nie specjalnie mu wierzę), że poprzednia pompa była za dokładnie spasowana, co biorąc pod uwagę jakość gazu w Polsce spowodowało jej zatarcie. Aktualmie pracująca pompa, jest podpobno trochę "rozszczelniona" Obserwują kiedyś szcżątkowe imformacje z jakiegoś angielskiego Forum znalazłem informację, że największym problemem V generacji jest jakość pomp pracujących wpłynnym gazie. Podobno jedynymi wytrzymującymi te warunki są pompy Bosch. Aha, zapomniałem dodać, że Chevrolet daje gwarancję na w/w instalację jak na cały samochód tj 3 lata. Pratchawiec |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2005-08-01 20:15:55 Witam.
Żeczywiscie trochę na początku było problemów z pompami w ICOMIE bo to były Czeskiej produkcji a obecnie są faktycznie BOSCHA lub SIEMENSA tak samo jak wtryskiwacze gazowe. Obecnie za około 2 miesiace będą inne zbiorniki bo faktycznie był takze dotychczas problem z wymiana filtra gazowego. Więc te dotychczasowe problemy tych instalacji juz defacto zostały rozwiazane więc mogę na ich temat także prowadzić na tym forum dyskusje. |
Kowicz Audi A4 Avant quattro Jabłonna /Wawa | 2006-06-16 07:43:33 Siemka
Możecie powiedzieć jak wygląda sprawa JTG na dzień dzisiejszy, ile kosztuje do v6 i czy już wiadomo czy są z nią jakieś problemy?? Pozdro |
laguna500 PORSCHE CAYENNE S śrem | 2011-08-24 12:17:06 CZEŚĆ MAM PYTANIE ,CZY PRZY NIESPRAWNEJ POMPIE JTG MOŻE GRZAĆ SIĘ INSTALACJA CO DOPROWADZIŁO DO ZGRZANIASIĘ KABELKÓW ,A NASTĘPNIE WYSKAKIWAŁ PRZEKAŻNIK,OD KOGO MOGĘ KUPIĆ TAKĄ POMPĘ SAMĄ ,LUB Z MONTAŻEM,JESTEM Z ŚREMU /K POZNANIA ,POZDRAWIAM PAWEŁ |