Po co 5 bieg w astrze ????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, od prawie roku jeżdzę astrą 1 z 92r. Silnik 1.8 (90KM).
Cały czas sie zastanawiam po co zamontowana jest tak długa skrzynia biegów ??
Podaję prędkości:
1 - 70 km/h
2 - 110 km/h
3 - 155 km/h
4 - 195 km/h
5 - jechałem max 210 przy 5tyś obrotów.
Chcąc jechać ekonomicznie czyli ok 90-100km/h przy 3 tyś obrotów, jadę na 4 biegu, włączając 5-ty, obroty spadają na 2tyś. Nie pozwala to na normalną jazdę, każde mniejsze wzniesienie i silnik szybko słabnie. Piątka dobrze 'ciągnie' od 140km/h, ale niestety sporo wzrasta spalanie i gdzie na codzień tyle jeździć???
O jakim symbolu mam szukać skrzyni,aby miała krótkie przełożenia ??

[ wiadomość edytowana przez: mitusm dnia 2005-07-27 16:41:28 ]

Jesli chcesz krotka skrzynie to szukaj z oznaczeniem CR, nie rozumiem Twojego problemu, przynajmniej mozesz jechac ekonomicznie przy predkosciach rzedu 120km. Predkosci ktore podajesz sa podobne do przelozen skrzyn F16 F20 - sprawdz jaka masz. Jak cos kup sobie F13 i bedziesz mial spokoj.

Mam F13 i (F16cztery biegi), ale obawiam sie ze nie bedzie pasowac do 1.8 wiec zostaje F16 tylko zalezy jaka masz!!bo sa dwie CR i CW krotka i dluga ja mam.A jak jedzie tak szybko to musi biec silnik w bdb stanie.Pozdro

Cytat:
2005-07-27 17:32:30, JankeS_GSI pisze:
Jesli chcesz krotka skrzynie to szukaj z oznaczeniem CR, nie rozumiem Twojego problemu, przynajmniej mozesz jechac ekonomicznie przy predkosciach rzedu 120km. Predkosci ktore podajesz sa podobne do przelozen skrzyn F16 F20 - sprawdz jaka masz. Jak cos kup sobie F13 i bedziesz mial spokoj.

Wiem że przy wiekszych (<130km/h) prędkościach tak długi piąty bieg jest dobry, ale zbyt często tak szybko nie jeżdzę, nie ma za bardzo gdzie. A tak długa skrzynia odbija sie na przyspieszeniu.
Dla przykładu podam że u taty w clio II 1.4 piąty bieg jest krótszy od mojego czwartego !!!!!

Nie ma czegos takiego jak skrzynia CW - jest krotka CR i dluga WR

A jak to jest w samochodach tak jak u mnie, z tylnym napędem tez F16 czy tam F20 tylko inaczej zrobiona ??

Ja mam na 5 biegu przy 2 tyś/obr, 90 km/h i przy takiej jeździe najmniej spalił 7.5 litra, a max predkosc jaka uzyskałem to 190 ale nie pamiętam przy jakich to obrotach ale juz cos w okolicach 5 tyś

JankeS_GSI==>sory pomylilem sie ale wiadomo o co chodzi

Jakie skrzynie byly montowane w astrze?
I jeszcze jedno jaka skrzynie miala astra gsi?
Jest jakas roznica miedzy 8v i 16v?

toche mnie zaskoczyl ten post....

- albo sa to kolejne opowiesci "z mchu i paproci" (starsi klubowicze wiedza co to znaczy) - widzialem juz na trasie autorow opowiesci o osiaganiu silnikiem 1,4i predkosci po 190 km/h - a jak przyjdzie co do czego to przy 160 klapa totalna...
- albo ja mam gowniany silnik
- albo faktycznie kolega ma dziwna skrzynie biegow - ale wtedy gratuluje silnika !
- albo kolega ma koleczka od malucha i licznik pokazuje "kino oko" (jeszcze starsi klubowicze wiedza o co chodzi )

ale tak czy inaczej informacja o spadaniu obrotow do 2 k przy 100 km/h - hmmm, troche dziwne...
ja mam 3,2k przy 120 km/h (piatka)- czy kolega ma podobnie ???

a jak z osiaganiem tych 110 na dwojce ???? ile to trwa ??? bo jesli masz faktycznie taka dluga skrzynie to osiagi czasowe musza byc strasznie marne...
mam wrazenie ze u mnie dwojka zamyka licznik obrotow (nie mam odciecia na gazie) juz przy 90 km/h

lece szybciutko katowac samochod..... )))

Cytat:
2005-07-28 15:42:09, harry pisze:
toche mnie zaskoczyl ten post.... - albo sa to kolejne opowiesci "z mchu i paproci" (starsi klubowicze wiedza co to znaczy) - widzialem juz na trasie autorow opowiesci o osiaganiu silnikiem 1,4i predkosci po 190 km/h - a jak przyjdzie co do czego to przy 160 klapa totalna... - albo ja mam gowniany silnik - albo faktycznie kolega ma dziwna skrzynie biegow - ale wtedy gratuluje silnika ! - albo kolega ma koleczka od malucha i licznik pokazuje "kino oko" (jeszcze starsi klubowicze wiedza o co chodzi ) ale tak czy inaczej informacja o spadaniu obrotow do 2 k przy 100 km/h - hmmm, troche dziwne... ja mam 3,2k przy 120 km/h (piatka)- czy kolega ma podobnie ??? a jak z osiaganiem tych 110 na dwojce ???? ile to trwa ??? bo jesli masz faktycznie taka dluga skrzynie to osiagi czasowe musza byc strasznie marne... mam wrazenie ze u mnie dwojka zamyka licznik obrotow (nie mam odciecia na gazie) juz przy 90 km/h lece szybciutko katowac samochod..... )))

Widzę że masz taki sam motor, tyle że to wersja GT 3 drzwiowa, a u mnie CD. Pewnie stąd inna skrzynia. Do 100km/h mam ok 10.5s mierzone stoperem, oczywiście na dobrej benzynie. Gaz ok. sekundy mniej. Przy 3.2tyś obrotów na 5 biegu przekraczam 140km/h, przy 2tyś NAPRAWDĘ mam 100km/h. V-max oczywiście z wiatrem, w normalnych warunkach 5-tka utrzyma max 180km/h. Podane prędkości na poszczególnych biegach testowane na benzynie do odcięcia (OK 6300 obr.)

Znalazłem wykaz skrzyń:LINK
tam włączcie: Technika -> Skrzynie i przełożenia.
Mój silnik to C18NZ. Gdzie mogę odczytać jaką mam skrzynie w samochodzie i kto mi doradzi z tą tabelą.

[ wiadomość edytowana przez: mitusm dnia 2005-07-28 17:30:04 ]

Niezle przelozenia. Troche sie zdziwilem ze cos w ogole takiego ktos do astry zalozyl. co smi sie wydaje ze to jest jak kolega harry wspomnial...

Ja u siebie mam prawie takie przelozenia ! :

1 - 60
2 - 105
3 - 160
4 - 210 - 215
5 - do ilus tam

Pozdrawiam,
Vino

Cytat:
Widzę że masz taki sam motor, tyle że to wersja GT 3 drzwiowa, a u mnie CD. Pewnie stąd inna skrzynia. Do 100km/h mam ok 10.5s mierzone stoperem, oczywiście na dobrej benzynie. Gaz ok. sekundy mniej. Przy 3.2tyś obrotów na 5 biegu przekraczam 140km/h, przy 2tyś NAPRAWDĘ mam 100km/h.

Ja mam ten sam silniczek C18NZ i dokładnie takie same wyniki. Na 5 przy ok 3.2 tys obr ok 140 km/h.

i ja mam c18nz i 110 na drugim biegu to mam bez problemu a reszty jakos nie mialem okazji sprawdzic

Cytat:

A jak to jest w samochodach tak jak u mnie, z tylnym napędem tez F16 czy tam F20 tylko inaczej zrobiona ??

omegi A w silnikach od 1.8 do3.0 12v miały jeden model skrzyni F25 a 24v F28
Cytat:
Jakie skrzynie byly montowane w astrze?
I jeszcze jedno jaka skrzynie miala astra gsi?
Jest jakas roznica miedzy 8v i 16v?

8v -F16
16V -F20

Którą skrzynie z listy mam szukać aby była dobra ???

Ja też mam C18NZ i jak jadę sobie 90km/h jak chcę coś wyprzedzić to redukcja na 4 nic nie daje (muł jak cho.....), muszę dać na 3 to wtedy idzie, nie mam obrotomierza więc nie będę się wypowiadał jakie mam wtedy odroty, ale podejrzewam, że nie takie straszne (stwirdzenie wyłącznie tzw słuchowe).
A i jeszcze dodam, że jak wcześniej miałem kadetta 1.3 to od 90km/h na 4 lepiej szedł niż moja astra, więc ta skrzynia może faktycznie taka jest.

[ wiadomość edytowana przez: dag dnia 2005-08-02 22:17:14 ]

harry a moze bys nas wtajemniczyl??
Cytat:
toche mnie zaskoczyl ten post....

- albo sa to kolejne opowiesci "z mchu i paproci" (starsi klubowicze wiedza co to znaczy) - widzialem juz na trasie autorow opowiesci o osiaganiu silnikiem 1,4i predkosci po 190 km/h - a jak przyjdzie co do czego to przy 160 klapa totalna...
- albo ja mam gowniany silnik
- albo faktycznie kolega ma dziwna skrzynie biegow - ale wtedy gratuluje silnika !
- albo kolega ma koleczka od malucha i licznik pokazuje "kino oko" (jeszcze starsi klubowicze wiedza o co chodzi )

Fakt ze niktorzy sobie dodaja. Pisza ze jechali tyle albo tyle tylko nie dodaja ze z bardzo dzuzej gorki
Jak na moje to tyle nie pojedzie po prostej (oczywiscie w miare poziomej). Mi udalo sie zlapac w 4 osoby na poklanie 200km/h. Moze poleciala by wiecej ale gdzie w Polsce sa tak glugie proste.
Mozna tak przeciez jechac czy rozpedzic auto ale jak wiadomo powinno sie podawac predkosc jaka mozna osiagnac na prostej.
Koles od ktorego kupilem astre mowil mi ze jechal ja 220km/h tylk nie powiedzial z jakiej gorki

Aha fajnie ze ktos mi odp
Moze ktos wie bo nie chce mi sie szukac jaka mam skrzynie?
Ja musze naprawde przeciagnac auto na 2 biegu zeby zlapac 100km/h.
Na 4 biegu i na gazie zlapalem ponad 170! Gonilem sie wtedy z jakas omega A na obwodnicy 3citi. Koles powyzej 150km/h odpuscil albo stracil moc

Najlepszy czas jaki mi sie udalo zmierzyc stoperem to 8,2 sekundy do setki ale na suchym asfalcie i na benzynie.

A co z 6-biegową skrzynią z calibry turbo, wie ktoś jakie tam są przełożenia ???

MarchewGSI to masz strzynie taka jak ja czyli F16 i chyba z tym mniejszym przelozeniem.Moj odcina dokladnie na 2 przy 94 3 chyba 150 ale max to tylko 200km/h ale przyspieszenie napewno jest kolo 7 bo jak startowalem ze scigiem to jakos tak do 3biegu to mi nie uciekal
mitusm==>co do 6biegow to nie znam ale wiem ze jest super!!!tylko cenaz ta skrzynia to moje autko by przyspieszalo w okolo 6sek!!!ale bym sie cieszylbo tyle chcem osiagnac.