Układ zapłonowy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc pilnie potrzebuje jak naprawic układ zapłonowy w hyundai lantra

może określ o co ci chodzi, jaki typ silnika,pojemność,rok prod. to może coś wymyślimy

Rocznik 92, silnik 16v DOHC, pojemnosc 1600. Dokladnie chodzi mi o to ze szczelil pasek rozrzadu czy jak sciagne pasek bede musiala go naciagac czy jest cos takiego do naciagania paska? Przeskoczyly mi juz 4 zabki na kolach i czy nie uszkodzilo to jakis innych czesci silnika? I jak zaloze nowy pasek czy bedzie mi chodzil normalnie silnik?? To jest samochod taty i niestety ja go zepsulam dzisiaj. Prosze o szybka pomoc!!

to raczej wina taty a nie Twoja ze na czas nie zmienil paska - to jedna z najwazniejszych czynnosci w uzywanym samochodzie - zerwanie w tym sulniku jest na ogol bardzo powazne i bez mechanika na pewno sie nie obejdzie - zazwyczaj konczy sie na wymianie zaworow, w gorszym przypadku takze glowicy, a w najgorszym calego silnika.. ale tak jak mowilem - jesli pasek bylby wymieniony na czas nic podobnego nie mialoby miejsca pozdrawiam i zycze jak najmniejszych szkod i dobrego mechanika
k.

nic nie kumam... układ zaplonowy? pasek stzrelił ? i przeskoczył o 4 zabki? to jak jest strzelił czy przeskoczył ?

Jakie objawy daje źle ustawiony zapłon????
wieksze spalanie???? co jeszcze?

Sprawa jasna zerwany pasek,próba odpalenia,przestawienie i jak to opisał SHUBERTH kłopoty,tylko na jaką skalę Tylko wizyta u dobrego mechanika na to odpowie nic na szybko nie zrobisz,tata i tak się dowie.Trzeba pilnować wymiany paska chociaż różnie z tym bywa,potrafi i nowy strzelić. Powodzenia