| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
emil Pełnoprawny Klubowicz Opel Vectra C GTS/Op ... gdańsk | 2005-07-29 17:08:49 moge zalatwic ci do kadecieka na przod amory z KAYABY za 95 zł szt i SACHSA za 112. Nowe amory olejowe. pozdrawiam. cena za sztuke ![]() |
LuckyS Pełnoprawny Klubowicz ASTRA CARAVAN Łódz-ka | 2005-07-30 04:32:04 Witam,
Z czystym sumieniem NIE polecam amorków Sachsa (gazowo-olejowych). Użykowałem takie przez rok (ok 35kkm) z przodu. Po 2 tygodniach (ok 1,5kkm) padł prawy; tzn amortyzował ale grzechotał niemiłosiernie - wymiana. Po niecałym roku znowu prawy... gaz się ulotnił, olej też gdzieś się zmył Wynik na maszynie: lewe koło 75%, prawe 0%!!!
Wymiana tym razem lewego i prawego. Po wyjęciu okazało się, że w lewym też gazu brak + ślady wycieku oleju; reklamacja (zwrot kasy). Teraz "ujeżdzam" gazowo olejowe ALKO i jak na razie jestem z nich bardzo zadowolony (przejechane ok. 10kkm). Auto jest trochę sztywniejsze (niż na Sachs-ach). Alko ma jeszcze jedną zaletę, dla mnie bardzo ważną: nie ma problemu z reklamacją. Jeśli coś się stanie w czasie gwarancji, jadę do warsztatu, w którym zakładałem i na miejscu, bez dodatkowych kosztów (wymiana, geometria) montują nowe. Sachs niechętnie patrzy na dodadkowe koszty i przez to może reklamacji nie uwzględnić. Dlaczego? Ano dlatego, że jeśli dołączysz rachunki za wymianę, geometrię itp to amorki są odsyłane do producenta (gdziekolwiek on się znajduje...). Tam przeprowadzają "sekcję zwłok" i ... reszty chyba nie muszę tłumaczyć biorąc pod uwagę stan naszych dróg
Na czas reklamacji (od 14 do max 30 dni) musisz zakupić nowe amorki - jeśli chcesz jeżdzić. Jeśli ci uznają reklamację to zwrot kosztów zakupu. I jeszcze jedno: elementy bezpośrednio współpracujące z amorkami Sachsa powinieneś wymienić na nowe (lub posiadać dowody zakupu takowych) + oświadczenie zakładu montującego, że wszystko zostało wymienione na nowe i jest ok. Być może w innych miastach gdzie jest serwis Sachsa wygląda to inaczej. Chciałem dołączyć rachunki za wymianę ale kolo w hurtowni mi powiedział, że jeszcze takiego przypadku nie było aby Sachs uznał taką reklamację. Uff ... trochę się rozpisalem... Wybór należy do ciebie
Pozdro |
miniu Forumowicz opel omega Poznań | 2005-07-31 10:05:38 nie zakładaj orginalnych kiła kumpel pracuje w serwisie opla i podobno najgorsze polecają MONROE ja sam je mam i jest super |
MSJ Pełnoprawny Klubowicz Seat Leon Warszawa | 2005-07-31 22:32:09 Ja jak tylko kupiłem kadzia założyłem MONROE. Za jekieś 750 pln. Zrobiłem na nich 50kkm i nie miałem żadnych problemów. |
Bufi (S) RegionAdmin Omega B kombi automat Zabrze | 2005-08-01 22:35:30 Montowałem (jeszcze będąc posiadaczem Corolli), amortyzatory Sachs-a gazówki.
Teraz chciałem też do Vectry takie zamontować, ale różnica cenowa była nie wielka, więc teraz mam Monroe Sensatrack. Jeździ się przy nich fajnie. Podczas równej drogi robi się miękki, a gdy zaczną się wyboje jest twardy. Polecam na wydanie troszkę większej gotówki i kupienie czegoś lepszego. |
bobski Forumowicz opel astra Rybnik | 2005-08-02 11:31:42 ja kupilem na tył kayaby olejówki nowki z gwarancja po 53 pln sztuka,za chwile ide zakladac wiec napisze jak sie sprawuja za jakies pol roku peace |