Hak - montaż do Omegi A sedan

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Grono
Panowie może ktoś może mi opisać lub podesłać jakąś instrukcję jak się montuje hak w Omedze A sedan. Podobno jest to dosyć nietypowy montaż. Może jakieś zdjęcia jak to jest zamontowane chociaż ?

Dzięki

Alex_a

Musisz zdjąć wygłuszkę bagażnika i zobaczysz miejsca, wktórych musisz zrobić dziury na śruby. Możesz śmiało wiercić, bo nic nie mam pod spodem, więc nie przejmuj się, że jakiś zbiornik przedziurawisz czy coś w tym stylu.
Musisz też zdjąć zderzak, żeby zamontować mocowanie haka. Ja u siebie musiałem też w nim wyciąć dziurę, żeby go założyć z powrotem. Przy pracach ze zdjętym zderzakiem, najlepiej jakbyś miał jakąś pomocną dłoń, bo bardzo łatwo jest złamać chromiki, które wystają z niego po bokach.
Przy lewej lampie jest mała kostka (taka jak przy włączniku sterowania lusterkami elektrycznymi) w której umieszczone są wszystkie wyprowadzenia elektryczne kostki (ale chyba z tą mniejszą liczbą styków).
Samo mocowanie haka jest banalnie proste i powinno zająć ci nie więcej niż 3-4 godziny.
Powodzenia w robótkach ręcznych.

Ok, dzięki za wstępną pomoc. Jednak widzę że hak jest zrobiony z dwóch części (blacha do bagażnika + podpora z kulą), czy w tym momencie trzeba wycinać miejscowo dodatkowo tylny pas aby go zamontować ?

Alex_a

Wycinasz tylko dziurę w zderzaku od spodu, żeby się hak zmieścił. Jedną dużą blachę montujesz w bagażniku pod wygłuszką i skręcasz ją z drugą blachą od spodu samochodu. Do tego przykręcasz kulę. Przynajmniiej ja tak miałem przy niezdejmowalnym haku.

Spox, dzięki teraz już kojarzę temat jak należy.

Alex_a