MotoNews.pl

Wymiana szyby przedniej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jakaś zasrana menda dzisiaj w nocy rzuciła kamieniem w przednią szybę. Panowie, jak najszybciej zmienić przednią szybę, wiem że na sznurek ale czy muszę demontować w środku elementy tapicerki??? Drugie pytanie do kolegów z warszawy, gdzie można tanio kupić szybę do carówki??? A może ktoś ma w jakiejs ludzkiej cenie??? Proszę o szybką pomoc bo nie chciałbym stracić dowodu. Pozdrawiam

Jeszcze jedno pytanie, mam caro 93 rok, czy szyba ze starszego poloneza bedzie pasować do niego???

Specem nie jestem ale troche szyb wyciagnolem i wlozylem.
Przeszkadzac Ci beda wycieraczki i lusterko wewnetrzne.
Po zdemontoawniu smarujesz uszczelke najlepiej plynem do mycia naczyn wciagasz sznurek w cala uszczelke i aby sie krzyzowal albo na boku albo na gorze, a dol szyby z uszczelka wkladsz w rynienke szyby i delikatnie wyciagasz jeden z koncow tak aby uszczeka wychodzila do wewnatrz. Po wlozeniu delikatnie dlonia dobijasz uszczelke na calej dlugosci aby sie ulozyla....

W razie pytan pisz. Postaram sie w miare skromnej wiedzy Ci pomoc...

No właśnie czy szyba z przejściówki 89, będzie pasowała??? Odnoszę wrażenie że chyba są takie same ale nie mam co do tego pewności.

Powiem tak jezeli bedzie z uszczelka na 100% bedzie pasowac...
Wniosek musisz miec szybe z uszczelka.

Mam rozumiec ze jesli bede mial szybę bez uszczelki i założe na nią swoją to mogę miec problemy z jej założeniem??
Nie bardzo rozumiem dlaczego

najlepiej miec szybe z uszczelka,uszczelke nakladasz na szybe, w uszczelke wkladasz klina, wazne by uszczelka byla ciepla - ulatwi to zakladanie, potem najlepiej posmarowac elementy podszybia czyli to miejsce w ktorym siedzi szyba - np bitexem (dla konserwacji i uszczelnienia) i potem na sznurku wkladasz szybe, sznurek musi sie krzyzowac na dloe po srodku tak z 20cm niech sie krzyzuje, stawiasz szybe na podszybiu, jedna osoba dociska ci ja od zewnatrz, a ty powolutku ciagniesz za sznurki na zmiane po 10-20cm tak aby uszczelka weszla do srodka... sznurek nie moze byc za cienki bo potnie uszczelke - ja tak wlasnie sonbie pocialem...
z tapilerki? tylko oslonki slupkow czyli po 3 wkreciki... to tyle.

Ja osobiscie nie stosowalem inna uszczelka inna szyba ale slyszalem ze nowe uszczelki bez klina rozni sie od tej klinem.....

A ja z innej beczki : jeżeli miałeś normalne białe tablice ( a nie jeszcze czarne ) - to miałeś również naklejkę na szybie z nr. rejestracyjnym . Naklejki oderwać i przekleić się nie da ! Czeka cię więc wizyta w Wydziale Komunikacji i WYMIANA tablic rejestracyjnych , oraz dowodu . Na twój koszt oczywiście ...

Niestety mam tego świadomość, według mnie to absolutny debilizm żeby od razu wymieniac dokumenty i tablice, no ale w tym kraju jest wszystko mozliwe.

schab nie zgadzam sie !! wydaja nowa naklejke, a nawiasem mowiac ta da sie zdjac na cieplo

Cytat:
2005-08-03 10:02:27, schab pisze:
A ja z innej beczki : jeżeli miałeś normalne białe tablice ( a nie jeszcze czarne ) - to miałeś również naklejkę na szybie z nr. rejestracyjnym . Naklejki oderwać i przekleić się nie da ! Czeka cię więc wizyta w Wydziale Komunikacji i WYMIANA tablic rejestracyjnych , oraz dowodu . Na twój koszt oczywiście ...

dokupienie naklejki to koszt bodajże 24 zł

Cytat:
2005-08-03 10:02:27, schab pisze:
(ciach) Naklejki oderwać i przekleić się nie da !

uwierz że się da - suszarka w dłoń, ostry nożyk lub żyletka i do dzieła

Cytat:
Czeka cię więc wizyta w Wydziale Komunikacji i WYMIANA tablic rejestracyjnych , oraz dowodu . Na twój koszt oczywiście ...

Żadnej zmiany w dowodzie, żadnych zmian tablic - nie daj sobie tego "kitu" wcisnąć w UK, kupujesz nową naklejkę na szybę

Cytat:
2005-08-03 08:51:04, k1cyprys pisze:
potem najlepiej posmarowac elementy podszybia czyli to miejsce w ktorym siedzi szyba - np bitexem (dla konserwacji i uszczelnienia)

Ratunku !!! Tylko nie bitexem !
Jak ci bitex zaschnie , to już drugi raz szyby nie wyjmiesz bez jej rozbijania i potargania uszczelki ! Dla ułatwienia wkładania można posmarować uszczelkę wazeliną techniczną , albo kosmetyczną , ewentualnie olejem silikonowym . Znowu broń boże - nie uszczelniać żadnym silikonem . Uszczelnić ma - jak sama nazwa wskazuje - uszczelka !
A jeśli ona nie pasuje i w dwóch przeciwległych narożnikach mamy dziury , a w dwóch kolejnych nie chce wejść - to oznacza , że buda jest skoszona i trzeba ją naprostować , a nie uszczelniać !
A wracając do wymiany tablic - to co piszę to nie mój wymysł , tylko znany mi przypadek .

[ wiadomość edytowana przez: schab dnia 2005-08-03 10:30:31 ]

hm, mi wsadzal lakiernik na konserwacji, a potem ja ja wyciagalem i wkladalem (tylna) i bylo ok...?

Cytat:
2005-08-03 10:27:39, schab pisze:
A wracając do wymiany tablic - to co piszę to nie mój wymysł , tylko znany mi przypadek .

No niestety nikompetencja naszych urzędników poraża, i jeżeli jesteś w stanie ulegać ich namową i stwierdzeniom to potem mamy takie przypadki

Panowie, intensywnie szukam szyby i nie bardzo to wychodzi. Nie ma nikt z was do sprzedania może??? W ogłoszeniach znalazłem pare po 120 - 150, na giełdzie fsoak 30- 50 ale nie ma ludzi.

Pozdrawiam

Co do nalepki to wystarczy bardzo ostry nozyk taki jak zyletka...

jeszcze jedno, zakładam szybę z klinem czy bez?? Moze klin na koncu?? Czy jak

Naklejke z przedniej szyby można odkleić i przykleić do nowej, jak ktoś się przyjrzy to zobaczy małe niedociagniecia. Kumplowi zbili szybe w skodzie, pojechal ze stara szybą do blacharza i za 30 pln przekleił naklejke.
W UK naklejka kosztuje 24 pln + znaczki skarbowe.

Pozdrawiam