MotoNews.pl

Wyciszenie drzwi pod kątem cichszego zamykania.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie wiem czy właściwe forum czy nie powinno to byc na forum technicznym ale zaryzykuje.
Znalazłem kilka wątków odnośnie wyciszania ale żadnego z odpowiedzia na moje konkretne pytanie.
Chodzi mi o wyciszenie drzwi w Toyocie Starlet pod kątem głośności przy zamykaniu.
Odgłos nie jest wytłumiony jak "w innych" autach lecz jest strasznie, nie wiem jak nazwać, brzęczący.Tak jakby drzwi były z samech blachy.
Choć w sumie są ale chcę to zmienić.
Doradźcie czego użyć.Mat wygłuszających, gąbki??
Wyczytałem gdzieś na forum że można użyć gąbki jakiej używa się pod panele.

Pozdrawiam

Najpierw spróbuj wyregulować zamki, nie trzeba będzie tak mocno trzaskać i zniknie brzęczenie.

Żeby zamknąć drzwi nie muszę nimi mocno trzaskać.Zamykają się lekko.
Wiadomo że niektóre drzwi zamykają z mniejszym inne z większym hukiem.Chodzi mi o odgłos przy ich zamykaniu, jak w konserwie
Taki pusty blaszany dżwięk, który chcę wytłumić.

zamontuj maty wygluszajace sam sobie odpowiedziales na swoje pytanie

Domyślam się że będą to maty, problem tylko w tym jak je nakleić.
Czytałem wątki o wygłuszaniu pod audio (blachy zew. od wewnątrz + wewnętrzne od środka + gąbka pod tapicerke), wygłuszaniu od hałasu z zewnątrz (maty na wewnętrzną blache od środka + gąbka pod tapicerkę lub zaklejenie samych otworów w blasze itd.). .Jest wiele wersji.A bez sensu pakować tyle mat jak przy wygłuszaniu pod audio gdy np wystarczy zaklejenie samych otworów.
Pozdrawiam

Bez sensu jest zadawanie pytania, skoro zna się odpowiedź ... .
Moim zdaniem wygłuszanie ma sens i efekt, trzeba tylko zastosować odowiednie materiały w odpowiednim przypadku.

Cytat:
Wysłany: 2005-08-06 22:20:24
Bez sensu jest zadawanie pytania, skoro zna się odpowiedź ... .

Nie znam odpowiedzi.Gdybym znał, nie pytałbym.

Cytat:
Moim zdaniem wygłuszanie ma sens i efekt, trzeba tylko zastosować odowiednie materiały w odpowiednim przypadku.

I oto mi własnie chodzi.
Jakie konkretnie materiały (domyślam się tylko że mogą to być maty) będą dobre w moim przypadku i w jaki sposób, jeśli będą to maty, je nakleić.
Czytałem o kilku różnych wersjach naklejania mat.Ale niestety nie wiem który w moim wypadku będzie odpowiedni.
I tu ma sens zadawanie pytań.

Pozdrawiam

Maty miękkie naklejasz na wewnętrzne poszycie drzwi, natomiast twarde wykorzystujesz do wyklejenia tej perforowanej części drzwi bliżej środka auta.

I mniej więcej o to mi chodziło
Pozdrawiam