Valvoline- 15W50

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam!
czy ktosm iał stycznosc z tym olejem, jest to podobno olej mineralny tak..? bede wymieniał olej i sie zastanawiam...
ewentualnie ten max life 10W40..chyba maluszkowi nie zaszkodzi po 75kkm?

Nie polecam wlewać takiego oleju. Najlepszy będzie 15W40. Jak wlejesz zbyt rzadki olej to będzie silnik mniej szczelny a to jest 126p a nie VW FSI. Nie ma co szaleć

Cytat:
2005-08-04 13:13:33, DominikWrc pisze:
(...)wlejesz zbyt rzadki olej to będzie silnik mniej szczelny a to jest 126p a nie VW FSI. Nie ma co szaleć

Ja mam na obydwu malcach silniki zalane syntetycznym Mobilem 5W50. Olej dość rzadki, ale nie narzekam. W nowszym jest super szczelnie (aż mi miska łolejowa zardzewiała i blok silnika zbutwiał ), w starszym, co prawda trochę się poci pod aparatem zapłonowym, ale za to jak wymywa wszystkie syfy - marzenie. Jak ja bym miał w tej chwili wymieniać olej - to tylko na syntetyka.

Cytat:
2005-08-04 13:13:33, DominikWrc pisze:
Nie polecam wlewać takiego oleju. Najlepszy będzie 15W40. Jak wlejesz zbyt rzadki olej to będzie silnik mniej szczelny a to jest 126p a nie VW FSI. Nie ma co szaleć

eee tam..przeciec ten 15W50 tez jest mineralny wiec nie widze problemu...
dla mnie moj 126 to własnie jak VW FSI...

tabela

dlaczego myslcie ze olej 0w40 jest rzadszy od 20w40

dla silnik podstawowym parametrem jest parametr oleju w temp pracy. czyli 40
parametr ..W sluzy tylko w czasie rozruchu w zimnie.
mysle ze na olej powinnismy patrzec z punktu widzenia silnika.

nie zrozumcie mnie zle.
badania organoleptyczne w temp pokojowej udawadniaja rozne lepkosci tych olei ale dla silnika to jeden pieron.

dlatego dobierajac olej dla siebie ZAWSZE patrze na 2 cyfre.
i nigdy 40 nie naleje.minimum jakie jest dostepne w normalnych cenach to 20W50 lubro lub lotos city.

nastepny bedzie 10W60

5W50 to moim zdaniem gesty olej.

RG

Valvoline jest bardzo dobrym olejem zwłaszcza jak sie go porówna z Lotosem

ja mam obecnie zalany silnik DuraBlend'em (10W40, bo byl po w miarę normalnej cenie, a nie bylo akurat 5w40)

fajny jest też VR1 Racing 5W-50/10W-60/20W-50 (ale zwykle jest dość drogi)

BTW. ktoś wie gdzie i za ile można dostać Valvoline Zinc Spray ??

spray

tu masz adres .ok 30 zl

Zinc Spray
Cytat:
Zinc Spray

Chroni i gruntuje.
Podczas spawania trzeba mieć pewność, że spoina spawalnicza jest dobrze zabezpieczona przed niszczącymi czynnikami korozyjnymi. Musimy też odpowiednio przygotować ją do malowania. Dlaczego by nie połączyć tych czynności? Valvoline Zinc Spray zapewnia ochronę powierzchni metalowych przez galwaniczne cynkowanie "na sucho", dzięki czemu doskonale zabezpiecza spoiny spawalnicze. Dodatkowo tworzy szybkoschnącą, samouszczelniającą, elastyczną powłokę ochronną, która może stanowić grunt pod większość pokryć lakierniczych.

Zinc Spray:
- Tworzy podkład ochronny
- Pomaga zatrzymać korozję żelaza i stali
- Szybko schnie
- Stanowi grunt pod większość pokryć lakierniczych

jak to wyglada w praktyce???????

[ wiadomość edytowana przez: PG dnia 2005-08-04 23:55:31 ]

Ja to widziałem w użyciu dawno temu przy odbudowaie zabytka... i podobno działało...