Zabezpieczenie przed wybuchem + pionowa butla - pytania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

mam Merce w124, 2300ccm

zamierzam założyć instalacje lpg
JEST TO AUTKO NA WTRYSKU MECHANICZNYM, WIEC INSTALKA 2 GENERACJI W ZUPEŁNOŚCI WYSTARCZY.

Mam 2 pytania?

Czy założenie wiekszego reduktora zmniejszy możliwość ewntualnego BUM w kolektorze. (tak mówił mi jeden gazmajster, ale mnie coś tu nie gra)

Czy butle montowaną poziomo w miejsce kołła zapasowego, można postawić pionowo? Jedni mówią że tak, ale wskaźnik poziomu gazu bedzie kłamał, inni mówią że nie.

Co poza starymi świecami i starymi przewodami wys. nap. może spowodować wybuch?

z góry dzięki

pozdrawiam

Witam.
Z tego co mi wiadomo to zbiorników toroidalnych nie wolno "stawiać", mogą być problemy z wielozaworem i przeglądami tech. Ale jak chcesz już go stawiać to lepiej chyba wziąc "walec" o takiej samej poj. Miejsca nie zajmie wiele więcej, a kłopot z bani. Co do reduktora to nie wydaje mi się, żeby większy (niż potrzeba) reduktor miał jakiś wpływ na ryzyko wybuchu.
Poza przewodami i świecami to jeszcze aparat zapłonowy, czyli generalnie cały obw. WN. Przy gazie to musi być na tip top.

Cytat:
2005-08-05 14:24:50, raski pisze:
Czy założenie wiekszego reduktora zmniejszy możliwość ewntualnego BUM w kolektorze.

raczej nie ale moze pomóc przy wyzszych predkosciach kiedy to mały reduktor moze juz nie wyrabic