Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
rawlik Fabia 1,4 MPI comfort Lwówek Śląski | 2005-08-06 20:59:56 2 tyś. zł. Dzisiaj doszła jeszcze jedna dolegliwość. Po mocniejszym przygazowaniu i puszczeniu gazu, kiedy szybko spadają obroty potrafi zgasnąć nawet przy całkowicie nagrzanym silniku. Muszę chyba rzeczywiście przycisnąć gazownika. |
BiKej Bydgoszcz | 2005-08-06 21:08:34
no to sam widzisz ! nie zależy to od temperatury silnika (przynajmniej bezpośrednio) powiem Ci tak: tanio nie założyłes więc domagaj się swego ! |
rawlik Fabia 1,4 MPI comfort Lwówek Śląski | 2005-08-10 21:40:17 Regulacja instalacji nie była konieczna. Jak się okazało wystarczyło zakrycie bezpośredniego wlotu powietrza do filtra, w taki sposób, aby strumień powietrza nie był wtłaczany do filtra przez otwór w grillu. W wypadku Fabii ma to decydujące znaczenie. Pierwotnie instalator (gazownik) zakrył wlot powietrza kawałkiem tektury, który to uznałem za przypadkowo pozostawiony i sam go wyrzuciłem. Lektura tego forum zwróciła moją uwagę na ten szczegół i udało się, teraz wszysko ładnie działa i jest OK ![]() Swoja drogą gazownikowi należy się nagana za taką prowizorkę. ![]() Dziękuję wszystkim za pomoc. ![]() |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-08-11 09:11:08 Rawlik, wlotu nie należy zakrywać, można go skierować w inną stronę/miejsce gdzie nie dmucha bezpośrednio na wlot. Jak zdławiłeś dolot i się poprawiło to świadczy to o niewłaściwej regulacji instalki lub jej nieodpowiednim dobraniu do konkretnego silnika. W instalacjach II gen. zwężka miksera i tak już wystarczająco ogranicza przepływ powietrza i przysłanianie dolotu dodatkowo dławi silnik. Przejedź się na benie i sprawdź jak osiągi bo może się okazać, że teraz na benie Ci samochód praktycznie nie jeździ. |
rawlik Fabia 1,4 MPI comfort Lwówek Śląski | 2005-08-11 11:05:57 Może się źle wyraziłem, pobór powietrza do filtra następuje teraz z przestrzeni silnika i niczym nie jest ograniczony. natomiast zakryty jest jedynie bezpośredni wlot do tej przestrzeni od strony grilla. Na benie istotnie jest trochę bardziej mułowaty, choć to nie jest duża różnica. ![]() |
Jarek88 Astra ll Mińsk | 2005-08-11 21:52:31 bez czujnika temperatury zajeżdzisz silnik, po to ktoś wymyślił ten czujnik by chronił silnik |