MotoNews.pl
1 Oszczędzanie paliwa (108716/228)

Oszczędzanie paliwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hej, ostatnio miałem dużo czasu na urlopie żeby pooszczędzać paliwo. Zrobiłem ponad 2000 km na średnim zużyciu 5,5l/100km. Musze przyznać, że Focus 1,8 tddi bardzo mnie zaskoczył, tym bardziej że jazda była dość energiczna (100-120km/h). Autko okazało się cholernie elastyczne.
Ciekawe, że jadąc z prędnościami 130-160km/h spaliłbym około 40 litrów więcej (150PLN), a drogę pokonał tylko o 4 godziny szybciej.

Gdyby ktoś chciał rozwinąć temat to polecam też artykuł: oszczędzanie

Może ktoś wie coś więcej o rajdach oszczędnościowych. Szukałem na necie też statystyk o ile procent na zużycie wpływają różne elementy pojazdu (bagażnik dachowy, otwarta szyba, klimatyzacja itd) Kiedyś widziałem coś takiego
t.

[ wiadomość edytowana przez: Toom dnia 2005-08-05 17:04:45 ]

Heh, przy dzisiejszej cenie paliwa czesciej (w nowych autach) spoglada sie na komputer pokladowy na ktorym wyswietla sie wlasnie to chwilowe spalanie W mojej padace tego nie ma i cale szczescie Nie sadzilem ze az tyle mozna zaoszczedzic.. Bede musial sobie podlozyc cos pod pedal gazu
Pozdr.

Tymbardziej, że od 8.08 jest kolejna podwyżka Pb95 i Pb98 ... ON i LPG bez zmian ale jak długo to ... nawet ja nie wiem

Remek wy w tym orlenie jezdzicie za darmo to se mozesz tak mowic, o!;p

Witam> ńawiązując do tematu Tooma; mój ojciec ma mercedesa króty 220 CDi który na 100 średnio pali 6 litrów roby przy Sredniej prędkości mniej wiecej 70 km [ale wiadomo jak to jest na trasie, tu stop tam ......]. Mo że moja wypowiedź nie bedzie do konca dokładna ale był raz gościu który potrafił wycisnąc z niego średnie spalanie 21.5 l/100 przy średniej prędkości ok 60km/h. Nie wiem jak on to zrobi ł bo ja nawet takiego maksymalnego w nim nie uswiadczam. Polak jednak potrafi.....

Komputer pokładowy znacząco pomaga przy oszczędzaniu, pokazane chwilowe zużycie uczy jezdzić. Ostatnio jechałem do Gdańska z Wawy Vectrą 2,2 150KM, mając jakieś 20 l w baku i dało radę. Fakt, że na stacji pod Gdańskiem komputer pokazał, że przejadę już tylko 15 km na tym co zostało).
Ale zapamiętałem dziwną rzecz, na trasie, przy stałej prędkości, warto stopę porządnie oprzeć o prawą ściankę, żeby zredukować każde drgnięcie (na dołkach) na pedale przyspieszenia. To potrafi obniżyć zużycie o 0,3-0,5 l/100km. Przydałby się tempomat.

Co do cen paliw, to zobaczymy podwyżki we wrześniu. Aż się boję.

Żeby oszczędzić znacząco to trzeba montować gaz. Passat przy zużyciu 14-18 l/100km (jakieś 25-30PLN) kosztował mnie taniej niż dużo słabsze samochody jezdzone spokojnie (jakieś 30-40PLN).

Ja wsadzilem swapa bo 15 - 20 l pb98 robilo swoje...

Aaaale o zzo chozzzi?