Sworzeń wahacza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Zna ktoś skuteczny sposób na wybicie sworznia wahacza z piasty koła?
Siedzi ta bestia u mnie i już sam nie wiem czy może to ja coś źle robię?

on praktycznie sam wyskoczy - musisz tylko wsunac w szczeline zwrotnicy jakis plaski przyrzad i rozszerzyc to i samo wyskoczy - dal poprawienia efektu mozesz popsikac odrdzewiaczem - latwiej pojdzie
aha wczesniej musisz odkrecic nakretke i wybic ten bolec (o ile dobrze pamietam)

Bolec jest wybity. Został tylko ten sworzeń
ok dzięki... Ale już próbowałem już tak... Ale widocznie robiłem to za słabo..

w pewnym programie o ktorym tu glosno nie mowimy jest wzor tego narzedzia - ja uzylem blacharskiej lapki - wbilem w szczeline a potem poprostu przesunolem wajche w dol co spowodowalo powiekszenie sie szczeliny

Ja też się chwilę męczyłem - z całej siły starałem się czymś podważyć, naciągnąć itp....
Potem dopiero popatrzyłem na to wszystko z boku, roszyłem zwrotnicą w drogą stronę i sam wyskoczył.
Chodzi o to, że jeśli nie jest centralnie ułożony to można sobie ciągnąć - poruszaj na boki
Powodzenia

Ja mam taki sposob, ze robie naprezenie, a pozniej delikatnie mlotkiem w laczenie...

czyli tą śróbę nie wystarczy poluzować? Trzeba ja całą wyciągną?

a moze mi ktoś powiedziec jaki jest rozmiar tego toroxa z drugiej strony tej śróby?

Cytat:
2005-08-17 16:25:04, MasterCheat pisze:
czyli tą śróbę nie wystarczy poluzować? Trzeba ja całą wyciągną?

tak. a najlepiej to wymienic od razu na nowa (koszt w aso 5zl/szt)
rozmiar klucza...hmm taki duzy

Cytat:
2005-08-17 16:56:33, MasterCheat pisze:
a moze mi ktoś powiedziec jaki jest rozmiar tego toroxa z drugiej strony tej śróby?

50 albo 55. Nie pamiętam dokładnie, choć w piątek demontowałem całą kolumnę

Cytat:
2005-08-06 18:06:36, ThomasB pisze:
Zna ktoś skuteczny sposób na wybicie sworznia wahacza z piasty koła? Siedzi ta bestia u mnie i już sam nie wiem czy może to ja coś źle robię?

Jak to by moj ojciec powiedzial "mlotek i przecinak"

-----------------
Tazz, Wilk
Kopciuch Kombiak klasy E 2005r. 3.2 CDi
Kopciuch Kombiak klasy C 2003r. 2.2 CDi
Czerwony Gromiasty - KONIEC :(
Niebieski Gruzik MK4 - 2.0 150HP
Szybki Czarny Dachowiec 2.0 150KM

Ok toroxa i tak takiego wielkiego nie mam , ale znalazł się śróbokręt na miarę . A po śróbe nie chce mi się dymać 20 km w jedna stronę jakoś się obejdzie, moze kiedyś przy okazji wymienię.
Dzięki za porady