MotoNews.pl

[126p] pompka paliwowa nie zasysa paliwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak w temacie.
z tym że pompka paliwowa wymieniona na nową, ten popychacz jest odpowiedniej dlugosci, podstawka pod pompke tez ok i dlaej nie zasysa. Jak zassez przewodu ktory idzie do pompki to idzie powietrze z benzynką, rozumieć mam przez to że gdzies jest jakas lipa w przewodzie albo zbiorniku? co tam mogło sie zepsuć? paliwo oczywiscie jest, zadnych wyciekow pod autem nie ma. zeby nie bylo zonka pod tytułem wymiana czyjnika od paliwa

moim zdaniem to przewody moze gdzies sie przetarl albo cos w tym stylu sugeruje wymiane powinno pomoc

A paliwka jest wystarczajaco duzo? Bo w zbiorniku zawsze troche zostanie i pompka tego juz nie wyciagnie.

a walek nierzadu mimosrod do pompy ma?

Pozostaje jeszcze kwestia ilosci i grubosci uszczelek które założyłeś...

od poczatku:
jade sobie jade, nagle maluch zaczal zwalniac az wkoncu sie zatrzymal i zgasl. zadnego szarpania itp. paliwo jest, rezerwa sie nie pali,okolo 10 litrow jest. Pierwsze co: pompka paliwa dala dupy. wymieniam, dalej nie dziala. pozniej troszeczke podplanowalem podstawke pod pompką: też nic. sprawdziłem czy tern krócieć napędzający pompke sie wysuwa i wsuwa: wszystko ok, czyli wałek ok.
i wlasnie myśle czy to moze być wina przewodu idącego od zbiornika do pompki? bo w samym zbiorniku chyba nie moglo sie nic zwalić przetrzeć itp? Nie pamiętam dokładnie jak to w środku jest zrobione...

jest kilka możliwości:

- zawieszone "zaworki" w pompie (ale to mało prawdopodobne bo wymieniłeś pompe na nową)

- któryś z przewodów łapie lewe powietrze (ja tak miałem i szukałem przez dwa dni przyczyny nie dochodzenia paliwa do gaźnika, a jak już dochodziło to właśnie z dużą ilością powietrza)

- przytkane sito w baku (taką usterke z kolei miał mój kumpel, też wymieniliśmy pompe, potem wymieniłem mu przewody, a okazało sie że sito zatkało sie jakimiś farfoclami)

- alebo coś w gaźniku (dobrze by było odłączyć przewód paliwowy od gaźnika, wyprowadzić do jakiegoś naczynia i zobaczyć czy pompa "sika" przez niego beną)

pozdro i powodzenia

-----------------
jakiś lepszy cwaniak... matkę wozi z tyłu...

Wymien przewod,jesli nie pomzoe to moze byc tak ze waklnal ten od czujnika co zassysa paliwawo, mogl peknac gdzies przy gorze i tamntedy cagnie palilwo. bylo kiedys na forum cos tkaiego opisywane. ja tez mialem kiedys problemy z pompka u mnie powodem byl zapchany filtr paliwa,

u mnie dzialo sie tak samo jak sie silnik nagrzal po przejechaniu okolo 15km powodem byl za krotki ten pret ktory wychodzi z silnika do pompki

Sprawdz długość popychacza powinien mieć 19cm albo najlepiej kup nowy całe 2 zł, możesz też wyjąć pompe odczepić przewód od gaźnika i pompować ręcznie czyli wciskajac ten cycek jak poleci to pompa ok, jak nie to odłącz przewód od pompy i zaciagnij płucami paliwo jak sie uda to jest drożny układ, możesz też dmuchać w wężyk i niech ktoś nasłuchuje czy w baku bulgota paliwo, więc musisz sprwdzić wszystko pokolei, kumpel miał za dużo podkładek pod pompe, więc wyjmij wszystkie i zobacz czy to coś pomoże

Ściągnij wężyk powrotny z gaźnika i z pompki dmuchnij w powrót jezeli wszystko jest ok to powinno paliwko popłynąć

A ja bym stawiał na zatkane sitko w baku. Miałem podobne objawy i męczyłem się z tym ładnych parę dni. A najlepiej sprawdzić to podpinając przed pompę paliwową jakiś baniak z paliwem.

no mi właśnie też sie tak wydaje (zreztą napisałem już o tym), z kumplen dwa dni walczyliśmy, a trza było przeczyścić ino sitko

-----------------
jakiś lepszy cwaniak... matkę wozi z tyłu...

czy jest możliwe ze za bardzo scialem podstawke i teraz popchacz jest za dlugi dlatego pompka nie pompuje? rozebralem caly bak,wsyztskie przewody, wszystko ok. pompa ok. co jest do kurwy nędzy?

A masz filterek paliwa ?? mzoe on jest zapchany ?? spruboj odpalic podajac benzyne z jakiegos pojemnika. podmien pompke na inna. moze i ta co teraz jest jest walnieta ?

okej, wałek nierządu do wymiany.

Cytat:
2005-08-07 12:44:42, BareK126 pisze:
Ściągnij wężyk powrotny z gaźnika i z pompki dmuchnij w powrót jezeli wszystko jest ok to powinno paliwko popłynąć

Chyba czegoś nie czaje - gdzie powinno popłynąć to paliwo

BTW - widzę, że Kuner tu jeszcze nie zaglądał więc uprzedzając to napisze za niego: wymień zbiornik .

Cytat:
2005-08-07 16:40:16, toki pisze:
okej, wałek nierządu do wymiany.

mam gdzies jakis jak chcesz to za browara go zabierasz

spoko, docelowo jutro zakladamy wałeczek 760 fazowany w dół wiec zobaczymy co z tego wyjdzie