MotoNews.pl
0 Olej w obudowie filtra powietrza (108878/45)

Olej w obudowie filtra powietrza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie wiem czy to jest normalne że zbiera się olej na dnie obudowy filtra powietrza. Bo wydaje mi się że powinno być tam sucho. I ewentualnie co może być przyczyną dostawania się tam oleju?

a masz gabke w obudowie? powinien byc maly kawalek ( w miejscu gdzie przychodzi rurka od przewietrzania zaworow)

Nie nie ma tam żadnej gąbki jest tylko sam filtr powietrza

Masz zapchany układ przewietrzania skrzyni korbowej. Prawdopodobnie sparciała ci guma dochodząca do kolektora ssacego i nie pozwala na zasysanie-przewietrzanie skrzyni korbowej i cały syf wali do obudowy filtra powietrza.

Cytat:
2005-08-07 00:03:10, Slawko pisze:
Masz zapchany układ przewietrzania skrzyni korbowej. Prawdopodobnie sparciała ci guma dochodząca do kolektora ssacego i nie pozwala na zasysanie-przewietrzanie skrzyni korbowej i cały syf wali do obudowy filtra powietrza.

ja mialem to samo. a moze jeszcze mam syf w filtr powietrza i zygał z pod korka

dokładnie tak jak mówi slawko... bod obudową filtra, z prawej strony (patrzac na niego z góry) jest taki trójnik do którego przychodzą węże...
Trzeba to przedmuchać pod ciśnieniem. Miałem to samo, a wpadłem na to przypadkiem.
Teraz problem zniknął całkowice.

dodam jeszcze od siebie żeby przedmuchać nie tylko wężyki ale sam trujnik też. BO w moim przypadku to on był zapchany (najcieńsza odnaga).

ale mowa tu o silniku typu zetec a nie o cvh ja mam taki sam problem ze zbiera sie olej w obudowie filtra powietrza i tez tak mysle jak zabrac sie do wyczyszczenia tego skraplacza par oleju bo w filtrze powietrza powinno byc sucho

No właśnie nie napisałem tego (ale jest w profilu) silnik ZETEC 1.8 16V 105 KM

a w 1,3 CFI ????

hop hop...jest tu kto????

W 1.3 cfi jest tak jak w cvh 1.4 trzeba przeczyscic ten trójnik pod filtrem i odpowietrzenie skrzyni korbowej gdzies Mastercheat opisywał z fotami

Też tak kiedyś miałem u siebie ze po zdjeciu pokrywy filtra powietrza znalazlo sie tam nieco oleju. Po wymianie takiej gumowej uszczelki ( ma kształt grzybka i znajduje sie wewnatrz filtra) przestało chlapać olejem. W serwisie Forda za takie "gumowe gówienko" zapłaciłem 20zł. Na pewno gdzie indziej będzie taniej

A Master pisał o tym tutaj:

Dlaczego essi mi tak żyga??

sorki ze tak długo, ale net mi ledwo zipie, chyba kiedyś nastukam mojemu dostawcy