Pony kilka pytań i usterka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich
Zostałem niedawno szczęśliwym posiadaczem Hyundaia Pony 1,5 GLSI z 1992 roku i miałbym do Was w związku z tym kilka pytań, a mianowicie:
Potrzebne mi są jakieś dane eksploatacyjne tego samochodu czyli jaki olej jest stosowany i ile go jest, zarówno silnik jak i skrzynia - może ma ktoś takie materiały w wersji elektronicznej (i się podzieli), ile kosztują części do niego takie jak pasek rozrządu, sprzęgło, hamulce, amortyzatory.
I mam pewien problem, otóż w czasie jazdy słychać jakieś wycie dochodzące z przodu, dzieje się tak tylko kiedy samochód przyspiesza, w czasie jazdy, ale znika gdy się zdejmie nogę z gazu lub wciśnie sprzęgło. Na luzie też tego nie ma. Co to może być czy to sprzęgło czy może coś ze skrzynią się dzieje nieprzyjemnego? Autko ma teoretycznie 150 tyś przebiegu.. a jest sprowadzone z Niemiec, więc ten przebieg to może być z nieba wzięty.

Witamy i zapraszamy do zapisania sie do klubu! Wszystko o co pytasz było już powiedziane, opisane w postach! Funkcja szukaj i masz!
Co do cen to są rózne, ale nie kosmiczne! Pasek orginał 73 zł, sprzęgło komplet w granicach 350zł, klocki zalezy jaka firma, amorki nawet już od 75 na allegro!
Napisze jeszcze tak: w hultajach luią padać skrzynie biegów i sterowniki silnika (wymiana kondensatorów pomaga i mozna sie cieszyc jazdą dalej),oraz tylne nadkola szybko je rdza. A tak nic tylko wsiadać i jazda....

mialem ten sam przypadek co Ty,tez w ponym,jezeli objawy sa takie jak opisales,to na 100% siada Ci lozysko w skrzyni biegöw,tam gdzie wychodzi pöloska,ja robilem to w serwisie pare lat temu.Poradzili mi wymiane wszystkich lozysk w skrzyni i dali nowy olej,kosztowalo mnie to wtedy 400 zlotych.