Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
mircut Katowice | 2005-08-07 22:51:42 Ale to chyba nie jest normalne przy takim przebiegu (jeśli jest prawdziwy)? |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2005-08-07 23:49:48
Tak jak napisał micruit - aby uzupełnić olej między znakiem "min", a znakiem "max" na bagnecie, należy wlać dokładnie 1l. oleju. |
![]() Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2005-08-07 23:52:58
Od min do max jest zazwyczaj ok 1 litra. Mysle ze to jeszcze akceptowalna wartość spalania oleju na 10tyś km. Napewno nie warto sie tym przejmować jak nie widać żadnych wycieków, a spaliny są w normie, koszt robocizny będzie dużo większy od spodziewanych zysków ![]() |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2005-08-08 06:56:24 Czy Wymiana uszczelki pod głowica przy przebiegu ok 100tys. km tyo nie za wcześnie? Taki objaw sugeruje że przebieg jest wiekszy. |
mircut Katowice | 2005-08-08 09:23:31 W ksiązce gwarancyjnej ma wbitki do 60 tys z autoryzowanego dae, pół roku pozniej mial zalozony gaz i ma wbitki z gwarancji gazu - analiza dat i przebiegów na wpisach w obu książkach sklada się w logiczny ciąg, ale czy to coś naprawdę znaczy? Sam juz nie wiem.. |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2005-08-08 14:28:46 Jeżeli masz silnik 1,5, to na 90% padnięte są pierścienie olejowe.
Ja mam to samo. auto jak kupowałem nie miało więcej niż 100-110 kkm (na liczniku 70kkm). Auto zadbane i nie zajeżdżone, silnik nie "rzygał" olejem, a oleju ubywało ok. 1l na 1500km. Miesiąc temu przy wymianie rozrządu, wymieniłem też uszczelniacze zaworów (można to wykonać bez ściągania głowicy), jednak bez większego rezultatu. Średnica otw. w starych uszczelniaczach była co prawda o 1mm większa niż w nowych, lecz po wymianie może minimalnie spadło zużycie oleju. Po wnikliwych badaniach z mechaniorem doszliśmy do wniosku , żew trzeba będzie wymienić pierścienie (lecz na nominalne, a nie nadwymiarowe), pomimo, że ciśnienie sprężania mieści się w normie dla sprawnych silników, i silnik ogólnie jest w niezłym stanie. Mechanik twierdzi, że po prostu fabryczne pierścienie olejowe były kiepskiej jakości. Ten sam problem z pierścieniami olejowymi występuje w Oplu Vectra B 1,6 16V (czyli niedalekim krewnym jeżeli chodzi o jednostkę napędową). Jak byłem u mechanika to stały u niego właśnie 3 Vectry B 1,6 16V (1-105kkm; 2-120kkm;3- 170 kkm). Vectra z przebiegiem 120kkm żarła 1,5l oleju na 1000km. Ps. Ja też początkowo jeździłem na półsyntetyku Mobila, lecz po roku przerzuciłem się początkowo na Lotosa półsyntetyka, a póżniej na minerala. Bo skoro i tak mam wymieniać pierścienie to nie ma sensu "ładować" w drogi olej. A ponieważ jeżdżę na LPG to silnik jest czyściutki i dodatkowo mam wymianę oleju z głowy. Wystarczy co 15kkm wymieniać sam filtr oleju, bo przecież i tak co 1,5kkm dolewam litrę nowego oleju. A pierścienie wymienię pewnie dopiero za rok, albo nawet przy następnej wymianie rozrządu. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-08-08 14:38:10 a co do mojego 1.5 to jak rozumiem jesli mi przez 14tys (sic!..wymiana w tym tygodniu wlasnie ![]() dobra..sam sie juz dowiedzialem..wlasnie sie umowilem na kotsisa na wymiane (mobil 1 5w50 z filtrem i wymiana bedzie kosztowal kolo 150zl) czego sie dowiedzialem?? 14tys na tym oleju jest zupelnie akceptowalnym przebiegiem i nie jest to zadne swietokradztwo ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: qbaj dnia 2005-08-08 17:55:21 ] |
mircut Katowice | 2005-08-08 18:35:39 Dzieki tommi za info - znaczy że problem nie jest aż tak nietypowy - dziwne jedynie, że na analizatorze spalin nie wyszło, że jeździ jak dwusuw na mieszance.
Wiem ze da sie z tym żyć, chociaż świadomość, że się kupło skarbonkę (też zadbaną i nie zajeżdżoną) nieco ciąży - btw: ile mniej więcej kosztuje taka wymiana pierścieni? Chyba też pojadę sprawdzić kompresję i pomyślę co dalej (a jeśli kompresja jest OK to czy można wybadać stan pierścieni bez rozbiórki?). Zamierzam też tym razem poczekać aż wypali syntetyka i wlać cos tańszego. Zastanawiałem się tylko czy rzeczywiście lać od razu minerala czy skusić sie jednak na jakiś półsyntetyk. |
![]() DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2005-08-08 21:22:21
Z własnego doświadczenia i z tego forum wiem, że przy przebiegu około 100 tysi leci uszczelka ![]() Moja pewnie wytrzymałby o 10 tysi więcej gdyby nie przejazd z Łodzi do Katowic w 2 godziny i powrót w tym samym czasie przy niedoborze około 2 litrów płynu chłodzącego ![]() |
![]() Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2005-08-09 02:35:40 Sprawdz czy ci odma nie rzyga. Jezeli sa przedmuchy na pierscieniach to bedzie odma ostro zygal i bedziesz mial zaejbany dolot olejem.
Pierscienie zdiagnozujesz kompresja. Jak bedzie ok to raczej nie jest problem pierscienie ale z drugiej olej pozera wiec cos jest mocno nie teges. Na uszczelniacze w glowicy to to nie wyglada bo za duzo tego oleju ubywa. Sprawdz czy przy porannym uruchamianiu nie idzie ci dym z rury wydechowej. Jezeli idzie to moze to oznaczac zuzyte uszcelniacze zaworow. Jak kompresja bedzie za niska zrob probe olejowa, i wszytsko bedzie jasne. Jezeli proba olejowa nie podniesie kompresji to masz dodatkowo jakis problem z zaworami.. Pozdr Jadzwin |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-08-09 04:21:21
kuba..a odma powinna byc zupelnie sucha?? bo moja nie jest..choc o zajebaniu olejem dolotu to raczej nie ma mowy..ale sa slady oleju na odmie |
![]() Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2005-08-09 05:24:28 Sucha nigdy nie bedzie bo jednak w skrzyni korbowej sa opary oleju i zawsze troche do odmy idzie....
Weile osob pomiedzy odme a dolot wklada filtr paliwa z poloneza. Nie dosc ze widac ile oleju idzie ze skrzyni korbowej to dodatkowo "zabezpiecza" dolot przed olejem. Pozdr Jadzwin |