Panowie no to zaczynamy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co myślicie na temat francuskich samochodów . Trzeba jakoś zacząć tą zabawę

masz konkretnie na mysli jakies marki czy ogulnie

raczej ogólnie

ja powiem tak jak w Idolu:

Ja jestem na tak

Ale dajmy sie ywpowiedziec innym

spoko to czekam na odpowiedzi

Biorac pod uwage ze Nissany na europe produkowane sa wlasnie we francji musze przyznac ze podobaja mi sie te auta :)

infik ciekawe dlaczeg

moja bratowa miala Peugeota 405 i calkiem ladnie to chodzilo. Usterek tez duzo nie mial. Ale jesli chodzi o prowadzenie tego auta to nie zabardzo przypadl mi do gustu...

Zeus to moze Ty nam powiesz swoje zdanie w koncu to Ty masz francuza. Moim zdaniem sa to napewno auta bardzo wygodne i zdazaly sie tez naprawde fajne sportowe wersje ( 205GTI Renault5 Clio) ale czesto maja problem z drobnymi usterkami

Przecie to nie fiat, więc są spox.
Kolega ma Xsantie(tak czyba to się pisze), a to zawieszenie płeumatyczne jest zajebicho, super się jeździ.

Ja mogę się spokojnie wpowiedzieć na ten temat, bo pomimo tego że posiadam teraz amerykanina/japończyka, to wczesniej 3 lata jeżdziłem renaultem 19 a mój ojciec obecnie posiada peugeot`a 406. Do renówkni nie można było sie przyczepić. Była po prostu niezawodna (no moze nie do końca) ale to co sie tam psuło to był tylko mały ułamek, i wszystko to były drobiazgi. Miała rewelacyjne zaiweszenie, i naprawde sprawny slnik (1.8 12v !!!). Z peugeotem jest inaczej. ma 5 lat, jeżdzi nim ojciec, czyli nie jest eksploatowany ekstremalnie, powiem więcej nie ejst eksploatowany prawie wogóle. Garażowany, wszystko robione w terminie, a przejechane ma 41000 km. Zdążyła paść skrzynia biegów !!!!! 3 i piąty bieg, zębatki po prostu się połamały,wiem bo widzialem, ciage problemy z przewodami paliwowymi, raz są nieszczelne i bęzyna kapie prosto na kolektor, a raz to wogóle wypioł się przewód i bęzyna zalała silnik !!!! do tego padła pompa wspomagania układu kierowiczego i umarły hamulce (przód i tył). Tak więc ja mam zdanie podzielone, wydaje mi się że wszystko zalezy od modelu.

Francuzy...

Taaa.....

W tym temacie mam dużo do powiedzenia bo odkąd poruszam się samochodami to najczęsiej sa to francuzy:

Saxo 1.1 60 KM dobre osiągi, dobra elstyczność, małe spalanie, dość dobre zawieszenie - super samochodziki troche wygląd może się nudzić!!! Denerwowało mnie to że miała 3 śruby w kołąch i felek do niego nie ma!!! Autko na 4 + o wadch ogólnie na końcu!!!!
No może to ze maiło immobilajzer wpisywany to było upierdliwe jak ci zgasło na ulicy i musaiłeś kod wklepywać!!!!

Xsara 1.4 75 KM silnik za slaby jak na ten samochód. Zawiesznie zajebiście komfortowe!!!! Full wypas jak w mercedesie!!! Co z tego na zakrętach za to zała karoseria wychyla się na maksa na boki i człowie sra w gacie czy przypadkiem za moment się nie wywróci!!!! Alebo to wada tego samochodu albo ja jestem trefny ale na śliskich nawierchniach strasznie nim rzuca dupa odrazu idzie na bok!!! Za to skrzynia w tym aucie jest zajebista troche haczy 2 ale to nic bo tym autem na 2 da się jechać 110 km/h a na 5 50 km/h Wieć nie trzeba za często do lewarka startować!!!!

Usterki prawie brak pewnie dlatego ze auta były nowe i SAxo 40 tys km a Xsara 35 tys km!!! Jednie co się spieprzyło to alarm, czujnik poduszek cos nie laczyło na styku!!!

Reanault Megane Coupe:

Bez porównaia z poprzednkiami zawieszeni luks - polączeni wygody z dobrym trzyamniem na zakrętach - jedyną wadą jest duż szpara między kołem a nadkole- wizualny detal dla którego niestey jestm zmuszony posadzić megi!!!!
Silnik wystrczy jak na to autko spox!!!
Można przydupcyć i wystawić niby mocniejsze np. LAnosy, Nubira czy Corse Gsi Astra II też mówimy papa Godny przeciwnik w spincie to Bravo ale też je można objechać!!!!
Wizualnie to się nie będe wypowiadał bo o gustach się nie dyskutuje!!!!
Wady:
wydech się obrywa i rdzewieje to pewni dlatego że jest zamocowany w złych miejscach!!!!
hamulce się za szybko konczą ale to wina chyba mojej jazdy!!!
amorki to wina chyba polskich dróg!!!
sprzęgło!!!
skrzynia lubi padać podobno!!!
elektronika też płata figle - u minie urwał się czujnik ciśnienia pow. w kolektorze ssącym!!! za kótki węzyk i się urywa zły projekt!!!!!
Oogólnie to wszyskto zalerzy od urzywkowania znam ludzi którzy mają zrobine Meganą 100 tys km i nic opócz częśi eksploatacyjnych nie wymieniali!!!! Moja ma warunki nie najlepsze a mimo to dobrz się tżyma 78 tys wyminiłem tylko wydech!!!, tarcze i klocki, drąek kierowniczy są do wymiany i poduszki pod silnikeim, poprzedni włąściciel wymienił amortyzatory z przodu rorząd, filtru i olej i nic więcej!!!

Ogólne wady Francuzów to:
Nidopasowanie materiałów w środku i zła ich jakość w wyniku czego jadąc po naszych dziurach samochody te nieubłaganie trzeszczą i skrzypią doprowadzajć mnie do szału!!!!!!

No to tyle może jakieś pytania????

powiem wam prawdę przez trzy lata nie dołożyłem ani złotówki a autko ma 16 latek dlatego osobiście polecam francuzy ale to też zależy od modelu pozdrawiam

TY ........ a skrzypi ci wszytsko w środku jak po dziurach jedziesz???

no właśnie nic mi nie skrzypi jest spoko

Zeus to czemu sprzedajesz? w sumie troche ma ale jak tak dobrze chodzi to nie szkoda Ci?

wkońcu trzeba kupić coś młodszego

A zdradzisz co bedzie nastepstwem twojego maleństwa

To ja nie wiem moze wlasnie to te nowe modele tak skrzypia!!!!

jeżdze czasami citroenem AX diesel mojej żony i jedyne co mi w nim nie pasuje to zawieszenie . Jest niesamowicie miękkie i wychyla autko na zakrętach tak że lusterkami sie podpiera a poza tym może auto nie piękne ale bardzo sprawne i ekonomiczne no i mało awaryjne ( w ciągu dwu lat łożysko przednie i półoś ) no nic tylko lać i jeździć....
Ogólnie rewelacyjne auto dla kobiety !!!