Problemy z luzem na zaworach pony 91

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam..problem ten pojawil sie jakis miesiac temu w moim ponym.../zauwazylem ze gdy auto jest obciazone to slychac charakterystyczny stuk zaworow..wiec niezwlocznie udalem sie do mechanika zeby to poustawiac.,.z ksiazki wyczytalem ze luz powinien wynosic 1,5mm na ssacym i 2,5 na wydechowym takie tez parametry podalem mechanikowi..okazalo sie ze po przejechaniu jakis 500km problem znowu sie pojawil..prosil bym o jakies wskazowki jezeli juz ktos spodkal sie z takim problemnem..pozdrawiam

Cytat:
2005-08-08 23:57:22, davidoff pisze:
witam..problem ten pojawil sie jakis miesiac temu w moim ponym.../zauwazylem ze gdy auto jest obciazone to slychac charakterystyczny stuk zaworow..wiec niezwlocznie udalem sie do mechanika zeby to poustawiac.,.z ksiazki wyczytalem ze luz powinien wynosic 1,5mm na ssacym i 2,5 na wydechowym takie tez parametry podalem mechanikowi..okazalo sie ze po przejechaniu jakis 500km problem znowu sie pojawil..prosil bym o jakies wskazowki jezeli juz ktos spodkal sie z takim problemnem..pozdrawiam

Słabo dokrecil przeciwnakretki, ew krzywki sie wytarly. Po 500 km po dobrej regulacji nie powinno byc luzów. Ja mam hydro to nie reguluje ale jak byl stary olej zjechany to sie popychacze nie wyrabialy

Cytat:
2005-08-08 23:57:22, davidoff pisze:
.,.z ksiazki wyczytalem ze luz powinien wynosic 1,5mm na ssacym i 2,5 na wydechowym takie tez parametry podalem mechanikowi..

zdaje się że pominąłeś zero z przodu, luzy na zaworach to dziesiąte części milimetra;
obejrzyj dokładnie miejsca współpracy śrub , czy nie ma wgnieceń, jęśli są trzeba to delikatnie zeszlifować, bo to one mogą powodować samoczynne odkręcanie

tak zgadza sie zapomnialem napisac ze luz wynosi 0,25 i 0,15 jutro mam wolne sprawdze to co mowiles o tych wgnieceniach..i pojade do innego mechanika zeby ustawil ten luz tak jak czeba..zobaczymy wtedy jakie beda tego efekty..narazie martwi mni eto ze moze to byc luz na walku dziekuje za podpowiedz pozdrawiam