Jak podciągnąć ręczny?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
U mnie ręczny łapie dopiero na ostatnim ząbku, i to nie do końca pewnie (czasem samochód się stacza, zwłaszcza do tyłu). Czy jest jakiś sposób że by temu w miarę łatwo zaradzić, bez rozbierania połowy samochodu?

Połowy nie trzeba. Wystarczy zdjąć koło.
Poszukaj dobrze, było na forum

Zdjęcie koła i regulacja to jeden sposób. ale dość czasochłonny i potem ręczny może nierówno brać. Ja regulowałem na lince... tylko trzeba wczołgać się pod samochód.

a jeszcze lepiej wtargnac na kanał i z kluczem 13 w rece dokrecic nakretke regulacyjną

Na kanał i pod auto. Nad wałem masz śrubunek do regulacji. Super ciężko się tym kręci

A co zrobić jak mi jedno koło łapie, a drugie mniej?? Co wyregulować i gdzie??

Jak jedno łapie a drugie nie to znaczy ża na niełapiącym linka jest zapieczona.Miałem to w passacie i ni cholery nie chcieli mi przegladu podbić.Powiedziałem im żeby sami naprawili i przez dziń nic nie znaleźli dopiero po jakimś czasie ktoś mądry podpowiedział manewr.

No to co mam zrobić z tym zapieczeniem??

czemu od razu zapieczone? moze wystarczy regulacja na danym kole?

ta ja tez mialem ten problem wczolgalem sie pod auto i zaczelem regulowac nie moglem odkrecic i dalem sobie na luz, pozniej chialem sprawdzic samonapinacze w kolach i tam znalazlem przyczyne moich problemow , brak okladzin na zaciskach wymienilem na nowe skrecilem napinacze i smiga jak nowe

Pzdr

Prawidłowa regulacja ręcznego to nie tylko likwidowanie luzu poprzez dociąganie linki. Luz linki likwiduje się regulację pod pojazdem. Natomiast właściwa regulacja ręcznego (aby równo "brał" na oba koła) polega na regulacji śruby rozporowej w bębno-tarczy. Dostęp do niej uzyskuje się po zdjęciu koła i ustawieniu 6-tego otworu tarczy hamulcowej na godz. 12. Następnie w prowadzamy śrubokręt w ten otwór i naciskamy na wieniec śruby rozporowej powodując jej rozsuwanie tym samym zmieniając odjegłość okładzin od ścian bębna. Trochę jest z tym zabawy ale jest wykonalne. Ze 3 miesiące temu wymieniałem okładziny ręcznego z tarczami i poradziłem sobie.

Pozdrawiam

giery: a jak Ci wyszła regulacja ?? Jednakowo łapie na oba koła?
Ja też wyminiałem bebechy od ręcznego... Potem byłem na przeglądzie i łapie prawie identycznie. Trochę żmudna to robota...

Łapie na obu stronach idcealnie po to te śruby.