Hamulce - przód

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od pewnego czzsu podczas hamowania czuję, że koła dostają wibracji. Odczuwa się to mocno w kierownicy no i słychać - całkiem jakby te tarcze były albo krzywe albo nierównej grubości - takie pulsacje. Tarcze nie były już najświeższe więc je wymieniłem ale nadal jest tak samo.
Cóż z tym począć, wie ktoś ?

----------------
'97 1.6 16V Zetec

a klocki ?? u mnie takie objawy były winą klocków

moze wjechales niedawno na rozgrzanych tarczach w jakos glebsza wode i powyginalo tarcze

-----------------
Tazz, Wilk
Kopciuch Kombiak klasy E 2005r. 3.2 CDi
Kopciuch Kombiak klasy C 2003r. 2.2 CDi
Czerwony Gromiasty - KONIEC :(
Niebieski Gruzik MK4 - 2.0 150HP
Szybki Czarny Dachowiec 2.0 150KM

No wlasnie ja mam podobnie.
Jako, ze tarcze mialem do wymiany to kupilem Brembo i klocki Ferodo. Pojezdzilem z 2 m-ce i zaczely sie wibracje przy hamowaniu. Dalem przetoczyc tarcze i na miesiac byl spokoj. Na gwarancji tarcz nie oddalem, bo musialbym stac 2 tyg. na ceglach. Teraz mam to samo i chyba bede musial zmienic nowe tarcze na nowsze. No chyba, ze moze to byc z wybitych tulei w wahaczach, ehh szkoda gadac.

Pozdrawiam

Cytat:
2005-08-09 17:21:52, micab pisze:
a klocki ?? u mnie takie objawy były winą klocków

Ja tez tak miałem. Ale samo przeszło

A teraz i tak mam nowe i klocki i tarcze bo tamte tarcze były już na żyletki...

ja wymieniłem, po takich samych objawach, na OPTIMALE... wibracje ucichły... Stare tarcze miały już 17mm i gdzieś się któraś zwichrowała

A co do posta ZIELE, toteż coś słyszałem z tą wodą, że jak się wjedzie w głębszą wodę na rozgrzanych tarczach to mogą się zwichrować... Ale czy to nie głupie, przecież tarcze są nieosłonięte i producent chyba przewidział oddziaływanie wody na nie...