Wskaźnik temperatury

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jaka powinna być optymalna pozycja wskazówki na wskaźniku temperatury? Bo u mnie tylko lekko podnosi sie na obszar normal i stoi w miejscu - niezależnie od temp otoczenia.
Jak sprawdzić, czy załącza sie wentylator na chłodnicy?
Mam dziwne wrażenie, że coś mogę mieć nie tak albo z termostatem albo z czujnikiem temp.
Mk VI, 16V
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Wskazania masz OK.

Jak kiedyś wrócisz z jazdy (chodzi o to aby silnik był mocno rozgrzany) to go nie wyłączaj tylko na luz i zostaw na chodzie.
Po niedługim czasie (kilka minut) temperatura skoczy na tyle, że powinien włączyć się wiatrak - słychać go wyraźnie.

u mnie jest w połowie skali podczas normalnej jazdy - czyli na napisie NORM.

A mnie się jednak wydaje że coś nie tak z termostatem. Mimowszystko troche wyzej powinna się dźwigać wskazówa.

Nie martw się. Na pewno jest wszystko OK.
Dzisiejsze auta mają na tyle małe chłodnice, że bez sprawnego
układu termostat-wiatrak płyn w chłodnicy byś doprowadził do wrzenia baaaaardzo szybko.

[ wiadomość edytowana przez: Gloomy dnia 2005-08-10 16:39:19 ]

Masz otwarty lub półotwarty termostat...pewnie się zawiesił i to dlatego...sprawdz go, nie jest z tym wiele roboty...pzdr.

ps. oczywiście mogę się mylić ale miałem to samo i winą był właśnie ten nieszczęsny termostat

Cytat:
2005-08-09 20:27:16, MasterCheat pisze:
A mnie się jednak wydaje że coś nie tak z termostatem. Mimowszystko troche wyzej powinna się dźwigać wskazówa.

dobrze gada

wskazowka powinna wychodzic podczas jazdy miejskiej do polowy skali. Natomist w trasie powinna byc w okolicach literki M

Jeśli masz zablokowany termostat w pozycji otwarty to w lecie nie ma to tak duzego znaczenia ale w zimie przez taka usterke podniesie ci sie spalanie i długo ci sie bedzie nagrzewało autko w środku.
Pozatym niedogrzany silnik tez sie szybciej zużywa.

ja mam tak samo... jeździłem po mieście i wskazówka z temperatury sie poruszyła o troszeczke no a gdy wróciłem to widac bylo ze silnik jest bardzo zagrzany i dopiero gdy zgasiłem i odpaliłem po chwili to dzwigła sie wskazówka:/ troche mnie to drażni no ale...

Cytat:
2005-08-10 16:46:44, tjmdm pisze:
Masz otwarty lub półotwarty termostat...pewnie się zawiesił i to dlatego...sprawdz go, nie jest z tym wiele roboty...pzdr. ps. oczywiście mogę się mylić ale miałem to samo i winą był właśnie ten nieszczęsny termostat

A jak się sprawdza termostat? Bo jestem kompletnym laikiem w tej kwestii.