Elektryka/moduł?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie koledzy! Mam problem z modulem elektr. znajdującym się po lewej stronie nad nadkolem( taki prostokatny klocek z napisem Motorcraft) jest solidnie skorodowany i rozsadzony przez korozję- nie wiem do czego on sluzy - pewnie jest istotny Kto z Was wie proszęopomoc silnik 1,8 16V XR3i z 1993 roku. Dzieki za pomoc. Pozdrawiam Imovane.[img][url=img93.imageshack.us/my.php?image=dscf14011qo.jpg][IMG]http://img93.imageshack.us/img93/8207/dscf14011qo.th.jpg

[ wiadomość edytowana przez: imovane dnia 2005-08-10 00:02:41 ]

[ wiadomość edytowana przez: imovane dnia 2005-08-10 00:03:48 ]

Toz to EDIS jest, czyli inaczej modul zaplonu. Tak, jest istotny. Dziala to go zostaw w spokoju, jak sie spieprzy to mam jeden na zbyciu, ale od RSa.

i dlatego ja ostatnio rozkręciłem wszystko co siedzi na tej blaszce i ją oczyściułem i pomalowałem. No i Edis tez mi od spodu już korozja brała to też przeczyściłem i zamalowałem. Mam nadzieję że ten zabieg trochę pomoże i mój EDIS pożyję jeszcze pare latek...

Dzięki za szybką odpowiedź Nie wiem czy dobrze dziala, bo nie wiem jakie są objawy jego niedomagań. Czy taki EDIS od RS'a może pasować do 1,8 XR3i??? Ew. jaka jest cena takiego modułu???

aha i jeszcze obrazek sobie pozwole poprawić

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Serdeczne dzięki MasterCheat Teraz wiadomo o jaki moduł mi chodzilo. Swoją drogą - fatalne zabezpieczenie, a właściwie jego brak przed chlapaniem wody i blota na tą blaszkę z elektroniką. Jak widac na zdjęciu pomagam sobie takimi półsrodkami, ale cośmnie podkusilo aby oczyścić blaszkęipomalować, a tu taka niespodzianka

spoko nie ma sprawy. Dodam tez że u mnie w aucie ta blaszka to była najbardzej zardzewiała część samochodu

Witam!
Widzę tu temat,który mnie żywo interesuje.Ostatnio w dziale ogłoszeń pisałem ,że kupię moduł(1,4 05.1988r na gaźniku).Porobiło mi się tak,że nie ma styku we wtyczce,bo styki paskudnie zaśniedziały i po oczyszczeniu okazało się ,że i tak nie działa jak należy(kłopoty z rozruchem,nierówna praca na wolnych obrotach i większe zużycie,a poza tym życie z niego uszło i stracił ochotę do żwawego rozpędzania się)Więc rozkopałem wtyczkę i wszystkie przewody przylutowałem (poprzez kostkę ze stykami konektorowymi-oryginalna poszła w odstawkę)Już się cieszyłem ,że teraz nie ma bata i wszystko bedzie stykać ,a tu DUPA!!!Może przy lutowaniu za mocno nagrzałem te bolce w module i puściła cyna wewnątrz?W związku z powyższym pytanie:czy można to jakoś polutować (sciągając wcześniej trochę tej galarety)?Czy po wygrzebaniu tego żelu(ochronnego?)bezpowrotnie uszkodzę moduł?(nr.87FB-12A297-AA)Dodam jeszcze,że wszystkie przewody przylutowane są we właściwej kolejności.Sorry,że się tak rozpisałem,ale zanim wydam kasę,chcę się upewnić ,że można(albo nie...)jakoś to uratować.Jeszcze jedno:czy obudowa może mieć styk z masą?Czy musi być izolowana?

rozumiem,że pytanie było z serii kłopotliwych...

Znalazłem na allegro.pl moduł do mojego essiego( i hope)
Może ktoś z kolegów poszukuje takich modułów to mogę dać namiar na gostka z allegro. Pozdrawiam- jutro odbieram kota w worku

Cytat:
2005-08-10 15:58:59, cremon pisze:
rozumiem,że pytanie było z serii kłopotliwych...

Pewnie nikt nie wie, co kto ma odpowiedzieć Jesteś pionierem

Ja trochę z innej beczki.

Czy kolega imovane ma coś wspólnego z farmacją, czy to tylko przypadek? Się pytam, bo imovane to takie fajne tabletki.
Aha i Gensulin też jest nazwą leku.

Cytat:
2005-08-11 00:07:52, MasterCheat pisze:
Pewnie nikt nie wie, co kto ma odpowiedzieć Jesteś pionierem

Cholera,chyba masz rację ))Ale plan mam taki:kupię używkę ,a nad starym będę się pastwił))Zobaczę ,jaki będzie efekt.

Właśnie dostałem przesyłkę od gościa z allegro MODUŁ EDIS 4 jak nowy , a nowy w service Forda kosztuje 780 Pln.Horrible. Przesyłka express, wczoraj zalicytowalem, a dzisiaj mam juz w łapkach Koszt całkowity to 60 Pln + 2 krótkie rozmowy na komoreczkę. Polecam gościa. Pozdrawiam Kolegów Forumowiczów. P.S. Imovane ma wspólne korzenie medyczno-farmaceutyczne