Z gazu samoczynne przechodzi na benzynę!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! mam pytanie do użytkowników sam. z instalacją gazową, omega r.prod. 95 - 2,5 V6 z gazem koltec, samoczynnie przełącza się na benzynę, w różnych momentach, (trudno określić) przy różnych zakresach prędkości, temperatury silnika, obrotach itp. (jedna uwaga w czasie jazdy po mieście nie przechodzi na benzynę - czy przypadkiem nie chce być samochodem wyłącznie miejskim?) proszę o radę ?

wnioskuje, ze masz 4-generacje...
pozostaje wg mnie wizyta w serwisie lpg na diagnostyce. sekwencja (chyba kazda) ma to do siebie, ze przelacza sie samoczynnie na zasilanie benzyna, gdy sa jakies problemy z dzialaniem instalacji gasu...

w ostatecznosci przelaczy sie na benzynie jesli brakuje mu odpowiedniego cisnienia gazu, sprawdz czy jak Ci sie przelaczy z gazu na benz to jak zwolnisz to przelaczy sie na gaz

cd usterki, po przełączeniu się na benzynę przy zmniejszeniu prędkości cz obrotów nie wraca na gaz, umóiłem wizytę u gazownika w serwisie w Kielcach zobaczę co powie, ( w wcześniejszych poradach spotkałem adres gazownika z okolic Bełchatowa, na podstawie przedstawionych objawów stwierdził, zę przyczyną jest zbt małe ciśnienie w instalacji, ale naprawa dopiero możliwa w połowie września - ma tyle roboty zaplanowanej)

IMO przełączyć może się w dwóch przypadkach:
- za małe ciśnienie
- za niska temp. na reduktorze (w stosunku do ustawionej)

U mnie było tak, że ustawili na początku dość wysoką temp. włączenia, co w rezultacie zaowocowało tym, że przy jeździe na trasie (z w miarę niskimi obrotami i dużym nawiewem / chłodzeniem) potrafił się wyłączyć i dopiero po wjechaniu do miasta włączał się znowu.

I stałe ew. punkty programu: obieg płynu i jego ew. odpowietrzenie.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

inne auto inny gaz ale też SGI - padł mi czujnik temperatury i w dziwnych momentach przełączał na bene i gaz...

Witam! dziś wreszcie udało się zrobić przegląd instalacji LPG w serwisie "KOLTEC" pod Łodzią, firma godna reklamy, tanio dokładnie i fachowo. Usterka prozaiczna, zanieczyszczona istalacja gazowa, po czyszczeniu jak nowy, rwie asfalt. ( trzeba tylko co 15 tys robić przegląd-czyścić).

ja też mam Kolteca, walczyli goście w Krakowie z tym, ale nic nie znaleźli, powiedzieli, że ciśnienie w normie, poza tym na nowym reduktorze było to samo. Tylko że u mnie zawsze przełącza gdy silnik trochę przekroczy 5 tys. rpm.

Co rozumiesz przez "zanieczyszczona instalacja gazowa"?
U mnie czyścili też coś tam dodatkowo przy reduktorze, obydwa filtry zmienili i nic - nadal przełącza - mimo że ciągnie i moc nie spada.

Ja temat odpuściłem, tylko boli mnie to że na autostradzie mogę max 200-210 na gazie (okolice 5 tys. rpm na 5. biegu)