Wentylator na chlodnicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Czy moglibyscie doradzic (tylko tak pytam bo wiem ze tak) w nastepujacej kwestii: Auto grzeje i chlodzi i ok ale na wskazniku temperatury silnika STALE mam ZERO. Zauwazylem ze wentylator na chlodnicy chodzi caly czas (po uruchomieniu silnika). Wczesniej mialem omcie A i mialem podobnie (wskazowka no 0 a wentylator caly czas) ale sie tym nie przejmowalem, teraz widze ze temperatura czesto pojawia sie na forum i zaczalem sie nieco niepokoic - czy slusznie??? Dzieki z gory

Wskazuje cały czas 0 ?
Znaczy czujniki temperatury poooooooooooszły w pi...du

Eeee- jak to "ZERO"??

Takiej cyfry nie ma na wskaźniku.

Chyba.

Możliwości są dwie:
- wskażnik / jego czujnik
- termostat

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Powiedzcie mi prosze czy wentylator obraca sie zaraz po uruchomieniu silnika czy dopiero jak osiagnie temperature?

Hmm - pewnie nie odpowiem, ale innym pewnie nie spowodowała by utrudnienia informacja, o jakim aucie mowa.

Ani w treści, ani w profilu...

-----------------

no moze tak! ale pisze ze wczesniej mialem omcie A forum los omegas wiec .... TAK omega B

omega B co??

3,0 , 2,5V6, 2,5 TD, 2,0 ??

2,0 16V

Ufff - nareszcie .

Wentylator to nie wiem, ale:

IMO kwestia ta ma niewiele wspólnego z "zero". - aczkolwiek warta odpowiedzi

Nawet gdyby wentylator był niesprawny i chodził na max bez przerwy, to nie jest w stanie doprowadzić do tego żeby wskazówka się nie ruszyła.
Jeżeli temp. spadłaby poniżej ok. 92st, to sprawny termostat po prostu zamknął by obieg chłodnicy i przynajmniej taką temperaturę miałbyś wyświetloną na sprawnym wskaźniku ze sprawnym czujnikiem.
(Ew. chłodzenie bloku silnika przez tenże went. pomijam jako śladowe wynikowo)

-----------------

czyli wskaznik lub czujnik (badz termostat) TAK?

To co ludeczkowie odpowi ktos czy wentylator kreci sie po uruchomieniu silnika czy dopiero jak sie nagrzeje???

Cytat:
To co ludeczkowie odpowi ktos

Czy to było żartobliwie ?????

MAM TAKĄ NADZIEJĘ

P.S.
Wklep sobie do wyszukiwarki na forum - wiskoza - i będziesz miał wieleeeeee odpowiedzi.

Jeżeli chodzi o Omegę A z silnikiem 2,6 i 3.0 w dwóch wersjach to wentylator kręci się od uruchomienia silnika bo jest napędzany silnikiem

A teraz jeżeli chodzi o elektryczne wentylatory to raczej nie powinien się kręcić odrazu.

Kiedyś w Mondeo rodziców wentylatory odrazu kręciły się po przekręceniu zapłonu. Dopiero jak przestały to silnik dało się uruchomić.

Aż w końcu nie przestały i silnika nie szło juz odpalić.
Idiotyczne posunięcie. !!!!! STRZEŻCIE SIĘ TEGO !!!!!

Ojciec oddał Forda do Serwisu Forda ( a niech ich szlak trafi!!!) i załpacił ponad 4000 zł za naprawę.
Wymienili komputer. Samochód stał u nich ponad miesiąc i nie mogli go zrobić.
Oczywiście komputer był dobry ale naciągać to oni potrafią.
Gdy tam pojechałem aby się kłócić o to że komputer był dobry to jeden gościu tak się wkurzył (jakiś kierownik w krawacie i garniturze a straszyłem go sądem ) że przy ludziach zaczął przeklinać jak jakiś prostak i wyskoczył przez ladę i wyrwał mi z ręki rachunek.

Sprawa nadawałaby się do prokuratora. CHciałem wziąć dyktafon ale go nie wziąłem więc bez dowodów mogłem zapomnieć o całej sprawie.

Tak więc nie ODDAWAJCIE SAMOCHODÓW DO SERWISÓW FIRMOWYCH.

A propos wentylatora.

MOżliwe że elektronika wykrywa usterkę czujnika temperatury i wchodząc w tryb awaryjny odrazu chłodzi silnik.

Możliwe że tylko czujnik masz do wymiany.
Znajdź gdzie on jest i zbadaj czy jest sprawny

Mialem to samo w swojej omedze 20.16v. Okazalo sie ze byla przepalona sciezka za wskaznikami - pzylutowanie kabelka i wszystko wraca do normy.

pozdrawiam

A po kiego ma chodzić wentylator chłodnicy jak silnik zimny? , pytanie z rodzaju czy można sikać jak fujara nie na wierzchu, może po prostu chodzi wentylator od klimy, po pierwsze rozpoznaj dokładnie temat, potem dokładnie opisz, wtedy może ludeczkowie odpowiedzą, tu o wróżki ciężko.

No dzieki za cenne uwagi januszku, widac masz nie tego humorek bo inne twoje posty sa calkiem rzeczowe, no ale mysle ze nie po to forum, aby wojenki prywatne toczyc, a na wzajem sobie pomagac. Chodzilo mi tylko o to aby ktos potwierdzil lub zaprzeczyl ze wentylator sie obraca czy nie-myslalem ze to proste. nie powinien sie obracac-musze naprawiac (co?) ma sie obracac w porzadku. I po co tu "sikac"?

U mnie w 2,5tds kreci sie odrazu a po przekroczeniu pewnej temperatury wlaczaja sie elektryczne..

Takze chyba mam walnieta wiskoze bo powinna zalaczac po nagrzaniu ale spoko.. jezdze i sie nie przejmuje bo po pozadnym oczyszczeniu chlodnicy ciezko mi zlapac temperaturke 93C
pozdr

jeżeli po nocy wsiadasz w auto, odpalasz je i od razu chodzi wentylator chłodnicy to znak że jest coś nie tak. Wentylator powinien załączyc się przy temp ok 94st.
I sprawdź czy przypadkiem nie chodzi ci wenty. od klimy
normalna temp pracy tego silnika to ok 90-95st

ps. użyj wyszukiwarki

Czacha, podziwiam twoje dobre serce