KOńcówka drążka kierownicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
mam problem, próbowałem samodzielnie wymienić końcówki drążka. Niestety nie mam ściągacza i w związku z tm mam pytanie: Jak to ch...stwo wybić, bo boję się, że jak zacznę walić młotkiem to coś pokrzywię/uszkodzę?

Dzięki za rady.

Aaaa, formum przeszukałem i nie znalazłem odpowiedzi.

Bez ściągacza tego nie zrobisz
U mnie jak drążek został trafiony przy skręconym kole w dziurę to nawet ściągaczem było ciężko.
Wymień od razu obydwa drążki - to taka moja rada, no i oczywiście jedź na ustawienie zbieżności.
Powodzonka

Ściągacz kosztuje 15 zł, po co sie męczyć

-----------------
czasem tu zaglądam

A nie taniej będzie odwiedzić warsztat? Po co wydawać 15 zł na sprzęt który będzie użyty jednorazowo.

Cytat:
2005-08-13 08:16:14, piotr_ek pisze:
A nie taniej będzie odwiedzić warsztat? Po co wydawać 15 zł na sprzęt który będzie użyty jednorazowo.

Bo w warsztacie wezmą 50 pln za dwie strony?
Narzędzie może być potem potrzebne innym klubowiczom i wtedy oszczędności rosną, a przyjaźń się zacieśnia.

rozbrajacie mnie..wez mlotek i uderz..tylko z czuciem..co niby mialbys pokrzywic?? po za tym to naprawde oszczednosc wychodzaca bokiem..juz raz probowalem..udalo sie ale ile nerwow i czasu straconego...aaa i nie zapomnij ze z prawej strony gwint jest w druga strone a na zbieznosc i tak trzeba potem jechac..z doswiadczenia wiem..samodzielna wymiana to zawracanie glowy

Cytat:
2005-08-13 10:27:07, qbaj pisze:
rozbrajacie mnie..wez mlotek i uderz..tylko z czuciem..co niby mialbys pokrzywic?? po za tym to naprawde oszczednosc wychodzaca bokiem..juz raz probowalem..udalo sie ale ile nerwow i czasu straconego...aaa i nie zapomnij ze z prawej strony gwint jest w druga strone a na zbieznosc i tak trzeba potem jechac..z doswiadczenia wiem..samodzielna wymiana to zawracanie glowy

Poddałem się, jedyny efekt użyciamłotka to odpryśnięta emalia z ramienia zwrotnicy, a pier...na koncówka nie ruszyła nawet o milimetr. Jadę do mechanika...

Dzięki wszystkim za rady i jak najmniej problemów z autkami.

Cytat:
Bo w warsztacie wezmą 50 pln za dwie strony?

Zapłaciłem 50 zeta za wymianę obu końcówek i ustawienie zbieżności. Mogłem to zrobić samemu ale przy tej cenie nie warto się nawet przebierać.

Cytat:
2005-08-13 19:08:25, Adamo8 pisze:
Zapłaciłem 50 zeta za wymianę obu końcówek i ustawienie zbieżności. Mogłem to zrobić samemu ale przy tej cenie nie warto się nawet przebierać.

piotr'ek waszym prorokiem jest i basta!!!

A ja mam takie pytanie-Jaki drązek kierowniczy załozyc?
-orginalny za 40zl sztuka
-nieorginalny Delphi by Lockheed za 40zl sztuka
Sprzedawca(allegro) chwali sie ze drazki deplhi sa znacznie wytrzymalsze od seryjnych
Swoją drogą kupilem klocki tej firmy i jestem bardzo zadowolony

I kto wie gdzie tanio wymienic drązki i ustawic zbieznosc w ŁODZI??

Jeden z poprzednich kolegów z Zielonej góry napisal ze zaplacil za to 50 zl
Ja najtaniej znalazlem wymiane JEDNEGO drążka za 20 zl a zbieznosc za 50zl

No i pytanie-Czy komuś sie w koncu udalo wymienic te drazki samemu?? Bo wszyscy do tej pory pisali ze NIE
TZN ZE NIKOMU SIE NIEUDALO??

Ja wymieniałem sam- łatwizna,ale bez ściągacza nawet nieprubój.

a niewiesz gdzie i za ile mozna kupic taki sciagacz? JAkis klubowicz napisal ze to koszt 15 zl?????????i jak to sie nazywa bo z tego co wiem jest duzo rznych rodzai sciagaczy
Chetnie bymn zainwestowal w taki sciagacz o ile to niebyl by koszt wiekszy niz 20 zl

Cytat:
2005-10-18 21:26:16, tommi3737 pisze:
a niewiesz gdzie i za ile mozna kupic taki sciagacz? JAkis klubowicz napisal ze to koszt 15 zl?????????i jak to sie nazywa bo z tego co wiem jest duzo rznych rodzai sciagaczy Chetnie bymn zainwestowal w taki sciagacz o ile to niebyl by koszt wiekszy niz 20 zl

Nie jakiś klubowicz tylko ja: Adam4302
Idziesz do sklepu motoryzacyjnego i mówisz: "Poprosze ściągacz do gałek". A sprzedawca na to "Prosze. 15 zł"

-----------------
czasem tu zaglądam

Cytat:
2005-10-18 20:16:38, tommi3737 pisze:
I kto wie gdzie tanio wymienic drązki i ustawic zbieznosc w ŁODZI??

Obszerna 49 ( odchodzi od Paradnej )
Ustawienie zbieżności - 50 PLN, wymiana drążków - nie wiem ile
Znam i polecam ich od ponad 5 lat. Zadzwoń i umów się na wizytę - 640-13-40

Cytat:
2005-10-18 20:16:38, tommi3737 pisze:
A ja mam takie pytanie-Jaki drązek kierowniczy załozyc? -orginalny za 40zl sztuka -nieorginalny Delphi by Lockheed za 40zl sztuka Sprzedawca(allegro) chwali sie ze drazki deplhi sa znacznie wytrzymalsze od seryjnych Swoją drogą kupilem klocki tej firmy i jestem bardzo zadowolony I kto wie gdzie tanio wymienic drązki i ustawic zbieznosc w ŁODZI?? Jeden z poprzednich kolegów z Zielonej góry napisal ze zaplacil za to 50 zl Ja najtaniej znalazlem wymiane JEDNEGO drążka za 20 zl a zbieznosc za 50zl No i pytanie-Czy komuś sie w koncu udalo wymienic te drazki samemu?? Bo wszyscy do tej pory pisali ze NIE TZN ZE NIKOMU SIE NIEUDALO??

chwila ty chcesz drazki wymieniac czy koncowki drazkow??

mi sie udalo wymienic samodzielnie..raz..ale koncowki drazkow..bez zadnego sciagacza..ja zmieniam co jakies 15-20tys km i nigdy mechanik nie mial problemow ze zdjeciem

Odgrzebałem stary wątek.

Byłem dzisiaj założyć linkę ręcznego w ASO, przy okazji wymieniłem obejmę tylnego tłumika, która trzymała się na rdzy i poprosiłem o określenie które elementy zawieszenia przedniego dogorywają.

Nadeszła chwila wymiany końcówek drążka i przegubu napędowego zewnętrznego lewego (po 92 kkm), oraz klocków. Mechanik zdziwił się dobrym stanem tarcz.

Wybór jest w mojej mieścinie żaden (mogą sprowadzić, ale nie wiedzą co). Tradycyjnie Allegro uzupełnia braki.
Czy macie negatywne doświadczenia z firmami:
1. NK - końcówka,
2. RTS - końcówka,
3. CTR - ponoć stosowana na pierwszy montaż - końcówka,
4. Statim - przegub.
5. Klocki ATE lub Ferodo Premier ewentualnie Ferodo Target- tu nie mam wątpliwości.

Co można jeszcze wmienić w przednim zawieszeniu aby było ciszej i bezpieczniej (sprężyny i amortyzatory zostają)?

Cytat:
2006-03-10 00:02:02, AnJay pisze:
Co można jeszcze wmienić w przednim zawieszeniu aby było ciszej i bezpieczniej (sprężyny i amortyzatory zostają)?

Jak Ci skrzypi czasami zawieszenie z przodu to wymienic mozna tuleje wahaczy