Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-08-15 10:40:21 pameitam na forum ze juz komus latala kiera na 2-3mm - na pewno znajdziesz wiec cos w archiwum.
tylko mi sie cos kojarzy ze to bylo poruszane przy okazji innego watku... wiec juz trudniej. odpowiedzialna za to byla bodajze jakas koncowka costam drazka kierownicy tez nie pamietam ![]() skleroza a na dodatek jestem po imprezie - ale staram sie pomoc jak moge ![]() aha jestem tez ciekaw rozwiazania bo moj sasiad z espero tez ma wlasnie luzy na kierownicy - zastanawiamy sie czy to nie przekladnia kierownicza. |
![]() kobar Klubowy Weteran Ford Mondeo Warszawa-Bemowo | 2005-08-15 11:19:28 W moim Esperaku było coś podobnego. Po zdjęciu poduszki okazało się, że nakrętka przykręcająca kierownicę była luźna, pomimo zabezpieczenia można było ją odkręcić palcami. Po dokręceniu oczywiście kluczem wszystko wróciło do normy.
Kobar |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-08-15 11:29:00
A możesz mi tak bardziej obrazowo opisać jej lokalizację? |
![]() kobar Klubowy Weteran Ford Mondeo Warszawa-Bemowo | 2005-08-15 11:36:30 Jeżeli masz autko bez poduszki powietrznej to musisz zdjąć plastikowy środek kirownicy, czyli włącznik klaksonu. Pod nim znajduje się nakrętka, o ile pamiętam rozmiar klucz 34. Należy odgiąć zabezpieczenie i dokręcić, poczym zabezpieczyć ponownie. Jeżeli masz z poduszką to trzeba ją wykręcić i zrobić jak wyżej. |
![]() Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2005-08-15 11:37:55 Mogła wysynąć sie taka plastikowa tulejka widoczna jak się łeb wsadzi pod deskę rozdzielczą. Bardzo trudno jest ją wbić spowrotem
Podobno czasem leci łożysko w obudowie kol kierowniczej ale to przy przebiegach pow 200 000 albo przy jeździe po bardzo złych drogach. Jezeli masz regulację położenia kierownicy, to może luzy pojawiły się właśnie na nim. Ja tak mam i się przyzwyczaiłem |
![]() Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2005-08-15 11:40:27
Żeby odkręcić poduszkę trzeba mieć taki specjalistyczny srubokręt - ni to ampul ni to gwiazdka. taka 6-ramienna gwiazdka ampulowa. Do nabycia w sklepach biedrąki wraz z całym kompletem za 8,30 w promocji. AFAIK 2 wkręty od tyłu kierownicy. |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2005-08-15 12:34:17
Po prostu odkręcasz i ściągasz???...nic nie wybuchnie ![]() A jakieś dodatkowe czynności typu odłączenie akumulatora czy jakiejś wiązki (kostki) nie są wymagane ?? ![]() Kolega w 406 ("peżot" ![]() ![]() ![]() |
![]() Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2005-08-15 15:19:10
No fakt o tym nie pomyślałem, bo moje doświadczenia z tą częścia wzięły się z wymiany wydmuchanej poduchy na nową i robiłem to chyba faktycznie jak aku był odłączony. Za to kupiłem używkę ale razem ze sterownikiem z jednego kompletu i po założeniu nie wymagana była ingerencja serwisu. Wszystko działa oki. |