316tds spalanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
mam takie pytanie odnosnie spalania tds-a, a wiec dymi dosc przy przyspieszaniu (widac w lusterku w nocy jak ktos za mna jedzie) i ma wysokie spalanie tzn ok 9 na 100km w miescie, wtryskiwacze sa dobre (nie leja), czy nalezy mu zmniejszyc dawke na pompie, a moze zle ustawiony jest kat wtrysku (jak tak to ustawic statycznie czy dynamicznie przy uruchamionym siloniku na kompe), dodam tylko ze czasem wydaje mi sie ze silniek ma mniej mocy i gorzej wkreca sie na obroty, a innym razem po odpaleniu wszystko jest wpozadku, nie ma tu znaczenia czy zima czy lato, pozatym czasem zapala odrazu a czasem po jakichs 2 obrotach (niezaleznie czy na cieplym czy na zimnym silniku)
A moze to wina pomy albo jakiegos czujnika wysylajacego zle informacje do pompy ???
pozdrawiam i prosze o porady, wiem ze napisze ktos zebym sprawdzil opcje search ale szukalem i nie znalazlem nic konkretnego

318 TDs

Zacznij od sprawdzenia filtru powietrza a potem sprawdź turbosprężarkę, bo z tego, co tu piszesz jest to duże prawdopodobieństwo jej uszkodzenia… oby nie. Częstą przyczyną jest również nieprawidłowy kontakt lub całkowite odłączenie się wtyczki od czujnika ciśnienia doładowania.

Pozdrawiam.

witam
dzieki za szybka odpowiedz, co do turbiny to wydaje mi sie ze jest z nia wszystko wpozadku gdyz nie zauwazylem zadnych wyciekow, a pozatym jakis czas temu zdejmowalem glowice wraz z turbina i sie jej przyjzalem, podczas obracania nie bylo widac zadnych zaciec czy obcierania
z tym czujnikiem to chodzi Ci o ten wlozony w kolektor dolotowy ?? jesli tak to jest troche zaolejony, sprobuje go umys moze cos pomorze, dzieki za podpowiedz czekam na dalsze informacje