| Sortuj wg daty: rosn±co malej±co |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-08-16 20:57:53 Ano porobi³o sie jeszcze prze wyjazdem nad morze. Objaw to szarpanie silnika przy nieco mocniejszym wciskaniu gazu, zanika³o po przekroczeniu ok 3 tys rpm. Jak zwykle nie by³o kiedy siê przed wyjazdem zaj±æ dok³adnie problemem, poprzesta³em jedynie na zbadaniu, ¿e problem dotyczy 3-go cylindra i ma zwi±zek z iskr±. Naturalnie odetchn±³em, ¿e to nie czujniki ani DIS. Trasa Szczecin, Trzêsacz Wawa przesz³a bez wiêkszych problemow, jednak kolejne dwa tygodnie problem stopniowo narasta³. Podczas spotu sierpniowego stwierdzi³em, ¿e istotnie jest ¶cie¿ka na ¶wiecy i ¶lad na kablu WN, ale znów nie mia³em siê kiedy w zadek podrapaæ, wiêc pojecha³em w trasê. Omesia grzecznie zawioz³a mnie do Trzêsacza, tam jeszcze trzykrotnie odwiedzi³em rodzinê w Miêdzyzdrojach. Kiedy jednak nadesz³a pora powrotu, a wraca³em przez Gi¿ycko, taki sobie delikatny skrócik , po spotkaniu z Brutalem w Grudzi±dzu ( Krzysiu, kiedy bêd± zdjêcia? )dosta³em absolutnej kurwicy. Nie da³o siê ju¿ wyprzedzaæ, szarpa³o w ka¿dym niemal zakresie obrotów. Jadê przez prastary piastowski gród Grudzi±dz, a tu po prawej stronie sklep AUTO CZʦCI. Dajê po heblach, zatrzymujê auto. W sklepie pan ma ¶wiece BOSCH i kable YURIDA. Krótkie negocjacje, po¿yczam klucz od ¶wiec, idê do omy i wymieniam 1 szt ¶wiecy i kabel, bo gotowki ma³o, a kart± pan nie przyjmuje. Odpalam, lepiej, ale nadal nie ma "przej¶cia" z wolnych. O kurewska wielmo¿no¶æ powiedzia³em do siebie oczywi¶cie bo obok dzieci wiêc gorszyæ nie wypada. Klucz do ¶wiec w ³apkê i odkrêcam pozosta³e. 1-szy i czwarty gar ¶wiece ok, a na II -gim PÊKNIÊTY IZOLATOR . Znów do pana, zakup drugiej ¶wiecy, wymiana, kabla nie ruszam, wiadomo, kutwa jestem odpalam i........ miodzio . Oddaje klucz, dzieci na pok³ad i rura.
I tu niespodzianka i nagroda, na wylocie z Grudzi±dza jest przy rondzie stacja JET-a, patrzê i kopara mi opada, wacha Pb 95 4,04 za litr. Wje¿d¿am, dotankowujê do pe³na i wio do Gi¿ycka. Ot i wszystko, a swoj± drog±, to tym w Grudzi±dzu to dobrze, za darmo je¿d¿± |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdañsk | 2005-08-16 23:13:12 E trzeba ¶wiece wymieniaæ co 10 tys Janusz. |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-08-17 08:01:23 No mo¿e co 10 to trochê za czêsto, ale z pewno¶ci± czê¶ciej ni¿ to zrobi³em, jednak, ¿eby uzupe³niæ zaczêty przeze mnie w±tek dodam mo¿e, co moim zdaniem by³o powodem tej przygody.
Otó¿ w omie "B" dwazero wlew oleju jest tak nieszczê¶liwie zrobiony, ¿e przy dolewaniu oleju zw³aszcza z pe³nej butelki bardzo ³atwo o rozlanie. Wtedy wcieka on w g³±b pokrywy zaworow i dalej do gniazd ¶wiec, które s± umieszczone g³êboko, centralnie pomiêdzy wa³kami rozrz±du. Wyczy¶ciæ to mo¿na jedynie po zdjêciu os³ony z tworzywa z napisem ECOTEC i demonta¿u kabli WN, a ta przykrêcona jest ¶rubami TORX. Kluczy oczywi¶cie nigdy nie ma pod rêk± i po jakim¶ czasie k³opot gotowy. To tak ku przestrodze dla posiadaczy omy z "rozrusznikiem" |