MotoNews.pl
1 Zardzewiały silnik :) (110236/45)

Zardzewiały silnik :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Z jednej strony mam blok silnika pokryty śliczną rudą

Wkurza mnie to, poza tym boję się, że za jakiś czas rdza mi przeżre się przez cały blok.. w związku z tym pytanie: druciana szczotka i walczyć z tym w ten sposób, a może inny? Na coś szczególnego uważać? Any suggestions?

Silinika nie będę demontował bo to jeszcze nie mój poziom

a kolega czasami auta z niemiec nie ściągał???

Nie, jest to auto poleasingowe, trochę zaniedbane Ale powoli doprowadzam go do porządku

pytam dlatego bo gadałem ostatnio ze znajomym z niemiec i powiedział mi ze bardzo dużo auta z niemiec które trafiło do polski to auta po powodzi stało to pare lat w jakiś szopach i jak sie polaczki napalili to niemcy troche to wyczyścili podsuszyli i do polski widziałem autentycznie astre znajomego własnie z niemiec to pod maską każda srubka zardzewiała ogółnie sama rdza podłużnice też było całe jakieś inne nie bite ale jakieś takie innego koloru a u ciebie?? miałem golfa 2 1.6D i mój blok też był śliczną rudą pokryty ale jakoś nie przerdzewiał na wylot

Hihi U mnie na szczęście nie jest tak źle, też zastanawialiśmy się czy auto nie było podtopione u nas, ale silnik jest tylko z jednej strony i tylko od przodu pordzewiały.. choć i tak nie wiem dlaczego

spoko bez jaj na wylot ci nie przerdzewieje raczej niemozliwe.

Cytat:
2005-08-17 10:16:14, rikens82 pisze:
pytam dlatego bo gadałem ostatnio ze znajomym z niemiec i powiedział mi ze bardzo dużo auta z niemiec które trafiło do polski to auta po powodzi stało to pare lat w jakiś szopach i jak sie polaczki napalili to niemcy troche to wyczyścili podsuszyli i do polski widziałem autentycznie astre znajomego własnie z niemiec to pod maską każda srubka zardzewiała ogółnie sama rdza podłużnice też było całe jakieś inne nie bite ale jakieś takie innego koloru a u ciebie?? miałem golfa 2 1.6D i mój blok też był śliczną rudą pokryty ale jakoś nie przerdzewiał na wylot

a essinki nasze kochane to tak rdzewieją nawet bez powidzi

No dobra panowie, ja jednak chcę to wyczyścić, bo zawsze jak podnoszę maskę to tam taka kuupa Czyli co, nie ma większych przeciwskazań, ew. uwag co do sposobu pozbycia się rudej?

ale po co Ty to czyscisz?? miesiac pojezdzisz przez zime i bedzie to samo ... poza tym nie wiem czym zamierzasz to pomalowac ... bo chyba malo ktora farba wytrzyma takie warunki ..

Cytat:
2005-08-17 12:31:23, kubik pisze:
No dobra panowie, ja jednak chcę to wyczyścić, bo zawsze jak podnoszę maskę to tam taka kuupa Czyli co, nie ma większych przeciwskazań, ew. uwag co do sposobu pozbycia się rudej?

A nie lepiej umyć silnik?? Wątpię, żeby udało Ci się pozbyć rudej z bloku silnika - ruda przepalona jest przez wysoką temperaturę i rachej nie zejdzie (chyba że użyjesz szlifierki ).
Podskocz do nas kiedyś na spota pod Norauto do Katowic, to może coś zaradzimy.
A co do przeżarcia przez rudą odlewu żeliwnego, to ... możesz spać spokojnie, jak da radę, to za dobre 50 albo 100 lat

Cytat:
2005-08-17 09:55:03, kubik pisze:
Z jednej strony mam blok silnika pokryty śliczną rudą Wkurza mnie to, poza tym boję się, że za jakiś czas rdza mi przeżre się przez cały blok.. w związku z tym pytanie: druciana szczotka i walczyć z tym w ten sposób, a może inny? Na coś szczególnego uważać? Any suggestions? Silinika nie będę demontował bo to jeszcze nie mój poziom

Pomaluj sobie lakierem silikonowo-aluminiowym. Takim do wydechów. Od razu osiągniesz nirwanę

W mojej esinie tez blok z przodu siej w kolorze rdzy. Ale to przez ten holenderski klimat

polewaj se olejem i smigaj jam mam dwa escorciki jednego ciknie olej a z drugiego nie a z tego co sie nie leje ma rdzy pelno a ten drugi nawet kawalka rdzy nie ma

a ja mam caly spod silnika zakonserwowany olej leci ze wszystkich stron wiec niegnie mi nic nie zardzewieje

Cytat:
2005-08-18 00:14:18, bob_cabrio pisze:
polewaj se olejem i smigaj jam mam dwa escorciki jednego ciknie olej a z drugiego nie a z tego co sie nie leje ma rdzy pelno a ten drugi nawet kawalka rdzy nie ma

Zaraz porozwalam uszczelki na wtryskach to mi się zrobi AUTOSMAROWANIE