MotoNews.pl
4 Butla czy zbiornik w kole? (110328/0)

Butla czy zbiornik w kole?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, mam dylemat czy montować w Daewoo nexii sedan butle z gazem w bagażniku czy w kole zapasowym,
prosze o sugestie, zalety i wady
dzieki

Kiedyś w Carinie E (duuuuży bagażnik) zamontowałem dużą butlę. Generalnie sprawdziło się, ale przy transporcie większych rzeczy lub o nietypowych wymiarach był problem.

W aktualnym aucie zamontowałem toroid w miejsce zapasu, m.in. z tego względu, że w razie potrzeby przewiezienia czegoś dużego, mogę koło zapasowe wrzucić do środka (jest w pokrowcu).
Poza tym jadąc na wakacje łatiwej było upakować bagaże bo zapasówkę postawiłem pionowo i to też zwiększyło ilość miejsca w bagażniku np. na wózek.

Ważne też jest jaki zbiornik zmieści się w miejsce zapasówki. Przy moich kołach 205 55 R16 to jest tam sporo miejsca i wcisnęli 57 litrowy, więc nie muszę codziennie jeździć na stację (wystarczy raz na 3 dni )

Sprawdź u speca jaki toroid ci się zmieści, jeśli będzie za mały, to będziesz co chwilę musiał tankować - wtedy zastanowiłbym się nad normalnym.

Pozdrawiam

Ja w Espero mam butlę teroidalnę 43L.
Mimo, że bagażnik jest tam naprawdę OGROMNY, to nigdy nie zdecydowałbym się na walca.

Walec jest ok w sedanie z duzym bagaznikiem. Wtedy gleboko go dajesz i jest spoko. Jak dasz w miejscu kola to kolo i tak musisz wozic, bo wiadomo...
Natomiast w 5-cio trzwowym na przyklad to jednak fajnie miec mozliwosc polozenia tylnych siedzen i zwiekszenia bagaznika. Czasem sie to przydaje.
Ja mam 2 rozwiazania: walec w Ladzie 2107 - sedan i toroid w escorcie.

Witam, proponuję Ci butlę w kole zapasowym. Posiadam lanosa sedan i z tego rozwiązania jestem zadowolony. Wymieniłem zapasówke na koło dojazdowe. Pasuje od opla lub vw. Nexia i lanos są podobne pod wieloma względami. Na pełnym zbiorniku średnio przejeżdzam ok.380km. Z walcem to już nie ten bagażnik!
Dla własnej wygody zamontuj w koło.
Pozdrawiam!

Hm... ja bym się zastanowił ... Mam nexie hatchback i mam w kole - bo wiadomo jak cos to mogę położyć siedzenia ... ale w nexii sedan z tego co wiem siedzenia sie nie rozkladaja ... mimo wszystko ja jestem za zbiorbnikiem w koło .., w moim (chyba 38 l) robie 400 km na zbiorniku także w miarę luz

Co zainstalować (w Carinie E 545 litrowy bagażnik)
butlę czy w kole ??
Jakieś inne plusy lub minusy??

wszystko zależy od kształtu bagażnika. jeśli ma się długi bagażnik , to lepiej jest walcowy zbionik zamontowac za oparciem foteli. Bo i tak nawet nie sięgamy rękoma tak daleko.

a w przypadku toroidalnego zbiornika i tak kolo zapasowe trzeba wozić w bagażniku a ono wtedy będzie więcej zajmowało podłogi niż schowana w tyle butla walcowa.

W przypadku krótkiego bagażnika, a za to bardzo głębokiego, np opel astra sedan (chyba classic) no to wolałbym toroidalną butlę w miejsce koła.

[ wiadomość edytowana przez: blue827 dnia 2007-12-06 00:23:54 ]