Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() krzysiekS Wieluń | 2005-08-22 06:47:07 Witam.
Ja mam ten sam problem. Nie mam katalizatora. Co to może być? Wali tylko przy jeździe na biegu bez wciśniętego gazu. Krzysiek |
![]() krzysiekS Wieluń | 2005-08-22 08:46:26 W odpowiedzi.
Swiece wymienione na nowe, przewody też. Instalacja II generacji i merchanior mówi, że nic nie może zrobić. Czy może to być zapłon? A może za bogata mieszanka na jałwym biegu? Audi 80 V6 2,8. Krzysiek |
kariel Daewoo Espero Łódź | 2005-08-23 19:54:22
Sprawdzilem swiece szczelinomierzem i po kolorze (lekko nadpalone-kolor szary). Filtr powietrza wymieniony ale zauwazylem ze w nocy przy dotknieciu reka kabli WN widac w tym mniejscu biegnace iskry. Czy to znaczy ze kable do wymiany? ![]() ![]() |
![]() Voy Poldżons Constarownia/Sunderland | 2005-08-23 20:20:14 kable napewno do wymiany jak lataja po nich iskry ![]() |
![]() bercik125 Atu GSI Blizne kolo warszawy | 2005-08-23 22:32:43 Sprawdz ustawienie zapłonu.
Jak mialem kiedys duzego fiata to przyspieszałem zapłon i po zdjeciu nogi z gazu zaczynało strzelać w tłumik(paliwo dopalało sie w układzie wydechowym) Fajna zabawa z tym była samochód strzelał jak samochody n grupowe. Pozdro |
kariel Daewoo Espero Łódź | 2005-08-25 18:23:38 [quote]
2005-08-23 22:32:43, bercik125 pisze: Sprawdz ustawienie zapłonu. Jak mialem kiedys duzego fiata to przyspieszałem zapłon i po zdjeciu nogi z gazu zaczynało strzelać w tłumik(paliwo dopalało sie w układzie wydechowym) Fajna zabawa z tym była samochód strzelał jak samochody n grupowe. Pozdro Zaplon sprawdzony i ustawiony. Wczoraj regulowalem zawory i czyscilem kopolke aparatu zaplonowego. Nic to nie dalo. Zobacze jeszcze z nowymi przewodami. Pozdro |
![]() krzysiekS Wieluń | 2005-08-26 06:30:28 Witam,
jak to nie zapłon to na pewno nie przewody. Przewody mogą powodować strzały ale tylko w kolektor dolotowy. Z tego co wyczytałem to zostaje tylko: wymiana świec na gazowe(inna temp. peracy), regulacja gazu u innego gazownika (za bogata mieszanka), albo co jest najbardziej prawdopodobne wstawienie rur z kwasówki po katalizatorze (spaliny są zasysane z powrotem z puszek i dopalane. To może być też z rozwalonym kat.). Ja wstawie te rury (mam 2 puszki) w przyszłym tygaodniu. Pozdrawiam |
kariel Daewoo Espero Łódź | 2005-08-26 15:27:32 Ok. Bede czekal na rezultaty. Jak juz wstawisz to daj znac. U mnie katalizator byl jakby w formie plastra miodu(jakby z porcelany). To zostalo wybite z puszki i zostala sama oslona katalizatora.Czy teraz tez powinienem cos tam wstawic czy tak mozna zostawic. Tylko dziwne ze pierwsze strzaly zdarzaly mi sie jak mialem jeszcze katalizator ![]() |
tanio Kraków | 2005-08-26 19:07:55 Załóż katalizator (230zł).
Czy porcelanowe ułamki nie dostały się do końcowego tłumika? |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2005-08-26 21:28:33 Witam. Chyba A grupowe albo WRC
|
kariel Daewoo Espero Łódź | 2005-08-27 01:46:55 [quote]
2005-08-26 19:07:55, tanio pisze: Załóż katalizator (230zł). Czy porcelanowe ułamki nie dostały się do końcowego tłumika? Na poczatku slychac bylo jeszcze halasujace odlamki w tlumiku srodkowym. Teraz juz nic nie slychac czyli chyba przedmuchalo ![]() |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2005-08-27 09:48:12 Witam.
w 90% napewno z tego powodu strzela w wydech |
kariel Daewoo Espero Łódź | 2005-08-27 10:06:12 Ale dlaczego juz mi wczesniej czasami strzelal? Na benzynie jest ok dlaczego? Tico wyprodukowane przed 95 albo 96 nie mialo katalizatora.I czy w takim kazdym aucie tez bedzie strzelac? Jezeli to wina braku katalizatora to co musze zrobic? Wstawic nowy czy cos innego? |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-08-27 13:21:08 Kariel, jak już pisałem brak kata może mieć wpływ, ale nie o tym. Wcześniej mogło strzelać, bo kat był na wykończeniu i nie pracował tak jak powinien (inne opory przepływu spalin), pytasz czy w starszych Tico też by wystąpił taki problem, otóż prawdopodobnie nie gdyż pierwszy tłumik (zamiast kata) jest tak skonstruowany aby wspomniane opory były podobne (warunek tylko taki, aby to był tłumik oryginalny, a nie kiepskie rzemiosło), ja u siebie miałem właśnie rzemieślniczy tłumik i jak już doszedłem dlaczego mi sonda świruje wstawiłem kat, a tłumik rozorałem i porównałem z oryginalnym. Okazało się, że ten rzemieślniczy to z tłumikiem niewiele ma wspólnego ![]() |
![]() krzysiekS Wieluń | 2005-09-12 13:20:49 Witam.
Założyłem strumienice (zastępują katalizatory). Auto wyrażnie ucichło. Strzałów już też nie słychać. Jednak czasami jak się wsłucham, przy otwrej szybie to coś tam delikatnie popukuje w wydechu (hamowanie na silniku). Generalnie trzeba się ostro starać, żeby to usłyszeć. Koszt za 2 =180 PLN, moim zdaniem warto (wyglądają jak katy). Jeszcz jedno: coś mi się wydfaje że mniej pali. ![]() Pozdrawiam |