| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bosky Opel Omega B Caravan Jaworzno | 2005-08-19 22:05:51 Witam,
Od jakiegoś czasu mam problem z z omą. Silnik 2.0 16V, automat+LPG. Okresowo traci moc i przy dodawaniu gazu przy obrotach ok 2300 zaczyna falować 2000-2500 i tak aż do odjęcia nogi z gazu lub do przejścia przez 2500. Dzieje się to najczęściej przy zwiększaniu obciążenia (np. podjazd pod górkę). Mocniejsze naciśnięcie gazu nic nie daje a wręcz przeciwnie, zwiększa falowanie. Dzieje się to zarówno na gazie jak i na benzynie. Świece, kable, filtr powietrza nowe. Przepływomierz sprawny. Robiłem diagnostykę ale nic nie wyszło. Jedyne podejrzane to zachowanie sondy lambda, która na wolnych obrotach cały czas pokazuje ubogą mieszankę (napiecie około 200mV), tylko po dodaniu gazu na chwilę wchodzi w zakres bogatej (około 4800mV) i za chwilę wraca na ubogą. Ale czy to może powodować takie zachowanie? Ktoś miał podobne problemy? Co jeszczę mogę sprawdzić zanim dam zarobić serwisowi? (tylko któremu zaufać?) |
bosky Opel Omega B Caravan Jaworzno | 2005-08-20 08:37:59 Rocznik 96, przebieg 163 tys, automat, LPG. U mnie po zapaleniu nie ma żadnych problemów. Normalnie schodzi z 1300 na 900 i jest raczej stabilny (nie wiem jakie wahania mają te silniki, mój kręci się w granicach +/- 25 obr/min). Ale jak nie jest odpowiedni rozgrzany to przy przejściu z benzyny na gaz zdławia mi go całkowicie i gaśnie. Muszę albo czekać żeby się rozgrzał do ok 80 st albo zrobić mu przegazówkę na luzie Najgorzej jest jak go chwyci przy tych 2000-2500. Wtedy mnie coś bierze
[ wiadomość edytowana przez: bosky dnia 2005-08-22 11:27:14 ] |
bosky Opel Omega B Caravan Jaworzno | 2005-08-22 10:46:25 Dzisiaj zrobiłem nową próbę. Odłączyłem całkowicie sondę lambda. Efekt:
1. Oczywiście pomarańczowa kontrolka
2. Silnik jakby stabilniejszy choć dalej mułowaty i spalanko jakby do góry (na wskazaniu kompa) 3. Falowanie 2000-2500 występuje nadal. I jeszcze jedna obserwacja (zarówno z sonda jak i bez). Jak silnik zaczyna falować nic nie robię. Pedał gazu w stałej pozycji i po kilku wahnięciach dochodzi do 2500 i się uspokaja. ![]() |
bosky Opel Omega B Caravan Jaworzno | 2005-08-23 13:01:02 Poprawka do poprzedniego posta. Jazda dalej bez sondy i:
1. Pomarańczowa kontrolka dalej świeci
2. Samochodzik dużo żwawszy. Jeździ jak zaczarowany. Nawet spalanko jakby w normie
3. Falowanie nie ustąpiło. Dodatkowo zaobserwowałem, że pojawia się np. po duzym bujnięciu samochodem (hopa na asfalcie, itp.) Jakaś ajdija? |
Arturro7 Omega A Nowe | 2005-10-05 07:39:25 A u mnie tragedia i z moim pojęciem o naprawach, to tylko poryczeć się można (taki wrażliwy jestem). Mojego mechaniora nie ma i jakiemuś papudrakowi będę musiał dać do naprawy. Miałem problemy, ale teraz .... szkoda gadać. Odpalam rano i po chwili gaśnie. Próbuję jeszcze raz - gaśnie, jeszcze raz - gaśnie. Próbuję lekko gazu dodawać i ... jeśli nie wejdzie no obroty, gdzie włącza się gaz, to znowu gaśnie, ale jeśli ud mi się jakimś cudem przełączyć już na gaz , to wszystko wraca do normy (no prawie, bo po kilku km jak puszczę noge z gazu, to faluje na wolnych obrotach). Na gazie chodzi nienagannie. Na paliwie - beznadziejnie, brakuje mu mocy i się dusi. A i może istotna informacja :zapala się od czasu do czasu kontrolka CHECK. Próbowałem już jeździć na szamym paliwie, ale nie poskutkowało. Czytałem, że dolewa się czegoś do paliwa, celem przeczyszczenia wtrysku - bezowocnie. Widziałem też wzmiankę o czyszczeniu silniczka krokowego, a nawet wymianie sndy lambda, ale przy innym silniku i nie wiem , jak się to odnosi do mojego auta. Nie chciałbym w ciemno kupować czegoś, czego nie muszę wymieniać. Dodam , że mam Omegę A 2.0 , czyli najzwyklejszy w świecie silnik . Hilfe !!! - jak mawiają nasi sąsiedzi zza Odry i Łaby.
Pozdrawiam. |
Arturro7 Omega A Nowe | 2005-10-06 11:09:58 A może to pompa paliwowa ? O matko, ile to kosztuje ? |
paweldm DEADSOUL Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2005-10-06 13:49:15 A kiedy wymieniany był filtr paliwa. Też może być przytkany skoro na gazie jest ok. |
Arturro7 Omega A Nowe | 2005-10-06 14:55:13 Dobre pytanie dla laika takiego, jak ja. Sprawdzę i odpowiem .
Pozdrawiam. |
Arturro7 Omega A Nowe | 2005-10-10 08:51:09
Wymiana filtra pomogła, ale nie do końca. nadal jakoś tak nie do końca idealnie chodzi, ale spróbuję go jeszcze poprzepalać na benie przez jakiś czas. Na noc w nafcie zamoczyłem silniczek krokowy, rano wymyłem, gdzie można było dojść pędzelkiem , to też oczyściłem i widzę pozytywne zmiany, falowanie obrotów prawie ustało .
Pozdrawiam. |