Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Wiktor_ galant Kielce | 2005-08-21 19:18:30 a ja mam teraz taki problem że stuka mi napinacz rozrzadu, a dokładnie czesc ruchoma podczas pracy silnika sruka w podstawe napinacza, wyglada to tak jakby pasek byl zaluźny, a napinacz naciagnięty prawie do samego końca i dlatego stuka. Co teraz zrobić ????? Zdażyło sie komus takie coś???
Pozdraiwm Wiktor |
![]() Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2005-08-21 21:13:06
Powinno być nacięcie lub punkt, chociaż spotkałem auta na których nie było znaków (wymiana koła lub inne przyczyny). Wał musi "grać z rozrządem nie dla zapłonu (ten można przecież przestawić) tylko dla właściwego ustawienia faz rozrządu. Niewłaściwe ustawienia mogą prowadzić nawet do uszkodzenia silnika (uderzenie tłoków o zawory i zgięcie lub spęczenie ich).
Przy prawidłowym ustawieniu wału korbowego znak na kole rozrządu często jest przesunięty o połowę ząbką przed znakiem. To jest prawidłowe ustawienie i nie trzeba go korygować. Co do przestawienia zapłonu to jest to możliwe choć niewłaściwe. Przestawienie paska rozrządu o jeden ząbek "za wcześnie" lub "za późno" często nie powoduje uderzeń o zawory, niemniej jednak zmienia fazy rozrządu i powoduje złe spalanie i spadek mocy. Uwaga: To nie jest norma, że można przestawić pasek i nic się nie stanie.
Pisałem że pasek napina się pompą cieczy chłodzącej. Każdy napinacz ma punkty do jakich ma być ustawiony (chociaż nie zawsze są to punkty znakowane) Nie pamiętam jak jest w 1.8 ale zawsze jest jakiś odnośnik. Ostatnio wymieniałem pasek w Audi A8 4.2 litra benzyna, i wierzcie mi to jest zajęcie. Pasek rozrządu ma około 2 metrów długości Tak samo pasek "klinowy', a koszt samych części to ok 2 000 zł. |
Wiktor_ galant Kielce | 2005-08-22 00:03:55 Ok dzieki juz zrobione, rzeczywiscie trzeba było naciągnąć pompą wody. Wydaje mi sie że jest dobrze ale musiałem przestwaic sporo załon żeby idealnie chodził choziaż znaki na kołach i obudowie zgrałem.
Dzięki za pomoc. Pozdrawiam Wiktor |
Grzegorz TOYOTA Corolla E16 Katowice | 2005-08-22 10:14:54
To ja mam -Przy prawidłowym ustawieniu wału korbowego znak na kole rozrządu jest przesunięty dużo za znakiem, dokładnie o jeden ząbek na pasku ![]() |
![]() Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2005-08-22 12:00:14
To masz nieprawidłowo. Należy ustawić właściwie i przestawić zapłon. Widocznie kiedyś zostało źle ustawione i ktoś ratował się przestawieniem zapłonu. |
Grzegorz TOYOTA Corolla E16 Katowice | 2005-10-04 20:36:23 No to myślę że uporałem się z tematem rozrządu ![]() ![]() TAK BYŁO: ![]() ![]() ![]() A TAK JEST TERAZ: ![]() ![]() ![]() Po takim zabiegu odczuwalnie zmieniła się dynamika auta, teraz przynajmniej czuć jak ciągnie powyżej 3500 obr/min a poprzednio silnik tylko wył. Jutro dalsze testy dzisiaj juz nie było czasu ![]() ![]() |
![]() Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2005-10-04 22:11:00 Ktoś kiedyś źle ustawił rozrząd i przestawił zapłon żeby to w ogóle chodziło. Właściwie ustawione fazy rozrządu muszą dać "kopa" silnikowi który miał źle napełniane i opróżniane cylindry.
Do tych zdjęć dołożyc ustawienie napinacza i jak regulować pompą wody i będzie znakomita pomoc dla lubiących grzebanie w silnikach. |
![]() Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2005-10-06 09:04:20 no mieles przestawiony jak widze rozrzad o jeden ząbek to niespowoduje uszkodzenia silnika ale powoduje znaczną starate dynamiki.. teraz niedość że masz prawidłowo rozrząd ustawiony to jeszcze jak widze wyprzedziłeś o 3 stopnie zapłon co dodatkowo podniesie kopa ... tylko to rozwiązanie jest dobre przy jezdzie na gazie lub na dobrej jakości paliwie jeśli nalejesz słabej gnojówki to efekt bedzie wrecz odwrotny i dodatkowo usłyszysz dwonienie przy dodawaniu gazu.
Przesuniecie zapłonu praktykujemy w espero od jakiś 5 lat kiedy to Tomek M jako pierwszy wymyślił taki tuning.. HEHE i objechal MAćkaGT na 400m... ech to były czasy...;p |
Grzegorz TOYOTA Corolla E16 Katowice | 2005-10-06 11:50:43
Adminek, przypatrz się dobrze z której strony było robione zdjęcie aparatu zapłonowego, wydaje mi się że zapłon raczej opóźniłem, a raczej wróciłem do pozycji wyjściowej bo podczas sławetnej 'akcji' dodawania mocy naszym bolidom również kręciłem zapłonem ![]() ![]() Sorki pomyłka jednak przyspieszyłem, coś mi się z kierunkami pop.... ![]() [ wiadomość edytowana przez: Grzegorz dnia 2005-10-06 11:56:07 ] |
![]() Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2005-10-07 14:37:58 aaa no walsnie ty zrobiles fotke od tyłu.... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-05-16 12:43:21 Wczoraj wspólnie z Marcinem2100 wymieniliśmy u mnie rozrząd. (w zasadzie on wymieniał, a ja się przyglądałem i bardziej przeszkadzałem niż pomagałem)
Nie obyło się bez ofiar (urwany przewód WN), ale Marcin spisal się na medal i wszystko się skończyło dobrze jak w bajce o smerfach ![]() Wymienione: pasek, pompa wody, napinacz, uszczelniacz, świece, płyn w chłodnicy (bo się wylał). Pasek gates (59 zł) pompa skf + napinacz skf - 250 zł uszczelniacz walka rozrządu - 18 zł Zastanowiło mnie jedno - pompa skf. Spójrzcie na fotkę poniżej - oryginalna pompa (z lewej) ma ładny odlewany wirnik, natomiast pompa skf ma wirnik z powyginanej blachy. Myślałem że bądź co bądź markowy produkt będzie wykonany solidniej... ![]() [ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2006-05-16 13:02:54 ] |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2006-05-16 15:36:24 Na pierwszy rzut oka będzie wydajniejsza.
Większe łopatki. |
79adam79 Seat EXEO Szczecin | 2006-05-16 16:33:49 Robert_S pisze:
Wczoraj wspólnie z Marcinem2100 wymieniliśmy u mnie rozrząd... Około 2 tygodni temu też zmuszony zostałem wymienić pasek rozrządu: -pasek gates 67 zł-wymiana 170 -podpięcie pod kompa prawie 100 zł ![]() -filtr powietrza filtron 14zł -wymiana 16zł ![]() Do tego koszty lawety 100zł i nerwy czy głowica nie dostała ![]() |
![]() JaChomik Klubowy Weteran Honda Civic 1.8 Szczecin/Glasgow | 2006-05-16 22:12:35
Jezu z kad wy bierzecie te ceny u mnie w Aso podpiecie pod kompa kosztuje niecałe 60 zł a dla klubowiczy duzy rabat a takie cos jak filtr powietrza zmienia sie gratis |
![]() JaChomik Klubowy Weteran Honda Civic 1.8 Szczecin/Glasgow | 2006-05-16 22:16:14
Podobnie ma kolega w efiacie brawo 2,0 tam czesci to 1500zł a robocizna drugie tyle Wierzcie mi szkoda mi Go |