MotoNews.pl

Problem z elektryczną szybą.otwiera się tylko po 2cm w e36

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam problem z elektryczną szybą.otwiera się tylko po około 2 cm i trzeba cały czas naciskać przycisk.przy otwartych drzwiach działa tylko w dół też po 2cm.jeżeli drzwi są zamknięte to działa w dół i w górę ale również po 2cm.taki problem znalazłem na nie jednym forum i troche ludzi ma z tym problem więc napewno ktoś zna rozwiązanie.proszę o POMOC!!!!
dzieje się to w moim COUPE e36 320i

skoro otwarcie drzwi zmienia reakcje szyby wiec kabelki chyba przerwane ?!?

nie koniecznie ponieważ kiedy rozebrałem tapicerkę od obu drzwi i ściągnąłem steroniki i podłączyłem na wisząco(bez podpiętego silniczka i czujników) to jeden i drugi tak samo reagował czyli sterowanie działało tylko w dół po obu stronach i to skokowo jakby oba były uszkodzone, a po założeniu obu spowrotem jeden dalej działał prawidłowo a drugi przerywał czyli tak jakby w tych drzwiach w których źle działa nie rozpoznawał że ten sterownik jest podpięty pod silniczek.

ja stawiam na przekaznik mialem to samo tylko z elektrycznymi fotelami

ale cały do wymiany czy może coś z elementów??ktoś przecierz musiał to naprawić bo dużo ludzi miało z tym problem.

Nie wiem jak w inncy e36 ale w coupe jest porąbane z tym sterownikiem od szyb i zamków. Ten samochód ma osobny moduł odpowiedzialny za zamki, szyby, ich odciąganie (po zamknięciu drzwi) i dość łatwo głupieje. Np. po odłączniu akumulatora i ponownym go podpięciu szyby działają jak chcą, albo wogóle dopiero po pewnym czasie (około 2-3 minuty) zaczyna wracać wszystko do normy. Ja też bym stawiał na ten przekaźnik, ale zanim co spróbój go zresetować, czyli odłącz akumulator na kilka minut i podłącz znowu. Przy okazji zresetujesz komputer ale to nic nie szkodzi, może błąd tego sterownika do szyb się naprawi. Tylko po podłączeniu on mogą wogóle nie chodzi ale to mini. I jak masz alarm w samochodzi i podpięty czujnik otwarcia maski istptne jest aby maska była zamknięta, bo alarm też jest podpięty pod ten sam moduł.

to jak wytłumaczyć że przy otwartch drzwiach działa tylko opuszczanie a przy zamkniętych i opuszczanie i podnoszenie działa ??ale i w tym i w tym przypadku tylko skokowo

zauważ że jak otwierasz drzwi to szyba automatycznie opuszcza sie o około 1cm a jak zamykasz to dociąga. Więc może dlatego jest różnica pomiedzy działaniem na zamknietych i otwartych drzwiach

ale w drugich drzwiach działa szyba i przy drzwiach otwartych i przy zamkniętych więc to nie powinno mieć znaczenia.

ja mimo wszytsko zaczoł bym od zresetowania tego modułu, a jak to nie pomoże to zaczą sprawdzać dalej.

Nie zadne kabelki, nie zaden przekaznik. Jak rozbierzesz drzwi to tam jest na tej plytce ktora steruje szyba taka czarna kostka. Jak nacisniesz przycisk otwierania szyby to ta kostka pyknie, jak sie szyba zatrzyma to tez bedziesz slyszal pykniecie. Ta kostka jest zjebana. Zaopatrz sie w taka kostke, jedz do dobrego elektryka i on ci to zrobi. To samo mialem w swoich drzwiach i to byla wlasnie ta kostka. Co do otwierania szyby przy otwartych drzwiach to tak jest we wszystkich coupe. Otworzysz szybe przy otwartch drzwiach ale nie zamkniesz. Moze to wzgledy bezpieczenstwa. Nie wiem jak jest od strony kierowcy ale od strony pasazera mi tez tak sie dzieje i to jest normalne. Czytalem o tym na forum. Mi sie wydaje ze moze to jest tak dlatego zeby zapobiec jednoczesnemu zamykaniu drzwi i zasuwaniu szyby bo jak wiesz coupe nie ma slupkow w drzwiach i jak trzasniesz a szyba sie zamyka to moze sie stluc. Zmien kostke, jak nie to cala ta plytke co ja masz pod boczkiem drzwi i bedzie wszystko pieknie dzialac.

Ja mowisz ze jak nie podpiales czujnika to oba drzwi przerywaly to moze cos masz tez z czujnikiem.

gie_rappa , nie wiem czy dobrze zrozumiałem, mówisz że przy otwartych drzwiach możesz opuścić szybe ale jej nie możesz podnieść w góre, i że to jest normalne w coupe?? Bo u mnie moge i opuszczać i podnosić obie szyby przy otwartych drzwiach , zarówno przy włączonym jak i wyłączonym silniku.

Ja nie moge tego robic w drzwiach pasazera. Nie jestem pewien co do drzwi kierowcy, jednak w ktoryms poscie ktos napisal ze to jest normalne.

Ja nie moge tego robic w drzwiach pasazera. Nie jestem pewien co do drzwi kierowcy, jednak w ktoryms poscie ktos napisal ze to jest normalne. A co do wylaczonego silnika to masz na mysli caly zaplon czy tylko kluczyk w pozycji 2 lub 1?? Ja jak mam zaplon wylaczony to szyby nie drgna nawet. Moze to zalezy od modulu sterujacego jaki byl montowany w poszczegolnych rocznikach albo wersjach wypozazenia? Moze tam jest jakas roznica?

[ wiadomość edytowana przez: gie_rappa dnia 2005-08-22 03:43:46 ]

jeżeli to by było normalne z tym opuszczaniem i podnoszeniem przy otwartych drzwiach to by było w obu stronach a od strony pasażera działa i przy otwartch i przy zamkniętych drzwiach a od strony kierowcy działa w obie tylko skokowo przy zamkniętych.jeżeli są drzwi otwarte to działa tylko w dół skokowo.Jeżeli chodzi o kostki czarne to są przekaźniki i są dwie jedna jest od podnoszenia druga od opuszczania.Tylko mam pytanie skąd ten cały sterwonik wie że drzwi są otwarte czy zamknięte??gdzie jest jakiś czujnik otwartych drzwi??

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx od strony kierowcy i ile takie coś może kosztować??

ogloszenie usuniete

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-08-22 12:25:12 ]

Cytat:
2005-08-22 11:48:35, bradi pisze:
Tylko mam pytanie skąd ten cały sterwonik wie że drzwi są otwarte czy zamknięte??gdzie jest jakiś czujnik otwartych drzwi??

a jak masz światła zapalone, silnik wyłączony i otworzysz drzwi to masz gonga? Może idź tym tropem... pzdr

PS: No i oczywiście światło(wewnątrz) Ci sie zapala jak otwierasz drzwi

[ wiadomość edytowana przez: Jeztom dnia 2005-08-22 14:20:14 ]

WŁAŚNIE DZWONIŁEM DO SERWISU BMW W ZIELONEJ GÓRZE I GOŚC MI POWIEDZIAŁ KOSZTY OD 120ZŁ DO 1500ZŁ
CHYBA ŻARTY JAKIEŚ
KTOŚ MOŻE MIESZKA NIEDALEKO ŻAR LUB ŻAGANIA LUZ ZIELONEJ GÓRY Z TAKIM AUTEM??MOŻE BY MI POMÓGŁ??PODŁOŻYĆ SPRAWNE CZĘŚCI ŻEEBY MIEĆ PEWNOŚĆ CO SIADŁO

dlaczego krzyczysz?! nie pisz już duzymi literami bo oczy bolą. pzdr

PS: A co do serwisu, to niestety takie sa realia naszych "świetnych autoryzowanych serwisów-fachowców"

Przykład komuś się zepsuła roleta do E-39, zadzwonił, był i powiedzieli mu ok 1300zł, oczywiście nie dał im robić i zrobił chyba sam za 100zł. Działa tak samo.

[ wiadomość edytowana przez: Jeztom dnia 2005-08-22 15:28:23 ]