Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
_Arczi_ BMW 520i Legnica | 2005-08-21 17:59:42 skoro otwarcie drzwi zmienia reakcje szyby wiec kabelki chyba przerwane ?!? |
![]() pawełO BMW Member bmw 730 jelenia gora | 2005-08-21 20:55:36 ja stawiam na przekaznik mialem to samo tylko z elektrycznymi fotelami |
bradi Żagań | 2005-08-21 21:20:11 ale cały do wymiany czy może coś z elementów??ktoś przecierz musiał to naprawić bo dużo ludzi miało z tym problem. |
![]() daz BMW Master (Moderator) BMW E36 Coupe Lublin | 2005-08-21 21:22:37 Nie wiem jak w inncy e36 ale w coupe jest porąbane z tym sterownikiem od szyb i zamków. Ten samochód ma osobny moduł odpowiedzialny za zamki, szyby, ich odciąganie (po zamknięciu drzwi) i dość łatwo głupieje. Np. po odłączniu akumulatora i ponownym go podpięciu szyby działają jak chcą, albo wogóle dopiero po pewnym czasie (około 2-3 minuty) zaczyna wracać wszystko do normy. Ja też bym stawiał na ten przekaźnik, ale zanim co spróbój go zresetować, czyli odłącz akumulator na kilka minut i podłącz znowu. Przy okazji zresetujesz komputer ale to nic nie szkodzi, może błąd tego sterownika do szyb się naprawi. Tylko po podłączeniu on mogą wogóle nie chodzi ale to mini. I jak masz alarm w samochodzi i podpięty czujnik otwarcia maski istptne jest aby maska była zamknięta, bo alarm też jest podpięty pod ten sam moduł. |
bradi Żagań | 2005-08-21 21:50:49 to jak wytłumaczyć że przy otwartch drzwiach działa tylko opuszczanie a przy zamkniętych i opuszczanie i podnoszenie działa ??ale i w tym i w tym przypadku tylko skokowo ![]() |
![]() daz BMW Master (Moderator) BMW E36 Coupe Lublin | 2005-08-21 22:03:34 zauważ że jak otwierasz drzwi to szyba automatycznie opuszcza sie o około 1cm a jak zamykasz to dociąga. Więc może dlatego jest różnica pomiedzy działaniem na zamknietych i otwartych drzwiach |
bradi Żagań | 2005-08-21 22:05:30 ale w drugich drzwiach działa szyba i przy drzwiach otwartych i przy zamkniętych więc to nie powinno mieć znaczenia. |
![]() daz BMW Master (Moderator) BMW E36 Coupe Lublin | 2005-08-21 22:12:30 ja mimo wszytsko zaczoł bym od zresetowania tego modułu, a jak to nie pomoże to zaczą sprawdzać dalej. |
![]() gie_rappa BMW Member BMW 318is Coupe E-36 Dębica | 2005-08-21 23:37:49 Nie zadne kabelki, nie zaden przekaznik. Jak rozbierzesz drzwi to tam jest na tej plytce ktora steruje szyba taka czarna kostka. Jak nacisniesz przycisk otwierania szyby to ta kostka pyknie, jak sie szyba zatrzyma to tez bedziesz slyszal pykniecie. Ta kostka jest zjebana. Zaopatrz sie w taka kostke, jedz do dobrego elektryka i on ci to zrobi. To samo mialem w swoich drzwiach i to byla wlasnie ta kostka. Co do otwierania szyby przy otwartych drzwiach to tak jest we wszystkich coupe. Otworzysz szybe przy otwartch drzwiach ale nie zamkniesz. Moze to wzgledy bezpieczenstwa. Nie wiem jak jest od strony kierowcy ale od strony pasazera mi tez tak sie dzieje i to jest normalne. Czytalem o tym na forum. Mi sie wydaje ze moze to jest tak dlatego zeby zapobiec jednoczesnemu zamykaniu drzwi i zasuwaniu szyby bo jak wiesz coupe nie ma slupkow w drzwiach i jak trzasniesz a szyba sie zamyka to moze sie stluc. Zmien kostke, jak nie to cala ta plytke co ja masz pod boczkiem drzwi i bedzie wszystko pieknie dzialac. |
![]() gie_rappa BMW Member BMW 318is Coupe E-36 Dębica | 2005-08-21 23:42:41 Ja mowisz ze jak nie podpiales czujnika to oba drzwi przerywaly to moze cos masz tez z czujnikiem. |
![]() daz BMW Master (Moderator) BMW E36 Coupe Lublin | 2005-08-22 00:58:09 gie_rappa , nie wiem czy dobrze zrozumiałem, mówisz że przy otwartych drzwiach możesz opuścić szybe ale jej nie możesz podnieść w góre, i że to jest normalne w coupe?? Bo u mnie moge i opuszczać i podnosić obie szyby przy otwartych drzwiach , zarówno przy włączonym jak i wyłączonym silniku. |
![]() gie_rappa BMW Member BMW 318is Coupe E-36 Dębica | 2005-08-22 03:38:59 Ja nie moge tego robic w drzwiach pasazera. Nie jestem pewien co do drzwi kierowcy, jednak w ktoryms poscie ktos napisal ze to jest normalne. |
![]() gie_rappa BMW Member BMW 318is Coupe E-36 Dębica | 2005-08-22 03:42:56 Ja nie moge tego robic w drzwiach pasazera. Nie jestem pewien co do drzwi kierowcy, jednak w ktoryms poscie ktos napisal ze to jest normalne. A co do wylaczonego silnika to masz na mysli caly zaplon czy tylko kluczyk w pozycji 2 lub 1?? Ja jak mam zaplon wylaczony to szyby nie drgna nawet. Moze to zalezy od modulu sterujacego jaki byl montowany w poszczegolnych rocznikach albo wersjach wypozazenia? Moze tam jest jakas roznica?
[ wiadomość edytowana przez: gie_rappa dnia 2005-08-22 03:43:46 ] |
bradi Żagań | 2005-08-22 12:19:07 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx od strony kierowcy i ile takie coś może kosztować??
ogloszenie usuniete [ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-08-22 12:25:12 ] |
bradi Żagań | 2005-08-22 15:04:42 WŁAŚNIE DZWONIŁEM DO SERWISU BMW W ZIELONEJ GÓRZE I GOŚC MI POWIEDZIAŁ KOSZTY OD 120ZŁ DO 1500ZŁ
CHYBA ŻARTY JAKIEŚ ![]() KTOŚ MOŻE MIESZKA NIEDALEKO ŻAR LUB ŻAGANIA LUZ ZIELONEJ GÓRY Z TAKIM AUTEM??MOŻE BY MI POMÓGŁ??PODŁOŻYĆ SPRAWNE CZĘŚCI ŻEEBY MIEĆ PEWNOŚĆ CO SIADŁO |
Jeztom (S) BMW Master (Moderator) E32 735iA and BMW 32 ... Żory | 2005-08-22 15:26:19 dlaczego krzyczysz?! ![]() PS: A co do serwisu, to niestety takie sa realia naszych "świetnych autoryzowanych serwisów-fachowców" Przykład komuś się zepsuła roleta do E-39, zadzwonił, był i powiedzieli mu ok 1300zł, oczywiście nie dał im robić i zrobił chyba sam za 100zł. Działa tak samo. [ wiadomość edytowana przez: Jeztom dnia 2005-08-22 15:28:23 ] |