MotoNews.pl

Fotele i Klima [swap Espero 1.5]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
mam takie pytanie do tych, którzy (o ile to możliwe i tacy są) wymieniali fotel kierowcy w Espero. Jaki jest każdy wie, szkoda słów. Czy dało by się wymienić komplet z przodu na te od Nubiry ? Czu ktoś z Was orientuje się czy bedą pasowały bez przeróbek ?

2 sprawa, silnik 1.5 w espero, czy da się podpiąć klimę jesli auto nie jest w nia wyposażone ? Teoretycznie na pewno ale jak to wyglada w praktyce ? Bawil sie ktoś z Was w taki przeszczep ?

Podpiac sie da tylko instalacja od klimatyzacji w Espero nie jest najnowsza i zakladajac ja do 1.5 straznie "zamulisz" auto.

podnoszę.
podobno pasują fotele od opla (nawet calibry)-tyle wyszukiwarka
niestety tylko podobno , bo pomimo paru wątków nigdy nie zgłosił się nikt kto miałby dokonaną taką przeróbkę.

Cytat:
2005-08-23 19:18:55, marcin2 pisze:
podnoszę. podobno pasują fotele od opla (nawet calibry)-tyle wyszukiwarka niestety tylko podobno , bo pomimo paru wątków nigdy nie zgłosił się nikt kto miałby dokonaną taką przeróbkę.

O ile wiem, nikt, nigdy w Klubie nie zrobił swapa fotela

to świetnie
tak to jest z tym "podobno"

nikt nie zrobil bo ekonomicznie to bez sensu..jesli zalozymy ze wymieniamy ze wzgledow estetycznych to wymiana na fotele z inna tapicerka pociagnie za soba dodatkowy koszt wymiany tapicerki..co bedzie kosztowalo sporo wiecej niz dobra profesjonalna renowacja naszych foteli..a jesli ktos ma w nosie estetyke to nic tylko zalozyc sobie kubelek i wtedy trzymanie boczne bedzie idealne a koszt relatywnie niski..sam o tym myslalem ale moim zdaniem taki swap to conajmniej 1000zl.. wiec ja bede po wakacjach oddawal do tapicera..i niech mi zdejmie material z plecow przednich foteli i wkorzysta na zastapienie zuzytego materialu na boczku siedziska i oparcia a z tylu naszyje cos jaknajbardziej zblizonego..prz okazji po prawi wyprofilowanie foteli

chciałbym inny fotel bo standardowy jest za miękki i po dłuższej jeździe mój kręgosłup daje mi znać o sobie (z kolei miałem okazję przejechać 500km "jednym ciągiem" nową corsą i tego efektu nie było)
mam gdzieś czy kolor będzie inny , ważne żeby nowy fotel był lepiej wyprofilowany, miał lepsze trzymanie boczne a ideałem byłoby żeby posiadał regulację odcinka lędźwiowego (regulację wysokości oczywiście też)
kubełek odpada, mógłby być fotel astryII (choć niejestem pewien czy były z reg. odcinka lędźwiowego)

aha,koszt takiego fotela na szrocie to poniżej 100PLN więc mniej niż KOSMODISK
tylko jeśli przeróbka będzie skomplikowana, to poddaję sie -jestem za mało "techniczny"

od calibry/astry gsi/kadetta gsi pasuje bo sam chciałem kupic, miałem okazje za 50 zł komplet tyle ze fotele były w opłakanym stanie i mi sie odwiedziało czego później załowałem

ale pasuje do oryginalnych prowadnic?

przeciez espero jest na płycie podłogowej opla, fotele mają tkie same miejsca montażowe w espero jak i w niekturych oplach

Cytat:
2005-08-23 19:49:29, marcin2 pisze:
(z kolei miałem okazję przejechać 500km "jednym ciągiem" nową corsą i tego efektu nie było)

Trza se było korse kupić. Nawet stara ma fotele twarde jak kościelne ławki. A... i nie kupuj żadnego Jaguara, a o Maybachu to już wogóle zapomnij.

fotele na pewno da się przełożyć, bo ja sam mam z przodu kubełkowe z calibry. co do klimy to pewnie też się da. u mnie się nie zmieści z racji przerobonych kolektorów wylotowych z silnika.

[ wiadomość edytowana przez: reon118 dnia 2005-08-26 17:03:07 ]

Ja mam fotele z Vectry A i pasują idealnie i są moim zdaniem wygodniejsze dużo.

zdjecia poteli w zakładce: Zloty, wątek: To było kameralne spotkanie

[ wiadomość edytowana przez: Stanko dnia 2005-08-26 19:08:46 ]

Cytat:
2005-08-26 19:03:55, Stanko pisze:
Ja mam fotele z Vectry A i pasują idealnie i są moim zdaniem wygodniejsze dużo

A pod jakim względem?

Mi glownie chodzilo o to, że w fotelu kierowcy wybija sie ten boczek od wysiadania, po za tym nie sa zbyt wygodne. Mam tez Corse B i gdyby nie te beznadziejne zaglowki foteli ideał. Jesli robic przekladkę to tylko z modeli Opla ktore maja zaglowki bez dziur bo o te mozna glowe rozbic (w ogole co za debil cos takiego wprowadzil do Opli, przeciez to wrecz niebezpieczne przy wypadku). Ale fajnie, dzieki za info że da sie w ogole cos zeswapować bo o to mi chodzilo

Cytat:
2005-08-26 19:17:32, piotr_ek pisze:
A pod jakim względem?

Pod względem miekkości siedziska i nie czuć tych stelażów bo bokach, wydaje mi się że są lepiej wyprofilowane.
A co do dziur w zagłowkach to nie sądze żeby zagłówki całe jakoś specjalnie się różniły o tych z dziurami a są ładniejsze.

Cytat:
2005-08-23 19:18:55, marcin2 pisze:
podnoszę. podobno pasują fotele od opla (nawet calibry)-tyle wyszukiwarka niestety tylko podobno , bo pomimo paru wątków nigdy nie zgłosił się nikt kto miałby dokonaną taką przeróbkę.

potwierdzam wywaliłem oryginalne "krzesła" i bez problemu założyłem od calibry jedyna przeróbka to przełożenie zatrzasków pasów i tyle. Co do wygody to nie ma nawet co porównywać do tego na zakrętach tyłek nie zjeżdża z siedziska

Cytat:
potwierdzam wywaliłem oryginalne "krzesła" i bez problemu założyłem od calibry

super wiadomość, dzięki