MotoNews.pl
9 Mrugające oświetlenie e36 (110907/0)

Mrugające oświetlenie e36

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Ostatnio zaobserwowałem podczas jazdy w nocy, że mrugają mi światła mijania oraz drogowe, nie jest są duże wahania ale jak się dobrze wpatrzy to widać dokładnie. Poza tym gdy włączę bieg wsteczny również lampki z tyłu mrugają. Ogólnie całe oświetlenie mruga. Co to może być???

regulator napięcia

Dokładnie

1. Alternator
2. Regulator napięcia
3. Przykrycie dla kabli
4. Tylnia część odprowadzająca ciepło

Pozdrawiam

Dzięki za pomoc.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy możliwe że od tego falują też obroty?
PS a ile może kosztować naprawa tych rzeczy?

Pozdrawiam

Mialem to samo. Walniety regulator napiecia i dioda w alternatorze. Tez mi przez to falowaly obroty. Za nowy alternator bosh dalem 100zl ale to bylo wielkie szczescie... kolejne moje . Teraz jest spoko

Cytat:
2005-08-22 17:12:04, gie_rappa pisze:
Mialem to samo. Walniety regulator napiecia i dioda w alternatorze. Tez mi przez to falowaly obroty. Za nowy alternator bosh dalem 100zl ale to bylo wielkie szczescie... kolejne moje . Teraz jest spoko

tylko 100zł za alternator Boscha(nowy)? Dżizas, a to mnie nazywają farciarzem...

PS: Myślałem, że jest tylko jeden większy farciarz odemnie, myslałem że tylko nim jest Alonso z F1

Wiem Jeztom, 100zl to jak darmo ale tyle wlasnie kumpel zaplacil za nowy alternator bosh do mojej coupe. Z reszta sam wiesz ze to nie pierwszy fart w moim zyciu . A dokladnie to bylo tak: Pojechal kumpel do sklepu zeby kupic listwe alternatora bo mialem spalona diode i zdecydowalem wymienic cala listwe. Stal juz w kolejce po czesci i zadzwonila mu komorka. Jego znajomy mechanik ktory dba tez o "zdrowie" mojej coupe zadzwonil mu na komorke i powiedzial zeby nie bral tej listwy bo w takiej samej cenie ma nowiutki alternator bosh. No i tak gie_rappa doswiadczyl kolejnego farta
A oto lista moich dotychczasowych fartow:
1. Felgi 17" z oponami - 899zl
2. Zderzak M technic - 120zl
3. Rozrzad sportowy (juz sciagniety ) - za darmo
4. Alternator bosh - 100zl
5. felgi zimowe z oppnami - wymiana za moje stare alu
6. Letnie opony ma moje 17" - wymiana za zimowki z alu 17" ktore nabylem razem z felgami
7. Kolektor wydechowy - 60zl

No i to chyba by bylo na tyle jak narazie

[ wiadomość edytowana przez: gie_rappa dnia 2005-08-22 23:46:06 ]

Witam,

Wymieniłem właśnie regulator napięcia i nadal mrugają żarówki.
Przyczyna nie została usunięta. I co teraz???

to nie wina regulatora, a na 99% komutatora w alternatorze.
pozdrawiam

a u mojego brata też w e36 jest podobny problem ale tylko czasami mrugają swiatła i wtedy też obroty faluja ale zdaża sie to zadko i to jest zagadka ??

moim zdaniem to brak dobrej masy. sprawdzic klemy, przewod masujacy do karoserii i ich polaczenia. odkrecic, wyczyscic, zakonserwowaci dokrecic. miernikiem mozna tez zmierzyc ale to moze oszukiwac. uklad pod obciazeniem (praca silnika i inne odbiorniki) zachowuje sie inaczej niz "na sucho". sprawdzic styki na alternatorze.

wydaje mnie sie ze gdyby byl dobry styk masy ale uszkodzony regulator napiecia to wzglenie sprawny - naladowany akumulator nie pozwoliby na takie nagle wachania napiecia. moze sie myle...