MotoNews.pl

[Pony] Ciemność na zegarach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zgasło mi podświetlenie deski rozdzielczej w moim Ponym 1,5i, zanim zabiorę sie za demontaż zegarów może podpowiecie jakie żarówy są użyte do podświetlenia i ile ich jest. Bezpieczniki przejrzałem i wydaje się że wszystkie są ok (nie jestem pewien tylko który jest od podświetlenia zegarów). Czy czeka mnie wiele rozbierania?

jesli zgasly ci wszystkie zarowki naraz to napewno nie jest to wina spalonych zarowek, poszukaj bezpiecznika a potem zabierz sie za sprawdzenie tego badziewia ktorym reguluje sie naterzenie swiatla, przypatrz sie czy swieci ci podswietlenie pokretel od nawiewu jesli tam jest wsiatlo to ten potencjomert jest dobry.
A zeby odkrecic licznik musisz odkrecic te czarna maskownice trzyma sie na 3srobach dwuch z dolu po bokach i jednej u gory w srodku, jak ja wyjmiesz licznik stoi przed toba otworem ale musisz jeszcze odkrecic 4wkrety dwa na dole i dwa u gory a pozniej pozostaja ci tylko 3kostki do wypiecia i to by bylo na tyle.

milego rozbierania
pozdrawiam CzEkCzEk

Jak już chcesz zdjąć licznik to zainwestuj troszkę kasiurki w diody zamiast w żarówki. W elektronikach można kupić diody z uchwytem takim jak żarówki razem z zatopionym rezystorem - od razu na 12V. Potrzebne są 4 (albo 3) większe i jedna mniejsza dioda. Wymieniłem u siebie w poprzedni weekend - teraz mam zajebiście niebieskie cyferki

Co do samego podświetlenia to u mnie jak padł bezpiecznik od podświetlenia to przestała też świecić lewa strona świateł pozycyjnych. W sumie nagle poszło mi 3 bezpieczniki na raz, ale jeden z nich był odpowiedzialny za podświetlenie i lepe światła.

A u mnie przestało świecić podswietlenie pokretel od nawiewu. Jak do tego się zabrać i jakie żarówi kupić?? Czy to może być bezpiecznik?

Najpewniej właśnie bezpiecznik. Jeśli wzrokowe wszystko są ok, to zaświeć światła i wyjmuj pokolei każdy z bezpieczników i rób styk np śróbokrętem. U mnie bezpieczniki były niby ok ale jak się okazało któryś jednak nie łączył i tak doszedłem który.

wg mnie bezpieczniej bedze jak zaopatrzysz sie w probnik i na zapalonych swiatlach sprawdzisz czy do tego dinksu gdzie regulujesz moc swiatla dochodi prad, jesli nie bedze tam pradu to znaczy ze cos nie tak z bezpiecznikiem

Cytat:
2005-08-23 23:28:14, CzEkCzEk pisze:
wg mnie bezpieczniej bedze jak zaopatrzysz sie w probnik i na zapalonych swiatlach sprawdzisz czy do tego dinksu gdzie regulujesz moc swiatla dochodi prad, j

Masz rację, w większości modeli hyundai'a jest regulacja podświetlenia deski rozdzielczej, jeżeli świeci żadna z żarówek tzn, że właśnie ten regulator nie ma przejścia. Poszukiwania usterki bym zaczął od tego leguratora.
Podświetlenie deski rozdzielczej nie ma swojego oddzielnego bezpiecznika.

CzEkCzEk i Ja jesteśmy z Zabrza, więc mam inną propozycję - przyjeżdżaj i zasiądziemy w trzech przy problemie Co trzy głowy to nie jedna

Ten regulator podświetlenia to te pokręcadło obok przycisku otwierania bagażnika, czy to jest gdzieś indziej?

Chodzi właśnie o ten

ArturS ma racje jak bedzesz mial klopot daj znac i przyjedz zobaczymy co dolega twojej bryczce

Jak założę instalację LPG to pomysle o takiej wycieczce bo przy obecnej cenie Pb95 to o połowę taniej mi wyjdzie wypad nad morze niestety trochę km nas dzieli.
Ale dzięki serdeczne za zaproszenie.
Bedę w wolnej chwili kombinował z tym regulatorem, czy wystarczy mu czyszczenie czy też wymianka na nowy..

najpierw nic nie wymieniej sprawdz czy dochodzi do niego prad, a najlepiej podjedz do znajomego co ma ponego i wyjmij jego i wluz do twojego jak swiatla nie beda swieci to znaczy ze twoj regulator jest ok i zacznij szukac po kablach.milego grzebania w elektrowni