Wachacz - problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam chyba do du... końcówki wachacza (nie wiem jak sie to nazywa - ale chodzi mi o te końce z przegubami które łącza się chyba ze zwrotnica przy kole)
Wyczytałem niestety że wahacz wymienia sie jako całość
czy to prawda ? czy mozna wymienić tylko te przeguby???
Sprawa jest pilna bo szykuje mi sie trasa a to troszke stuka

Ja u siebie wymieniłem same "gałki". Ścinasz stare nity i wstawiasz nowe gałki. W komplecie z gałkami masz śruby.

a jaki koszt tego??? i powiedz mi czy jest problem z wyjęciem tego z przegubu i wsadzeniem nówki???

Da się oczywiśćie wymienić same silenblocki wahacza. Ale zdecycowanym ułatwieniem i przyśpieszeniem roboty jest prasa, która wyciśnie starego, a potem wciśnie nowego silenblocka. Wymiana dwóch silenblocków wahacza wraz z ich ceną zamknie się w kwocie około 100 zł. Chyba, że zastosuje się wzmocnione silenblocki to cena wzrośnie.

Chodzi pewnie o sworzeń wahacza (końcówka przy kole a nie zamocowanie wahacza do ramy). Ja dałem 32 zł za RTSa, ale nie powiem jak się sprawuje bo lezy do tej pory w szufladzie poniewaz jak wyjąem wahacz to się okazało ze padł silentblock (takie 2 gumowe tulejki miedzy wahaczem a rama) kupiłem padnietą (większa tulejke) w trybie awaryjnym za całe 10 zł i odpukac jeździ do dziś a dziury w gorzowie mamy nieziemskie .

Panowie jak stuka to wymieńcie łączniki stabilizatora ale razem z gumami od stabilizatora gumy najlepiej kupić oryginalne koszt ok 30 zł ale na tych za 5 zł pojeżdzi się góra 2 miechy

Cytat:
2005-08-22 21:29:24, sirtom pisze:
Da się oczywiśćie wymienić same silenblocki wahacza. Ale zdecycowanym ułatwieniem i przyśpieszeniem roboty jest prasa, która wyciśnie starego, a potem wciśnie nowego silenblocka. Wymiana dwóch silenblocków wahacza wraz z ich ceną zamknie się w kwocie około 100 zł. Chyba, że zastosuje się wzmocnione silenblocki to cena wzrośnie.

tylko że prasą się nie wyciśnie próbowałem). sama guma się wyciska a metalowy kołnież zostaje.

Co innego wciskanie. Z prasą to jest minuta dziesię

bo jak prasy urzywac to z głowa wystarczy ze wcisniesz kołnierz rura o podobnej srednicy na prasie, a jak stuka to raczej drążki stabilizatora a nie sworznie.Sworznie to wtedy jak ci lata po drodze za bardzo(właśnie mam esiego na podnośniku i robie te właśnie elementy.POzdro

Cytat:
2005-08-22 22:08:06, Puzon3000 pisze:
bo jak prasy urzywac to z głowa wystarczy ze wcisniesz kołnierz rura o podobnej srednicy na prasie, a jak stuka to raczej drążki stabilizatora a nie sworznie.Sworznie to wtedy jak ci lata po drodze za bardzo(właśnie mam esiego na podnośniku i robie te właśnie elementy.POzdro

a czy ty dobrze przeczytałeś co ja napisałem...

ups, sorki
no zeby wyciagac to u mnie mechanik ma jeden sposob
1Wypala palnikiem całą gumę
2A nastepnie nacina metalowa tulejke piłka

Cytat:
2005-08-22 22:35:55, Puzon3000 pisze:
ups, sorki no zeby wyciagac to u mnie mechanik ma jeden sposob 1Wypala palnikiem całą gumę 2A nastepnie nacina metalowa tulejke piłka

ano właśnie. Ja użyłem metody siłowej. Młotek + przecinak