| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-08-24 14:05:21 czyzby 1/4 ? ![]() |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2005-08-24 14:15:10 Nigdy nie słyszałem o takich rzeczach, ale kiedyś pamiętam zakłady szkutnicze chętnie się podejmowały wykonania takich części z laminatów wykorzystując oryginalne elementy jako kopyto. |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2005-08-24 16:58:09 I tu Piotk-u się mylisz, teściowa ma Toyote Corolle z 1997 roku i przedni błotnik jest z laminatu, drugi - oryginał jest z blachy.
Z tego co powiedział gościu co robił ten boczek , to w przypadku akórat corollki to standart. Ale do Espero nie słyszałem o takich częściach. |
Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2005-08-24 18:36:05 No to szkoda
Myslalem ze jakis moze rzemieslnik "reparaturki" do espero z plastiku robil
Robienie z wlokna na zamowienie sporo kosztuje. Co najwyzej moze sobie maske zamowie... A musze auto odchudzic i juz mi pomyslow brakuje
Na razie mam takie: 1) Wywalic wyciszenie z podlogi 2) Tylne boczne szyby z pleksiglasu 3) Wywalic mechanizm otwierania tylnich szyb (no nie jestem taki pewieni czy tego chce )
4) Lekka maska przednia 5) Wywalic boczki z drzwi (hmmm no moze z tylnich )
I na razie moje pomysly sie koncza. Fotel kierowcy musi zostac standardowy (lekki kubel odpada). W razie koniecznosci mozna wyjmowac fotel pasazera i tylna kanape i kolo zapasowe
|
Stanko Citroen AX 1.0 Spot Bobrek-Oświęcim | 2005-08-24 19:02:38 Jadzwin co ty na Nascar się wybierasz czy F1 |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-08-24 19:24:39 to moze podsufitka i tylna polka ![]() |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-08-24 20:06:41 Tylną kanapę bym zostawił. Nie waży ona praktycznie nic.
Błotniki z laminatów (włókna) teoretycznie są do wykonania za mniej więcej 500 - 600 zł./ szt. "na mieście". Kiedyś robiłem takie elementy, obecnie ograniczam się do elementów nie do dostania. Chociaż... nauczyłem się "spęczniać" i "rozpęczniać" stal wielkoformatową. Musiałem na potrzeby wykonania maski ze stali. Pozdrawiam - SpeedR |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-08-24 20:13:11 chyba jednak taniej bedzie zwiekszyc moc silnika rekompensujac mase niz odchudzac samochod mowie oczywiscie o przypadku espero a nei ogolnie |
Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2005-08-25 09:35:13 He he
Blotnikow robic z laminatu na zamowienie to sie nie oplaca (nawet za wiele nie waza ) ale auto odchudzic trzeba bo zawsze lepiej bedzie jezdzic
Mozna tez kierowce ale w moim przypadku to bym musial juz troche stoczyc swoje kosci
A tak powaznie to obecnie dol silnika jest przygotowny na co najmniej 300 koni i 400 Nm (jezdza przynajmniej 3 auta z takim setupaem w polsce). Niestety moja turbina i wtryskiwacze starcza tylko do okolo 240 koni
Ale jak wszytsko bedzie ok to na wiosna sciagne sobie z USA turbine Mitsubishi G16 do Eclipsa i wtedy osiagne max co mozna z silnika. Nie wiem jak sie zachowa niestey glowica, szczegolnie ze bede mial nabite nowe gniazda zaworowe pod zawory wydechowe (wieksze) co niestety troche ja oslabi (trzeba wybrac troche materialu) i moze dojsc do uszkodzenia. Pol biedy jak tylko peknie glowica, gorzej jak sie upali zawor to wtedy pelna demolka silnika i turbiny bedzie
Odchudzam tez wszytskie masy wirujace mniej wiecej tak: Kolo zamachowe: Docisk: Kolo pasowe: Kolko rozrzadu: Kolko rozrzadu bedzie wygladac troche inaczej bo bedzie mialo srodek aluminiowy i bedzie regulowane. Mam nadzieje ze auto poskladam za okolo 2-3 tygodnie do konca i wtedy zobaczymy. Dam wtedy foty z placu boju
Pozdr Jadzwin [ wiadomość edytowana przez: Jadzwin dnia 2005-08-25 09:39:42 ] |
Stanko Citroen AX 1.0 Spot Bobrek-Oświęcim | 2005-08-25 10:30:14 Eh ludzie to maja czas, pieniądze. A sierotki ledwo na gaz i praca praca czasem się uda umyc furke o 12:00 w nocy żyć i umierać. Ale głowy do góry w sobote znowu totolotek
Jadzwin sam robisz przeróbki czy zlecenie dla fachowca? |
Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2005-08-25 13:35:57 Sam to sobie robie elektronike i strojenie.
A mechanike robia fachowcy wg. moich projektow. Nie mam czasu ani umiejetnosci mechanicznych zeby to robic samemu
A pozatym musze miec czas zeby na to wszytsko zarobic
Ale tak naprawde nie kosztuje mnie to duzo, bo albo uzywam czsci uzywanych (np. tloki, kornbowody) albo nowych ale z duzymi znizkami
Ta instalacje turbo ktore mialem do tej pory kosztowala mnie okolo 3000 pln i gdyby sie pompa oleju nie zjebala to 200 koni bylo w zasiegu reki . Tak czy inaczej zobaczymy co z tego wyjdzie i czy uda sie uzyskac 300 koni... Jak tyle bedzie to mowie pas
Bede na biezaco informowal jak wszytsko idzie.. Pozdrowienia Jadzwin |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-08-25 13:56:57
Scenic ma obydwa przednie błotniki w standardzie z plastixu (fajnie się wyginają po przyciśnięciu ręką). |
Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2005-08-25 14:12:12 No i ktos pomyslal. Nie dosc ze taniej, korozja nie wpier.... to jeszcze autko jest lzejsze przez to...
Ehh konstruktorzy trabanta wyprzedzili swoje czasy
Pozdr Jadzwin |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-08-25 14:28:32 Tylko Jadźwin uważaj na pierdoły, bo znów będziesz musiał lawetę wzywać |
Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2005-08-25 14:42:30 he he nie mialem na mysli ze Scenic to trabant
jadzwin |