| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-08-24 14:42:33 Eeeeeee....
Mo co Ty Piotr-ek
Ja mam orginalne kable -117.000 km Świece wymieniłem jak założyłem gaz (ale nie wiem po co? ) jakieś 26.000 km
Mam LOVATO i AL-700 i wszsytko jest OK. PS. Teraz czekam na docinkę w stylu: "ciekawe jak długo?" |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-08-24 14:45:54
A książka serwisowa mówi, żeby świece co 30 tys wymieniać, ale nie uwzględnia ona gazu. Mnie do w sumie rybka, czy będzie wam strzelało po kolektorze i jeździło na 2 cylindry, czy też nie, bo nie mam gazu. A przewody WN tak jak mówiłem - ja wymieniłem wtedy jak przy dużej wilgoci nie chciał odpalić i przewody strzelały po podłożonej ręce. |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-08-24 15:18:10
Ja mam juz na liczniku 129tys i dalej mam oryginalne przewody (oprocz kabla cewka-kopulka) i nic nie strzela, silnik pracuje rowno.
Swiece natomiast wymienilem po 30tys (mialem iskry) i jedyna roznica jaka zauwazylem to to, ze samochod zapala prawie z dotyku - wczesniej trzeba bylo zakrecic ze 2-3 rozrusznikiem. Oczywisice rano.
Poczekaj, zaraz Jacek sie wpisze |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-08-24 15:20:23
Przewody wymieniamy porostu wtedy gdy nie działają prawidłowo (auto nie odpala, bucha iskrami spod maski itp.). |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-08-24 15:23:52
Moja instrukcja obslugi mowi, zeby swiece wymieniac co 20tys |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-08-24 15:52:19 nie ma reguly co do swiec i kabli na gazie..tak jak pisze piotrek..trzeba wymienic wtedy kiedy zaczynaja stwarzac problemy..ja przez 170tys mam juz trzeci komplet kabli o ile pamietam..a swiec nie licze..co 10-15tys wymieniam bez dyskusji jak tylko silnik zacznie nierowno pracowac..byc moze to kwestia konkretnej instalki tak czy owak nie ma sie co patrzec na innych i trzeba wymieniac wtedy kiedy istnieje taka potrzeba |
Janow signum1.9/corsa1.4Si Kraków | 2005-08-24 21:03:22 Miałem to samo. Na benzynie prawie zawsze ok, a na gazie przerywał po nagrzaniu. Dopiero jak mi wywaliło w kolektor i wybulio troszkę maskę nad filtrem to zacząłem zmieniać. Swiece, potem kable. Pomagało tylko na chwile więc w końcu pojechałem do speca rozebrać aparat - kopułka wypalona i przygrzana cewka. Wymiana z robotą za około 100zl i mam spokój. Swiece ISKRY (NGK niestety wywaliłem choć wyglądały dobrze) Ale teraz za to pali od kopa po 0,5 s kręcenia. I nie przerywa w najgorszą ulewę.
A kto ma LPG to niech na kablach nie oszczędza... jeden porządny odpał w kolektor i szkoda maski |
pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2005-08-24 22:01:28
Czyli tak naprawdę to nie były to świece ani kable tylko problemy z aparatem zapłonowym, co pośrednio wpływało na pracę świec ?? Chyba kupuję jutro świece i kable i jadę do mechanika rozbierać aparat. |
AdamZuk NissanAlmera Białystok | 2005-08-25 12:00:34
Ale po co mechanik do odkręcenia dwóch śrubek i zdjęcia 5 przewodów. Jak kopułka wygląda podejrzanie to kupujesz nową 25-50zł i wstawiasz. Rok temu wypalił się w kopułce styk doprowadzający napięcie /srodkowy/ a w warsztacie wymienili cewkęzapłonową, poczarowali i naściemniali. Po tygodniu wróciłem ztą samą usterką, wyrwałem całą kasę i postąpiłem jak wyżej. Na szczęście zabrałem wcześniej cewkę zapłonową uznaną za padniętą. |