Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() autoseba Jeep Wrocław | 2005-08-24 21:51:10 Przestawiła ci się zbieżność , może coś jest nie dokręcone? Ogólnie są problemy ze swożniami dolnymi, trzeba je pożądnie skręcić utwardzonymi śrubami-taka zwykła nie wytrzyma pożądnego dokręcania |
![]() kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2005-08-24 22:19:09 Sprawdzenie zawieszenia i ukł. kier. a później jeszcze raz zbieżność. Może regulacji nie zakontrowali? |
![]() Filipo X25XE + X30XE Poznań | 2005-08-24 23:41:18 Powymieniałeś pół zawieszenia to odezwało sie drugie pół. Mógł się tera zrobic luz na drążku środkowym albo czymś innym. Hamulce odpadają, bo przy skręcaniu mówisz, że tez potrafi zapiszczeć. Może ewentualnie dokładają się do problemu (zatarty tłoczek ham lub co innego). Opcji jest kilka.
Proponuję ponowne oględziny zawiechy. |
Prowo LOB WETERAN Kura Indian ze wsi (OPO) | 2005-08-25 09:06:59 Tuleja (tuleje) wahacza.
Gdy stoi, to wszystko jest OK, gdy dostaje sił / momentów przy hamowaniu to kółka się rozjeżdżają. |
![]() szczuro OMEGA B - NO GAS Poznań | 2005-08-25 14:28:55
wlasnie wyjales mi to z klawiatury mam to samo tylko w lewo bylem w ASO i do wymiany mam z przodu po 2 z kazdej strony pozdrawiam |
maxkorzen Omega B Karczew | 2005-08-25 15:26:19 Zgadzam się z wami, też stawiam na tuleje wahaczy.
Dzięki za pomoc. |
![]() Beton VW Derby Mk II Częstochowa | 2005-08-25 22:53:21 JA mialem to samo- lewa strona.A po wymianie tuleji problem zniknal.Powiem wam szczerze ze pierwszy raz widzialem tak zuzyte tuleje(nawet ich nie przypominaly) |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-08-26 20:49:27 A ja pozwolę sobie mieć nieco odmienne zdanie.
Kolega wyraźnie pisze"ściąga przy hamowaniu". Wszystko o czym piszą moi szanowni przedmowcy jest prawdą, ale skutkuje niewłaściwym prowadzeniem się auta również bez hamowania. Jak mnie uczy doświadczenie, ściąganie przy hamowaniu spowodowane jest nierównomierną pracą zaciskow., tzn albo jedna strona blokuje zbyt wcześnie, albo bo jedna z nich nie rozwija pełnej siły przy naciskaniu na pedał, czyli po prostu ciśnienie jest zbyt niskie. Uważam, że najpierw należy dobrać się do zacisków i solidnie oczyścić prowadnice klocków hamulcowych (mogą się w pewnym położeniu blokować), oraz sprawdzić, czy tłoczki zacisków wysuwają się i wsuwają płynnie i bez zacięć, oraz czy co gorsza nie wycieka spod nich płyn hamulcowy Często osłony gumowe tłoczkow się rozszczelniają i tłoczek koroduje. Naprawić potrafi każdy solidny mechanik. Jeśli to nie to należy szukać dalej. Powodzenia |
![]() robert1x LOB SYMPATYK DAF Audi Wrocław | 2005-08-26 21:38:30 Janusz pieniadze wywalić w błoto kazdy potrafi niech jedzie na przeglad i sprawdza hamulce a na szarpakach tuleje to kosztuje 20 złociszy a bedzie miał pewnosć co jest do wymiany.Ja stawiam na tuleje pionową ale jak się sciągnie wahacz to lepiej wymienic obie.Hamulce ze się zapiekły to mało prawdopodobne ![]() |
Prowo LOB WETERAN Kura Indian ze wsi (OPO) | 2005-08-26 23:01:25
Inne zdanie możesz mieć. ![]() Ale stawiam na opisane rozwiązanie. Tak było - i się skończyło. ![]() Nawet swego czasu horrory musiałem przeżywać na remontowanych niemieckich autostradach - w miejscach gdzie zwężali pasy betonowymi barierami trzeba było delikatnie hamować, żeby się na ściankę nie wrypać mimo kontry kierownicą ![]() |
![]() Musasi Była Omega B Poznań | 2005-08-26 23:04:32 No to mamy Januszu 2 : 8 że to hamulce.
------------------------------------------------------------------------------------- Ja po prostu czytam tylko tyle co pisze maxkorzen, nie czytam między wierszami. Dla mnie jak napisane, że
Później pisane o ściąganiu - OK. Tak jak pisane posty - takie odpowiedzi. (bez urazy). ![]() |
Prowo LOB WETERAN Kura Indian ze wsi (OPO) | 2005-08-26 23:18:19
Czy to znaczy, że stawka zakładów wynosi 1:4? To ja stawiam jedno piwo ![]()
Bez urazy. Dla mnie to znaczy, że gdy kolega lekko hamuje to go nie ściąga. A gdy zapoda większy nacisk to musi kontrować kierownicą. Wyjaśnienia potrzebującego oczekiwane ![]() |
![]() Musasi Była Omega B Poznań | 2005-08-26 23:27:26
Czemu nie ![]() Będzie co opijać na zlocie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Prowo LOB WETERAN Kura Indian ze wsi (OPO) | 2005-08-26 23:36:47 Przybite. ![]() |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-08-26 23:37:52 O urazie nie ma mowy, w końcu to wymiana poglądow.
Napisalem, co ja bym robił w takiej sytuacji. Oczywiście każdy ma swój algorytm działania, , a liczy się wyłącznie efekt końcowy, czyli usunięcie usterki. Stąd byłoby miło, gdyby kolega maskorzen dał znać, czym się zakończyły jego boje, jak pisze Prowo. |
![]() DrA eS ... | 2005-08-27 00:31:15 Jakkolwiek sie nie skonczy to piwo dla mnie
od Prowa - on sam nie pije od Janka - haracz ![]() |
maxkorzen Omega B Karczew | 2005-08-27 08:39:34 Jak wpadnę na LOB Party to Ci co byli za tuleją pionową mają piwo....
|
![]() robert1x LOB SYMPATYK DAF Audi Wrocław | 2005-08-29 20:44:21 No to już jedno piwo mam na zlocie,Janusz wypijemy na pół ![]() |