Zbyt niskie spalanie...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co prawda nie w Espero, ale silnik taki sam... Mam na myśli autko Caroline i Teścia, czyli Vectra 2,0 z gazem ( wiecie o jakie autko chodzi )
Po założeniu gazu wpierdzielała do 14 litrów LPG po mieście przy naprawdę spokojej jeździe, a na trasie od 10-13 litrów. Po przeprowadzeniu regulacji po 2000 km i dostrojeniu wszystkiego zaczął się lekutkawy cyrk. Otóż.... Auto pali teraz ( średnia z kolejnych 2000 km ) po mieście do 10,5 litra gazu, a teraz jak Teście wrócili z wycieczki z Krakowa wyszło im 8,15
Oki, zeby było do końca jasne - Tata jeździ bardzo spokojnie, notorycznie na luzie i na trasie nie przekracza raczej 120 km/h. Po mieście też często wyrzuca na luz i się toczy rozpędem.
No dobra, ale czy to nie za mało ???? Dla świętego spokoju, oprócz sprawdzenia parametrów kompa pojechaliśmy na analizę spalin czy aby nie jest zbyt ubogo, ale... nie jest - jest idealnie
Mój Esperak 1,5 ( co prawda "nie trzymający seryjnych parametrów" ) na trasie przy takiej jeździe jest w stanie osiągnąć około 7 litrów gazu ( ale nigdy moje nerwy nie wytrzymają takiej jazdy )
Sam teraz testuję technikę, o której toczy się też dyskusja na forum, czyli wyrzucaniu na luz i toczeniu się i na razie dobiłem do 524 km od tankowania ( samo miasto ). Zacząłem tak jeździć od około 180 km od zatankowania, ale wątpię, że zejdę grubo poniżej 10 litrów po mieście
Generalnie, co sądzicie o spalaniu Vectry - nie wydaje Wam się też za niskie ?

Meszanka ok, to nie się co spuszczać... Jeżdżąc jak pipa pewnie bym zszedł poniżej 10...

Ale nie mam takiej cierpliwości... Już bym wolał z Kobietą po sklepach pół dnia łazić

A ja też jeżdżę z długimi dojazdami na luzie (przy czym nie oszczędzam na ruszaniu, wykorzystuję duży moment obrotowy niskich obrotów silnika i ruszam naprawdę dynamicznie !) i spalam Espero 2.0 w mieście 10 l LPG/100km (+0.2l benzyny) a na trasie zwykle 8.6l LPG/100km.
Z kolei spokojna trasa do Bułgarii dawała zużycie 7.7 l LPG/100 km !!!

Cytat:
Zoltar pisze:
... Jeżdżąc jak pipa pewnie bym zszedł poniżej 10... Ale nie mam takiej cierpliwości...

A ja NIE jeżdże jak pipa .
Dojeżdżań na luzie mam w mieście sporo, czasami jedna 1/3 trasy w mieście to szybkie ruszanie, a 2/3 to dojeżdżanie do kolejnych skrzyżowań.
Ogólny efekt z jazdy po miescie jest taki, że zawsze to ja "poganiam" to ja wyprzedzam, to ja wściekam się na "wolnojezdnych."

Dariusz.

Wszystko zależy od miasta.

Ps.

Idę skotłować z 15 litrów

Opalić się trza

Ja jakiś czas temu przejeździłem jak "kapelusznik" jeden zbiornik lpg - max mojej wytrzymałości. Efekt - zuzycie praktycznie takie samo, jak przy normalnej jezdzie (w granicach błędu pomiaru - jak to się mówi ), ale ja dłużej bym nie zdzierżył.
Nie wiem, jak mozna jeździć "dotaczając się" 2/3 trasy...
Pozdr. P.

P.S. DeeJay - zużycie jak najbardziej poprawne! Nie ma co szukać dziury w całym.

No...
Ja też pojeździłem na kapelusznika, choć nie cały zbiornik i wyszło 10,48

Ja ostatnio jeżdżę oszczędnie na dojazdach do pracy i Toyka spala mi średnio 7l Pb95/100km.

W sam raz na zimę, kiedy to benzyna będzie po 6zł/l

Mój żarłacz zeżarł 36l/380 km z czego 60 km misto reszta trasa Suwałki-Warszawa (Augustów, Łomża, Ostrów Maz, Wyszków) max pręd. 160 km/h, normalnie 100-120 km/h w miastach normalnie czyli 50-70 km/h tam gdzie wolno.

Mój esperak w mieście pali do 14 litrów LPG/100km, a na trasie (Szczecin-Lublin) spalił średnio 9,5 LPG/100km.

nie wiem jak wam tak mało spalaja esperaki mi w mieście pali od 13-15 w mieście przy bardzo spokojnej jeździe dojazdach. W trasie 10 czy jeżdzę 90 czy 130 gazu shella

Cytat:
2005-08-30 19:27:00, malin2 pisze:
nie wiem jak wam tak mało spalaja esperaki mi w mieście pali od 13-15 w mieście przy bardzo spokojnej jeździe dojazdach. W trasie 10 czy jeżdzę 90 czy 130 gazu shella

Te same wyniki mam i tak już jest a te rekordy głoszą nieliczni

Cytat:
malin2 pisze:

Masz niepotrzebnie przewzbogaconą mieszankę paliwową. NaLPG mieszanka powinna być lekko zubożona na nskich obrotach - zysk na kieszeni i na niskiej emisji spalin przy łagodnej jeździe.

W nowym nabytku po dotarciu wygląda to tak:

Trasa Tczew - działka (koło Włocławka) (250 Km) przy jeździe bardzo spokojnej (maX 110) i jednostajnie - spalanie 4,8 -5,0 / 100

Natomiast jak w trasce przyciskam powyżej 130 i jazda jest agresywna to spalanie podskakuje do 7/100 - z włączaną co jakiś czas klimą.

Różnica trasa/miasto jest niemiłosiera.

Po mieście przy ostrym deptaniu potrafi nawet podejść pod 9/100

Trzeba jednak przemyśleć instalację LPG.... bo jak na razie każda wizyta na stacji to utrata 180 - 200 PLN z portfela

Zobacze jak wyjdzie jazda w pojedynke jednym tempem na zlot w Iłkach

Moja narzeczona ma nową corsę CDTI ładnie sie to zbiera , a w miescie przy deptaniu pali 5 5,5L ON

Zajezdzam sobie rano na stacje, na licznku 205 km (przebiegu - podjechalem troszke wolniej ) i wlazlo 36 l LPGa - czyli dzien jak codzien

Natomiast srednia na trasie z ostatnich 1800 km to jakies 12,4 / 100 przy w miare spokojenj jezdzie do 130 z 2 dechami na dachu i non stop klima ON

wczoraj tankowalem esperolota. przejechane 440 km i to niebylkoniec baku i weszlo mi pod sam korek 32 litry paliwka Pb 98 wynik 7.2litra na 100 km. Z czego glownie po miescie dodam ze mam felgi 16 i 195 oponki wiec waza wiecej jak seria

[ wiadomość edytowana przez: Bartek1112 dnia 2005-09-01 19:35:01 ]

Cytat:
2005-08-31 14:10:56, Dicer pisze:
Zajezdzam sobie rano na stacje, na licznku 205 km (przebiegu - podjechalem troszke wolniej ) i wlazlo 36 l LPGa - czyli dzien jak codzien

Kurde - strasznie wam żrą... Ja nadal (po ponad półtorarocznej przygodzie z gazem) przejeżdżam na około 31, 32 litrach jakieś 320 kilosów, w sumie niezależnie od tego czy trasa, czy miasto.

Przy ostrym napierdalaniu kiedy weszło mi niby 65 litrów

Przejechałem ponad 530 km

Jak dla mnie zajebiście... Obwodnica cały czas ponad 150... Miasto też ostrzej