MotoNews.pl

Skrzynia Basowa - jak podłączyć?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Chce sobie wsadzić do bagarznika skrzynie basowa dla fajnego efektu. W samochodzie mam radio Blaupunkt CAR 300. Mysle o zainstalowaniu takiej skszynki tylko nie wiem jak ją podłączyć. Jezeli sie ktoś zna to prosił bym o pomoc! chodzi mi głównie czy mozna podpiać pod jakiś głośnik czy trzeba sie bawić w jakieś zwrotnice i tym podobne? Pomocy!

oj to chcesz zle zrobic bo jak podlaczysz sie pod glosnik to ten zestaw bedzie gral ciszej niz reszta glosnikow.Nawet jak wstawisz zwrotnice to skrzynia basowa potrzebuje mocy ktorej radio ci nie poda.
Najlepsze rozwiazanie to wzmacniacz mono (1 kanalowy) z filtrami i sygnal z radia

Mozna prosić wiecej informacji jak to podłączyć i zgrać w całość?

A wiec musisz zakupic takzwanego monobloka z pelna regulacja.Podlacza sie pod niego zasilanie sterowanie wlaczeniem np sygnal na antene z radia i sygnal niskiej czestotliwosci tzw czincz.
Jesli twoje radio nie posiada wyjsc czincz to mozna podlaczyc bezposrednio sygnal glosnikowy ale to znacznie pogarsza jakosc dzwieku

nie kazdy wzmacniacz moze byc podlaczony pod wysoki sygnał - musi byc do tego przystosowany jak chcesz sie dowiedziec o podłączeniu tuby basowej to zapraszam na gg wieczorkami zawsze jestem strzałka

Witam, polecam dobry wzmacniacz z fitrem niskich częstotliwości co najmniej od 35Hz. Mam boschmanna z pięcioma kanałami z czego jeden jest specjalnie dla tuby (1100)W a głośnik to sony x-plod o mocy 1200W. Gra przyzwoicie. Nie jestem tak bardzo biegły w tym temacie ale to zawsze coś. Wmacniacz kosztował na allegro 695 zeta i myślę że warto.

Może lepiej nie dokładać kilku głupich zdań robiąc wodę z mózgu i zaczekać aż odezwie się ktoś, kto się zna na tym! Niektóre wypowiedzi są naprawde rozweselające.

witam.

pod taką skrzynkę musi być nieduży wzmak o mocy min. 50W RMS.
najlepiej 2 kanałówka z możliwością mostkowania czyli łączenia mocy z dwóch kanałów na jeden (mono).
żeby toto grało jak trzeba, musisz:
1. pociągnąć kabel sygnałowy z radia - typu chinch najlepiej od razu ze sterowaniem czyli małym kabelkiem "+" - podłączasz i wzmak odpala razem z radiem ew. robisz "pstryczek" do załączania wzmaka / tuby osobno.
2. pociągnąć zasilanie do wzmaka najlepiej bezpośrednio z klemy (+) akku, polecam tanie zestawy kabli do montażu lub zwykły kabel miedziany "budowlany" fi ok. 5mm2. Długość cirka 5m. Nie zapomnij o montazu bezpiecznika ok. 30 Amper zazwyczaj kilka - kilkanaście cm za klemą akku.

jeśli mam być szczery - z takiej skrzyneczki jak w linku po dołożeniu wzmaka uzyskasz średni tzw. łupiący bas, bez efektu pełnego dźwięku. dla uzyskania lepszego efektu polecam raczej zmienić głośniki na klasę średnią /infinity, quart, dls, inne/ nawet używki podobnych marek grają znacznie lepiej niż tanie nówki z opiem 1000Watt na pudełku
dorzucając średniej klasy używany wzmak 4-kanałowy z filtrami /pełną regulację/ uzyskasz o wiele lepszy efekt...
a praca do wykonania podobna

pozdro & powodzenia

hmm... tamta skrzynka ma 750 Wat ja takiej mocy nie potrzebuje i znalazłem taką samą skrzynka 300wat mysle ze to lepsze rozwiązanie. Przecież nie bede jeżdził po mieście z radiem na max. Poprostu chce miec taki fajny efekt basu bo przy standardzie go nie czuje.

Cytat:
2005-08-28 22:58:35, irmscherMV6 pisze:
Witam, polecam dobry wzmacniacz z fitrem niskich częstotliwości co najmniej od 35Hz. Mam boschmanna z pięcioma kanałami z czego jeden jest specjalnie dla tuby (1100)W a głośnik to sony x-plod o mocy 1200W. Gra przyzwoicie. Nie jestem tak bardzo biegły w tym temacie ale to zawsze coś. Wmacniacz kosztował na allegro 695 zeta i myślę że warto.

zastanawiam się po co podajesz te parametry??

przecież i tak nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Wzmacniacz i przetwornik o takich mocach kosztowałyby pewnie tyle co niezła omega i na pewno nie wyprodukowaliby ich boschmann ani sony

Cytat:
hmm... tamta skrzynka ma 750 Wat ja takiej mocy nie potrzebuje i znalazłem taką samą skrzynka 300wat

to są wyśrubowane parametry,nierealne do osiągnięcia w życiu codziennym, rzeczywista moc (nominalna?) jest pewnie 5 do 10 razy mniejsza, to samo się tyczy wzmacniaczy

dobrej klasy wzmacniacz o mocy (prawdziwej mocy) ~ 50W spokojnie da sobie radę

wg mnie powinieneś się wczytać w to co napisał 7gsi

Cytat:
Jesli twoje radio nie posiada wyjsc chinch to mozna podlaczyc bezposrednio sygnal glosnikowy ale to znacznie pogarsza jakosc dzwieku

specjaliści od sprzętu high-end z HI-FI i muzyka (coprawda od sprzętu domowego) twierdzą że jednak lepiej do wzmacniacza podłączać sygnał wysokopoziomowy, a nie ten niskopoziomowy poprowadzony chinchem!! chyba że w samochodzie jest inaczej....

Cytat:
lepiej do wzmacniacza podłączać sygnał wysokopoziomowy, a nie ten niskopoziomowy poprowadzony chinchem!!

A ten wysokopoziomowy to czym jest poprowadzony ??

do tej skrzynki jeszcze kup blaupunkta GTA200 zmostkuj i podłącz przez cincze lub (pod glosniki zalezy jakie masz radio) i po temacie. Skrzynka bedzie smigac sprawdzone

no sie dysputa wywiązała
1. Majkel, zapomnij że podłączysz skrzynkę pod radio. Wyrzucona kasa i efekt żaden.
2. to co wypisują na tych sprzętach to bajer - niezależnie czy na pudełku napiszą 700W czy 300W ta "prawdziwa" moc RMS prawie nigdy nie jest podana.
3. skrzynka którą chcesz kupić wymaga wzmaka - i koniec. Wg. opisu z linku ma toto moc MAX 700Watt ale potem jest info, że moc RMS=250Watt (choć trochę na wyrost jak sądzę, ale 30cm głośnik i tak czymś trzeba nakarmić), więc wzmak musi mieć około 50-75Watt RMS i raczej nie więcej, cobyś głośnika w przestrzeń nie wysadził
4. jeśli Twoje radyjko nie ma wyjścia chinch, szukaj wzmaka gdzie wejście sygnału jest i na chinch i na zwykły sygnał z kabla /często spotykane w starszych sprzętach/.

i to tyle - w wyższą dysputę filozoficzną bym się już nie wdawał
pamiętaj tylko żeby nowego sprzętu nie łoić od razu na maxa - to trochę tak jak z docieraniem silnika, materiały w głośniku muszą się stopniowo "wygrzać", dopiero wtedy jest właściwy efekt...
pozdro

Cytat:
A ten wysokopoziomowy to czym jest poprowadzony

do wzmacniacza na wejście wchodzą przewody które normalnie podłącza się pod tylne głośniki, we wzmacniaczu sygnał zostaje rozdzielony,
następnie spowrotem na głośniki poprzez wyj. wzmacniacza wychodzi cały sygnał ale bez niskich częstotliwości, a wyjściem na subwoofer wychodzą same niskie częstotliwości, odpowiednio wzmocnione przez wzmacniacz

rozwiązanie takie w dobrym sprzęcie domowym jest podbno dlatego lepsze, bo w przypadku wyjścia wysokopoziomowego zniekształcenia i zakłocenia są proporcjonalnie mniejsze w stosunku do sygnału właściwgo, niż w przypadku wyjścia niskopoziomowego (chinch)

rozwiązanie takie może nie zdawać egzaminu w samochodach ze względu na raczej kiepską jakość wzmacniaczy w radiach samochodowych i b.duże zniekształcenia przy większej głośności

acha i na ile się znam to połączenie zajebistego radia ze słabymi głośnikami zawyczaj będzie gorsze niż przeciętnego radia (300 - 400zł) z bardzo dobrymi głośnikami

jeżeli mamy, albo zamierzamy kupić wzacniacz i do wyboru kupienie radia za 400zł i za 800zł to mogą one mieć zupełnie inne wzmacniacze ale identyczny lub bardzo podobny przedwzmacniacz, więc jeżeli nie zależy nam na estetyce lub wyposażeniu któregoś z tych 2 radii, lepiej kupić to tańsze - dźwięk powinien być identycznej jakości w przypadku obydwu, bo jest zależny od jakości oddzielnego wzmacniacza (przy założeniu połączenia chinchem)

tyle mojej suchej wiedzy teoretycznej i odrobiny praktycznej w tej materii, mogłem coś troszkę pokręcić, bo trochę wypadło mi z pamięci

[ wiadomość edytowana przez: Krzysiu1981 dnia 2005-08-29 15:14:34 ]

Cytat:
do wzmacniacza na wejście wchodzą przewody które normalnie podłącza się pod tylne głośniki, we wzmacniaczu sygnał zostaje rozdzielony,
następnie spowrotem na głośniki poprzez wyj. wzmacniacza wychodzi cały sygnał ale bez niskich częstotliwości, a wyjściem na subwoofer wychodzą same niskie częstotliwości, odpowiednio wzmocnione przez wzmacniacz

nic z tego nie rozumiem

Stwierdziles, ze w dobrym sprzecie domowym tak jest...

Wiec mamy :
zrodlo dzwieku (CD/DVD/cokolwiek innego) - wzmacniacz - glosniki

I ze jak to jest podlaczone ?? z CD do wzmacniacza ida kable glosnikowe ??

Cytat:
2005-08-29 15:12:58, Krzysiu1981 pisze:
do wzmacniacza na wejście wchodzą przewody które normalnie podłącza się pod tylne głośniki, we wzmacniaczu sygnał zostaje rozdzielony, następnie spowrotem na głośniki poprzez wyj. wzmacniacza wychodzi cały sygnał ale bez niskich częstotliwości, a wyjściem na subwoofer wychodzą same niskie częstotliwości, odpowiednio wzmocnione przez wzmacniacz rozwiązanie takie w dobrym sprzęcie domowym jest podbno dlatego lepsze, bo w przypadku wyjścia wysokopoziomowego zniekształcenia i zakłocenia są proporcjonalnie mniejsze w stosunku do sygnału właściwgo, niż w przypadku wyjścia niskopoziomowego (chinch) rozwiązanie takie może nie zdawać egzaminu w samochodach ze względu na raczej kiepską jakość wzmacniaczy w radiach samochodowych i b.duże zniekształcenia przy większej głośności acha i na ile się znam to połączenie zajebistego radia ze słabymi głośnikami zawyczaj będzie gorsze niż przeciętnego radia (300 - 400zł) z bardzo dobrymi głośnikami jeżeli mamy, albo zamierzamy kupić wzacniacz i do wyboru kupienie radia za 400zł i za 800zł to mogą one mieć zupełnie inne wzmacniacze ale identyczny lub bardzo podobny przedwzmacniacz, więc jeżeli nie zależy nam na estetyce lub wyposażeniu któregoś z tych 2 radii, lepiej kupić to tańsze - dźwięk powinien być identycznej jakości w przypadku obydwu, bo jest zależny od jakości oddzielnego wzmacniacza (przy założeniu połączenia chinchem) tyle mojej suchej wiedzy teoretycznej i odrobiny praktycznej w tej materii, mogłem coś troszkę pokręcić, bo trochę wypadło mi z pamięci [ wiadomość edytowana przez: Krzysiu1981 dnia 2005-08-29 15:14:34 ]

Może spróbuje krócej i konkretniej:
Przypuśćmy masz stare radio które nie ma wyjścia niskopoziomowego (gniazda typu czincz z tyłu radyjka) które jest dedykowane konkretnie do wzmacniaczy.
A chcesz podłączyć wzmacniacz i przypuśćmy skrzynkę.
Więc jedynym wyjściem sygnału w Twoim radiu są przewody głśnikowe.
Więc musisz kupić wzmacniacz z wejściem na wysoki sygnał, do którego podłączysz kable głośnikowe z radia i będziesz się cieszył muzyką.
I wychodzi taniej niż zmiana radyjka.

A jeżeli masz nowsze radio to masz wyprowadzenia niskiego sygnału i bez problemu podłączasz to do wzmacniacza i wszystko gra.

A jakieś tam niskie czy wysokie tony to zależą od filtrów we wzmacniaczu.

renald kto ciebie rozweselił ????

Wicie co... to tłumaczenie jest roche zawiłe Skocze sobie do Kliniki Dźwięku Sony i moze tam mi coś poradzą

To wszyscy się tu pocą, flaki z siebie wypruwają a ty, zdrajca, do kliniki dżwięku????????????
O rzesz ty.........