MotoNews.pl

Srednica wewnętrzna seryjnych spręzyn [125] oraz sr. drutu?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zna ktos dokładne dane, średnica wewnętrzna sprezyny i grubosc drutu? chodzi o sprezyny seryjne sedana?

rino jutro ci pomierze jak odnajde suwmiarke w garazu w sobote wyjalem sprezynki z kanta
przy okazji sie podlacze... czy warto do dosc spokojnej jazdy wlozyc sprezyny z traka? chcialbym skasowac troche przechyly auta ciac je cos?

Jak nie chcesz terenówki to chyba raczej trza będzie ciachnąć, chyba że kupisz jakieś mocno zmęczone .

mowa o nowych sprezynach... jak kupilem fabrycznie nowe zawieszenie to chyba nie liczysz ze wloze uzywane sprezyny, drazki czy amory?

A gdzie jest napisane, że kupiłeś nowy zawias?
Jak chcesz sie pozbyć przechyłów to może ze stabem coś pokombinować...

chyba zrobie z niego limuzyne i wsadze na maxa miekkie sprezyny :] sciaganie juz mam opanowane, najwyzej bede 120 zeta w plecy :/

125p ma chyba 13.5-13.8mm polonezy od 13.5 do 14.8mm srednice drutu a srednicy wewn sprezyny nie znaju sobie zmierz rino

Cytat:
2005-08-29 13:15:19, Koniu pisze:
125p ma chyba 13.5-13.8mm polonezy od 13.5 do 14.8mm srednice drutu a srednicy wewn sprezyny nie znaju sobie zmierz rino

jak sie ma sprezyny na aucie to dosc ciezko dokładnie znierzyc srednice wewnetrzna, a musze wiedziec ile dokładnie zfrezowa zeby na kopuły i wachacz weszły

a co masz za springi że takie manewry przeprowadzasz ??
trucki , żuki czy inne cudo ??
ja się pochwale ,że zakupiłem ostatno springi robione na zamówienie do rajdowego A grupowego poloneza , podobno jeździł w mistrzostwach polski ileś tam lat temu , a te springi i pare innych gratów z serwisu koleś miał do opchniecia , w promocji do springów dostałem bile do tyłu gratis
podejrzewam że jak je założe to mój kant bedzie miał najwyższy przód w klubie , najtwardzszy jest Mara

Blady nie mow ze przebijesz tego gościa

średnica wewnętrzna - 101 mm
średnica drutu 13,3 mm
Długość swobodna ~390 mm
długość przy obciążeniu 3972 [N] (405 [kG]):
a) żółte - ponad 225mm
b) zielone - 225mm lub mniej

A co do obniżania to ja doszedłem do takiego poziomu (buda od mostu oddzielona tylko 1,5cm warstwą gumy [podstawa odboji] bez żadnego luzu , wadą okazało się być błyskawiczne zużycie łożyska na wyjściu skrzyni oraz wejściu mostu ze względu na fakt że wał nie miał możliwości pracy wzdłużnej...)

tutaj już troszkę wyższy...

Zuk.

Bimber ty zyjesz.....

material badan: sprężyna zawieszenia przedniego Polski Fiat 125p
wiek eksponatu: 32 lata
przebieg: 503kkm
wysokosc: 38cm
pytanie: dlaczego do cholery jak sie zalozy to auto siedzi nisko, a sprezyna ma centymetr mniej niz nowa ?

może jest oznaczona zieloną kropką ? a na dodatek mocno wyeksploatowana (trudne słowo).. i daje o sobie znac zmeczenie materiału (trudny zwrot)

Cytat:
2005-08-29 21:24:35, Nomad pisze:
może jest oznaczona zieloną kropką ? a na dodatek mocno wyeksploatowana (trudne słowo).. i daje o sobie znac zmeczenie materiału (trudny zwrot)

dokładnie, kwestia zuzycia materiału.

dobra
tanio sprzedam sprezyny do kanta, scisniete przez kowala

Jeśli ktos by kiedys szukał informacji to podaje wymiary sprezyn zukowaskich:

średnica wewnetrzna: 90 mm bedzie troche zeźby........
grubośc drutu: 17,2mm !!!!!
wysokosc swobodna: 315 mm
wysokosc 1 zwoju: 37mm

Ciekawe jaka jest długość pod obciążeniem takim jak to dla fiatowskich... ale na 90% bedziesz zachaczał przodem nawet o malowane pasy na jezdni... nie mówiac już o studzienkach i dziurach... ja mam pod silnikiem płytę fabryczną z nierdzewki ~6mm a i tak co średnio 3-4 miesiące muszę ją na nowo profilować przy użyciu odpowiednio ciężkich narzędzi do dochodzi do miski olejowej ...

Cytat:
2005-08-30 23:05:07, Nomad pisze:
Ciekawe jaka jest długość pod obciążeniem takim jak to dla fiatowskich... ale na 90% bedziesz zachaczał przodem nawet o malowane pasy na jezdni... nie mówiac już o studzienkach i dziurach... ja mam pod silnikiem płytę fabryczną z nierdzewki ~6mm a i tak co średnio 3-4 miesiące muszę ją na nowo profilować przy użyciu odpowiednio ciężkich narzędzi do dochodzi do miski olejowej ...

???????? cos ci sie pomyliło ten drut ma 17,2 mm!! i jest K...wsko twardy przy obciaceniu 70 rinokilogramów cala sprezyna ugina sie jakies....4 mm....... porównaj sobie jaki ciezki jest zuk, jaki ma silnik i ile kg przewozi i jak to sie ma do masy kanta

podepne sie pod ten temat bo mam pytanie. majac sprzeyne od trucka i sprezyne seryjna kanta ile musze obciac zwojow w truckoweskiej zeby byla taka sama jak seria ???