Czy mozna podkrecic 1.8TD

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Pierwszy raz na forum, od 8 miesiecy "szczesliwy" posiadacz MK6 1.8TD. Co sie mialo popsuc to chyba sie juz zepsulo.
Mam pytanie do osob znajacych tematy;
czy do silnika 1.8TD 70 pare koni bez intercoolera, mozna zalozyc intercooler i uzyskac 90 KM?? Jest to kwestia chlodniczki i turbo czy cos wiecej??

Pzdro
Steckiew

To co napisze, to w duze mierze mniemanologia:
Wydaje mi sie, ze oprocz tego, co piszesz w gre wchodza:
a) inne cisnienie doladowania turbiny
b) inne wtryski
c) inne sterowanie silnikiem. (Inny komputer - wprawdzie niewieloma parametrami on zawiaduje, ale jednak)

Moze ktos rozpoznal temat glebiej?

A mi się wydaje, ale tylko wydaje, że różnic nie ma. Jest tylko chlodnica powietrza, tego powietrza dostaje się więcej do komór spalania ot i cala filozofia. Stąd te ok. 20 kucyków więcej. Ale zaznaczam że to tylko moje dywagacje. Chociaż są tam chyba różnice w konstrukcji tłoków, pierścieni, chodzi o wytrzymałość elementów wew. silnika prawdopodobnie ....... hmmmm.

No wiec mam w warsztacie rozebrane te silniki TD i TD z intercoolerem. Roznicy w tlokach , glowicach walkach itp nie ma. Turbina tez ma to samo doladowanie. Inny jest kolektor ssacy ze wzgledu na intercoller. Najprawdopodobniej inaczej tez jest rozwiazany kolektor wydechoway ale to juz nie jestem pewien.
Pozdrawiam!!!