Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Ele-T HF MEMBER Hyundai Getz Dekine Warszawa | 2005-08-30 12:31:04 Pomyslalem ze warto by cos takiego napisac.
Jak kupilem Getza to pierwsze co chcialem zrobic to zamontowac radio. Tyle ze byla jakas atrapa wlozona ktorej nie mozna bylo wyjac... Pojechalem wiec pewnego pieknego dnia do ASO i ci mi powiedzieli ze to bardzo skomplikowana sprawa jest i ze jak chce to mi to zdejma za 50 zl. Myslalem ze padne ze smiechu. Jak ktos mial podobna sytuacje i nadal nie ma radia lub chce sobie zalozyc to zamieszczam instrukcje. Na stronie Hultaja napisali w "pytaniach i odpowiedziach" : Nie mogę zamontować radia w nowo kupionym Hyundai'u Getzie? Czy mogę otrzymać instrukcje, jak to wykonać? Montaż radia w Getz'ie wymaga zdjęcia obudowy panelu. Jest to dość skomplikowane, dlatego zapraszamy do skorzystania z pomocy Autoryzowanych Stacji Obsługi Hyundai. ______________________ Przepis jak ja to zrobilem :] Nie zdejmowalem panelu bo po co. Pozyczamy wiertareczke niskoobrotowa i wiercimy w dekielku otworek. Nalezy pamietac by nie robic tego na srodku. A dlaczego ? Na dekielku od drugiej strony przymocowana jest wtyczka do radia wiec jak bedziemy wiercili na srodku to mozemy ja uszkodzic. Ja zaczolem wiercic po lewej nieco. Maly otworek. Potem kolejny i kolejny. Koncowki przy panelu usunolem malym pilniczkiem. Gdy przeciolem panelik moglem juz go bez problemu wyginac i w miejscu mocowania z panelem po prostu pod wplywem zmeczenia materialu peklo i gotowe. Druga strona tak samo. Potem bierzemy pilniczek i wygladzamy krawedz ktora powstawal przy peknieciu, bo przeszkadzala ona przy wkladaniu radia. Z drugiej strony tak samo. Zastanawiam sie tylko co za debil wymyslil by ten dekielek przykrecic na 4 sruby !! Bez sensu wogole. :] Jedziemy do ASO i kupujemy przejsciowke z wtyczki Hyundaia na ISO. Montujemy i gotowe. Ja u siebie zamontowalem radio w kieszeni tak ze moge je wyjmowac. Niestety nie miescila sie idealnie wiec musialem jeszcze wypilowac troche krawedzi ale po tem wlazla bez problemu. Generalnie to wyglada to jak by bylo fabrycznie zamontowane ![]() Nastepnie zabralem sie za glosniki z tyłu. Przy wizycie w ASO powiedzieli mi ze to jest bardzo skomplikowana operacja i ze sam nie dam rady bo strace gwarancje !?!?! Tyle ze nie potrafili okreslic na co strace ta gwarancje.. ale to szczegol. A jak bym u nich robil to 100 zl od glosnika. W Getzie 3 drzwiowym Miejsce na glosniki kryje sie w boczkach. Trzeba je zdjac. Zaczynamy od odkrecenia wszystkich srubek (tych od pasow) i od zdjecia takich nakladek ktore sa pod fotelami. Po zdjeciu tego zaczynamy zdejmowac boczek. Start jest w miejscu tam gdzie mamy mocowane pasy (dolne mocowanie). Wyciagamy i wsadzamy lape. Spinki sie wypinaja i calosc schodzi po jakis 5 min. Miejsce na mocowanie jest dosyc dziwne bo oprocz kabla to mamy 3 gwinty oddalone od siebie jakis spory kawalek a tak to tylko wielki otwor widac. Jak ktos chce sobie wygluszyc to teraz jest odpowiedni moment. Idziemy do firmy ktora sprzedaje dozne drewniane elementy i kupujemy plyte (np od podlogi). Wyzynarka wycinamy w niej otwor na glosnik oraz ksztalt potrzebny do bezproblemowego zamontowania tego do karoserii. Mi to zajelo okolo godziny - jeden glosnik - 2 kolo 20 min. Przykrecamy i podlaczamy. Seryjnie mamy dziwna wtyczke. Ja ja zostawilem tyle ze przed nia zlutowalem kabelki do nowych glosnikow i ladnie zabezpieczylem opaska termokurczliwa oraz tasma by nie bylo jakis zwarc. Calosc wlozylem w otwor. Zakladamy boczek i gotowe. Cieszymy sie wlasnym audio... ![]() Kosztya: ASO Montaz radia : 50 zl Głosniki : 200 zł Moje koszta : Montaz radia : 0 zł Głosniki : 20 zł Nie wiem tylko jak zdjac boki drzwi bo bym jeszcze przod wymienil ![]() [ wiadomość edytowana przez: Ele-T dnia 2005-08-30 12:34:40 ] [ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2005-08-30 16:13:20 ] |
![]() Ele-T HF MEMBER Hyundai Getz Dekine Warszawa | 2005-08-30 13:49:35 mocno zastanawiam sie co za debil wymyslil ten dekielek na 4 sruby !!! chyba tylko po to by ludzie ktorzy nie maja powiedzmy " smykalki do kombinowania i techniki" jechali do ASO i placili...
alco ci ktorzy uwierza ze traci sie gwarancje na dekielek :] |
![]() eqs HF MEMBER Accent Żarów | 2005-08-30 14:59:19 nie chodzi o to ja montowalem do acc w ASO bo powiedzieli ze po gwarancji na elektryke i tyle.... jak sie kupuje auto za tyle kasy to niech sie najedza... i tak to s***** ze lepiej sie nie dalo.. :/ |
![]() Ele-T HF MEMBER Hyundai Getz Dekine Warszawa | 2005-09-04 18:04:05 jak bede niedlugo wygluszal to porobie foty jak to u mnie wyglada
co do boczkow drzwi, szukajcie a nie znajdziece ![]() przelecialem cale forum i znalalzem tylko pobierzne opisy zdjolem, zamontowalem glosnik, zalozylem... moze mi to ktos jakos ladnie strescic jak zdjac te boczki ? btw. jakie maty proponujecie ? czy takie z allegro by byly dobre czy moze np takie do gluszenia komputerow czy typowe do audio a jak do audio to gdzie to najtaniej kupic |
![]() Ele-T HF MEMBER Hyundai Getz Dekine Warszawa | 2005-10-23 10:40:53 odkopałem by sie pochwalic :]
udalo mi sie zmienic przod czyli te beznadziejne glosniczki oryginalne hyundaja ![]() teraz mam z przodu 17 cm glosniki + tweetery instrukcje + foty jak zdjac boczek moge wstawic na forum jak by ktos potrzebowal ![]() |
![]() redips HF MEMBER Hyundai Getz Świerklany, Rybnik | 2005-10-24 11:27:12 ja bym był wdzięczny za instrukcje i fotki, jestem właśnie na etapie zakupów ![]() |
![]() Remlen HF MEMBER Hyundai GETZ Poznań | 2005-10-24 11:43:47 Ja w sumie też bym bardzo chciał! ![]() Jeżeli to miożliwe to zapodaj. Dzięki |
![]() Ele-T HF MEMBER Hyundai Getz Dekine Warszawa | 2005-10-24 14:45:32 dobra ![]() jak wygladaja glosniki oryginalne hyundaja nie kazdy wie to moze najpierw pokaze z czym mamy do czynienia i czego trzeba sie pozbyc by miec jakies "normalne" efekty dzwiekowe w naszym Getzie... ![]() piekne prawda ? ![]() nic tylko wyrzucic ![]() jako ze takiego widoku i dzwieku zniesc nie mozna zabieramy sie za kompletowanie sprzetu na przod wchodza glosniki do 17 cm ale mysle ze 20 cm tez wejda - kwestia odpowiedniego stelarza i wyciecia troche plastiku w boczkach glebokosc - przy moim stelarzu kolo 16 mm mialem zapasu z 20 mm a glosniki maja 58 mm glebokosci rozbieramy... foto 1 zaslepki delikatnie podwazamy jakims scyzorykiem (szwajcar bedzie ok) i odkrecamy calosc drzwi trzymaja sie na 7 srubach 2 przy zamku , 3 przy zawiasach , jedna w klamce i jedna w uchwycie foto 2 klamka ![]() by ja zdjac ciagniemy w kierunku jak na fotce wypada z zatrzaskow i trzyma sie na 2 metalowych ciegnach do zamka, zdejmujemy niebieskie zatrzaski i wyjmujemy klamke foto 3 wyglada to tak ![]() bierzemy srubokret lub cos dlugiego i w miare szerokiego w moim przypadku bylo to jakies dluto ![]() foto4 wsadzamy to w otwor na dole boczku jak na rysunku i delikatnie odchylamy zatrzaski sie zaczna wypinac i powoli boczek zacznie wisiec tylko na mocowaniu przy szybie by go z niego uwolnic odchylamy go ku gorze no i zdjete ![]() na koniec odpinamy wiazke od lusterek, szyb czy co kto ma opisik dokladny ![]() na fotce zaznaczylem gdzie sa zatrzaski (na czerwono), a gdzie sruby (na niebiesko) na koniec efekt moich prac czyli zalozony boczek + tweetery ![]() ![]() |
![]() CubeP Hyundai Getz 1.3 3d Łódź | 2005-10-25 11:12:48 Witam wszystkich,
Ja właśnie mam za sobą montaż radia ![]() Co ciekawe trzyma całkiem nieźle ![]() Ja znalazłem na to sposób. Wystarczy otworzyć schowek i zdjąć dwie plastikowe blokady. Następnie delikatnie opuścic szuflade schowka delikatnie do podłogi. Potem należy włożyć rekę w powstałą dziurę i wymacać radyjko od tyłu ![]() Ja wykorzystałem również powyższy sposób do przeciągnięcia kabli do montażu głośników w tylnej półce. Można je wtedy poprowadzić wewnątrz deski do prawych drzwi i potem już w prosty sposób pod plastikami chroniącymi próg aż do bagażnika. Chociaż jest inny sposób, ponieważ Getz 3d ma podciągniętą instalację pod głośniki przy tylnej kanapie. Trzeba tylko zdjąć boczki, jak ktoś to wcześniej opisał na tym forum, podpiąć kable i wyprowadzić do bagażnika. Mam pytanie do Ele-T. Jaką średnicę mają otwory montażowe pod głośnik w drzwiach przednich. Czy siedemnastki które Ty zamontowałeś weszły bez jakichkolwiek przeróbek. Poza tym naprawdę świetny tekst z fotkami. Dużo rzeczy wyjaśniłeś. Pozdrawiam |
![]() Ele-T HF MEMBER Hyundai Getz Dekine Warszawa | 2005-10-25 12:47:21 powiem tak
glosniki takie wlazly bez problemu bez stelarza tyle ze tyl dootykal szyby nie bylo zbytnio luzow co do ich przemieszczania sie w otworza takze mysle ze srednica otworu ma cos kolo 140 -150 mm ![]() co do kabli i tylnich glosnikow do kabli mozna sie dostac nie zdejmujac tylnich boczkow wystarczy odkrecic takie plastiki pod kanapa i siegnac w otwor i kabelek powinien byc ja tak zrobilem bo na poczatku jezdzilem 2 tyg z glosnikami lezacymi sobie od tak w bagazniku (jakies szmelce z poloneza ![]() [ wiadomość edytowana przez: Ele-T dnia 2005-10-25 12:49:04 ] |
![]() redips HF MEMBER Hyundai Getz Świerklany, Rybnik | 2005-10-25 13:19:34 Ele-T dzięki za wskazówki ![]() Ja tweetery będę próbował umocować w plastikach, gdzie u Ciebie jest ręczne sterowanie lusterek, mam nadzieję, że nie będzie z tym większego problemu. ![]() ![]() Andrzej Stelmach Wracam do prozy, muszę dopaść opony zimowe. ![]() |
![]() BANDITTO HF MEMBER HYUNDAI LANTRA Warszawa - Only Mokotów | 2005-10-25 13:36:41 Ele-T a głosniki zostawiłes na seryjnych kablach? |
![]() CubeP Hyundai Getz 1.3 3d Łódź | 2005-10-25 13:56:01 No to wkrótce zabieram się do pracy.
Mam na oku trójdrożne Pionery ts-a1711. Są głębokie na 66mm, dlatego trzeba będzie dołożyć pierścień dystansowy. Poza tym wygląda na to że będą pasować. Postaram się zamieścić później jakieś fotki. Pozdrawiam |
![]() Ele-T HF MEMBER Hyundai Getz Dekine Warszawa | 2005-10-25 14:50:51
tak ![]() z tylem by nie bylo problemu z doprowadzeniem, ale z przodu to juz kombinowalem jak dostac sie do tego gumowego wezyka z kablami od strony kokpitu i jakos nie wykombinowalem mysle ze to zmiana na przyszlosc co do oryginalnych kabli gra ladnie na nich wiec na razie nie wymieniam cop do miejsca na tweetery patrzylem tez na to przy sterowaniu lusterkami u mnie akurat tam jest malo miejsca ale po zdjeciu tego plastiku moge powiedziec ze moje tweetery by tam nie wlazly bo sa za glebokie jak ktos ma jakies klejone czy inne sposoby mocowania to bedzie ok ja u siebie wybralem inne miejsce i wydaje mi sie ze jest w miare optymalne, i na dodatek ladnie wyglada i nic nie odstaje ![]() [ wiadomość edytowana przez: Ele-T dnia 2005-10-25 14:56:32 ] |
![]() BANDITTO HF MEMBER HYUNDAI LANTRA Warszawa - Only Mokotów | 2005-10-25 15:06:20
Hmmm no to ja mam ten sam problem. Tez nie mogę się dostac do tych wężyków..czuje ze żeby się tam dostac trzeba deske zdemontowac..? Na pewno ladnie graja ale mysle ze na kabelkach 2x2mm by lepiej graly a przy najmniej mnie gryzie ta wizja..po zalozeniu nowych głośników w drzwiach… |