MotoNews.pl

[126p] Splanowanie głowicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !!

Mam w planie splanowac glowice w swoim bolidzie, jednak slyszalem ze po takim zabiegu szybciej zuzywaja sie panewki, zawory itd... czy to prwada ?? Chcialem jeszcze wiedziec jaki jest optymalny wymiar planowania glowicy, ile mm ?? czy spowoduje to wieksze zuzycie paliwa ??.

Pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedz

Cytat:
2005-08-30 23:45:37, darrrrek pisze:
Witam !! Mam w planie splanowac glowice w swoim bolidzie, jednak slyszalem ze po takim zabiegu szybciej zuzywaja sie panewki, zawory itd... czy to prwada ?? Chcialem jeszcze wiedziec jaki jest optymalny wymiar planowania glowicy, ile mm ?? czy spowoduje to wieksze zuzycie paliwa ??. Pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedz

W Y S Z U K I W A R K A ...

W Y S Z U K I W A R K A !! !! !! !! ALBO TEMAT PODKLEJONY NA GORZE.

Optymalnie to zalezy do jakeigo walka, ja bym ciachal jak do serii 3mm. zakldajac ze nie byla planowana. Panewwki szybciej padaja bo sprezanie jest wieksza zawory to nie wiem czemu bymial

Ja miałem splanowaną głowicę na seryjnym wałku rozrządu 1,5mm (bezpiecznie)
bez dodatkowego skracania popychaczy prowadnic itp,
Jak zmieniłem wałek na "4" Ireko motorsport- producent zalecał splanować głowice o 3mm, bo wałek miał wyoblone i zmniejszone krzywki o ok. 2mm.
podobno zaleca sie skrócić po takiej planacji (3mm i <) osłonki popychaczy i same popychacze, jednak ja tego nie robiłem, i nie miałem żadnych problemów...
panewkom sie raczej nic nie stanie
po dużym splanowaniu jest wieksza komprecha, moze wystepowac stukowe spalanie,
teoretycznie w głowicach przed 89r są nieutwardzane gniazda zaworów, istnieje ryzyko ich nadpalenia...
ja jezdze na starej głowicy i wszystko jest ok
a zuzycie paliwa zalezy bardziej od nastawów reszty (gaznik, dolot)
ale teoretycznie moze sie zwiekszyc
pzdr.

wyszukiwarka srarka... nie latwiej odpowiedziec
planuj 1-1.5 mm do silnika serii jesli jest w dobrym stanie, nie powinno go to szybciej skatowac, pomysl o dotarciu zaworkow

pomyśl o zrobieniu kanałów bo seryjnie są dramatyczne.Spalanie przy zrobienu kanałów, założeniu nie za mocnego wałka i splanowaniu o jakieś 2-3 mm powinno spaść