MotoNews.pl

Jak wyregulować światła???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Jak mozna wyregulować światła mijania w e36? Przy reflektorze są dwa pokrętła, może ktos wie które jest do czego?
pozdrawiam

Jak na moje to jedziesz na stacje diagnostyczną wyciagasz z portwelas 20 zeta i masz ustawione że hej idelanie.

Te 20zł to juz tak z górką też bym się udał do nich ustawią prawidłowo a to podstawa, pomyśl o kierowcach jadących z przeciwka i źle ustawionych światłach

a ja miałem tak na dół puszczone, że na stacji powiedział, że musze jechać do mechanika, musi mi coś tam przestawić i dopiero mam podjechać do regulacji. Byłem i mechanik to cos przestawił bo świeciły praktycznie w ziemie, nameczył sie i dopiero na stacji mógł tymi pokrętłami wyregulowac... pzdr

Ja miałem tak samo z tąróznica ze sam sie pomeczyłem (przy okazji czyszczenie soczewek) i zrobione z tymze jak sie n przegladzie okazało mam ustawione swiatła idealnie, a jak jade to i tak mi mrugają z naprzeciwka
pzdr

Słuchaj może im wcale o światła nie chodzi tylko o ciebie - lub o twoją bete.

to może ktoś mi powie jak sie reguluje długie w e34?? stacja djagnostyczna wysiadła przy tym. prawe długie świeci mi w kosmos.

Jak są dwa pokrętła to chyba tak jak w każdym aucie. Podjedż w nocy pod ścianę i sobie sprawdż jedno góra dół, drugie prawo lewo.

Cytat:
2005-09-02 08:50:06, Milas pisze:
Jak są dwa pokrętła to chyba tak jak w każdym aucie. Podjedż w nocy pod ścianę i sobie sprawdż jedno góra dół, drugie prawo lewo.

Jak podjedziesz pod sciagne to nic nei ustawisz, aby prawidlowo ustawic swiatla mijania w e36 nalezy stanac na rownej powierzchni przed budynkiem, brama czyms takim aby samochod stal rowno. Wyciagamy srubokret gwiazdkowy i krecimy srodkowym pokretlem na swiatlach, ustawiamy je w taki sposob aby byly rowno. i swiatla ustwaione.POznie jedziemy sie przejechac jak oslepiamy innych to mozemy juz regulacja elektryczna sobie je znizyc i tyle. 20 zł w kieszeni

Ja tam wolę wydać te 20 zł i mieć porządnie ustawione. Nie lubie partactwa.

No to jak wchodzimy w szczegóły to proponuję inny sposób.
-Stawiasz auto na równej prostej drodze,
-sprawdzasz ciśnienie w ogumieniu
-zbiornik paliwa powinien być napełniony
-obciążasz auto(jedna osoba na siedzenie kierowcy
- zakołysz samocodem, żeby ułożyło się zawiaszenie
-pokrętło korektora na "0"
-odłączasz lub zasłaniasz żarówkę w jednym reflektorze a drugi ustawiasz tak, aby granica świecenia była na ok.40 metrów( możesz gdzieś sprawdzić bo nie jestem pewien, to standardowa odległość dla wszystkich aut ,w E30 pochylenie to 10cm na 10metrów), potem drugim pokrętłem tak aby załamanie granicy światła było na wprost reflektora.

Drugi reflektor ustawiasz analogicznie, lub podjeżdżasz do ściany na 4-5 m i wyrównujesz do pierwszego.

Sam tak ustawiałem i pan na stacji diagnostycznej nie miał zastszerzeń. Oczywiście to kołysanie i obciążanie można sobie darować.

Tak na marginesie , o ile się nie mylę to w cenę przeglądu rejestracyjnego wliczona jest regulacja świateł mijania. w tym przypadku nic nie zaoszczędzisz. A jeśli nie wybierasz się na przegląd to 10 browarów. Ja bym się pobawił z tymi reflektorami.

Ja też nie lubię partactwa dlatego wiele rzeczy robię sam.
Jak znasz stację gdzie ustawiaąc swiatła dociążają samochód, sprawdzają cisnienie w ogumieniu, zwracaja uwagę na ilość paliwa w zbiorniku to daj znać.

Tez mi sie zdarzylo ustawiac swiatelka w mojej E30, bo doskonale oswietlaly jezdnie na odleglosc 1 metra od zderzaka. Tylko chcialem zwrocic uwage na jedna mala sprawe, ze kazdy samochod na pasie przenim lub na tabliczce znamionowej ma taki maly symbol swiatel mijania i cyferke przewaznie 1,0 lub 1,5 no i ta cyferka sluzy do regulacji przy uzyciu specjalnego przyrzadu i trzeba regulowac swiatla jak nastawisz na ta cyfre wysokosc przyrzadziku. ... no i nie mozna zapomniec, ze jezeli furka ma regulowane reflektory(recznie lub elektrycznie to na pozycje 0)

pytanko troszke z innej beczki. moze wiecie jak zalac te zbiorniczki przy swiatlach i pokretlo od regulacji?? wiem ze musi byc hydrol bo juz zdazylem sie kapnac!! tylko nie wiem jak potem ten caly uklad odpowietrzyc????? mam e30. dzieki

panowie. ja światła mijania mam ustawione idealnie, cały czas chodzi mi o światła drogowe(długie).