MotoNews.pl

Przejściówka do tankowania LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Pewnie ktoś już o tym pisał ale ni hoho znaleźć nie moge.
Wybieram sie w Europe:
Polska->Niemcy->Austria->Grecja->Wlochy->Francja
Jakich zaworków do tankowania LPG oni uzywają? Czy potrzebuję przejścówek czy powinni je mieć na stacjach?
Jeśli potrzebuje to gdzie to kupić i ile to kosztuje?

[ wiadomość edytowana przez: dcnt dnia 2005-09-06 06:46:14 ]
[ powód edycji: korekta tytulu ]

Form o LPG

A tutaj mozliwe ze znajdziesz to co szukasz, a jak nie to pytaj tam, wiecej ludzi - wieksza szansa na odpowiedz

Dzieki,
Poczytalem sobie, ale nie znalazlem odpowiedzi na temat przejscowek do tankowania. Gdzie sie w takie cos zaopatrzyc i ile to moze kosztowac?

Niemcy na pewno mają końcówki z gwintem. Przelotkę wkręca się w środek naszego zaworu tankowania, a pistolet nakręca się na przelotkę. W Niemczech często samoobsługa przy tankowaniu gazu
Są jeszcze przelotki takie długie z bolcem w poprzek. Na pewno stosowane w Anglii. Gdzie jeszcze - nie wiem.
Jak kupisz taką z bolcem to sprawdź, czy nie uchodzi przy bolcu. Co ja się wstydu najadłem u Angoli jak po założeniu pistoletu gaz mi spieprzał bokiem
Pomogło oblutowanie cyną (przelotkę mam z mosiądzu ) kołka od wewnątrz.
Po przelotki jedź do gazowników, może zdradzą Ci adres hurtowni, a w najgorszym układzie niech zamówią. Ja w Kraku kupowałem w hurtowni i kosztowało to coś koło 30 zł.
Pozdro.

No pewnie pomoglo oblutowanie tylko skad lutownce wytrzasnąć w środku Europy na autostradzie

we wloszech zawory sa standardowe, jak u nas, wiec nie potrzebujesz przelotki. Czesto ludzie, ktorzy nalewaja tam gazu na prosbe wlasciciela auta po odbiciu zaworu zmniejszaja cisnienie i tankuja nie dio 80% pojemnosci tylko do pelna. W austrii raczej zapomnij o LPG, jedyna stacja z gazem jaka znalezlismy z kolega w austrii na trasie ze slowacji do wloch miala metan:/

Cytat:
2005-09-05 08:13:06, Kamil_H pisze:
No pewnie pomoglo oblutowanie tylko skad lutownce wytrzasnąć w środku Europy na autostradzie

Kto dba, ten ma
Ja to robiłem na zachodnich krańcach Europy, tam gdzie auta się smęcą lewą stroną drogi
W taką trasę zabieram zawsze całą masę różnych mniej lub bardziej dziwnych rzeczy
W tym wypadku pomógł mi palnik długopisowy z końcówką do lutowania oraz mała szpulka cyny z topnikiem
I oczywiście butla z gazem do zapalniczek, ale to standardowe wyposażenie palacza na dłuższe wypady

Pozdro.

Cytat:
2005-09-02 21:30:40, Perzan pisze:
. Ja w Kraku kupowałem w hurtowni i kosztowało to coś koło 30 zł. Pozdro.

Witam!
gdzie w krakowie jest hurtownia z takimi rzeczami??

Kupowałem to na Cystersów. Jadąc od al. Pokoju to chyba 1-sza brama w lewo jak na stację benzynową i później w prawo wzdłuż hal warsztatowych.
To było jakieś 1,5 roku temu.
Pozdro.

Cytat:
2005-09-06 00:51:47, Perzan pisze:
Kupowałem to na Cystersów. Jadąc od al. Pokoju to chyba 1-sza brama w lewo jak na stację benzynową i później w prawo wzdłuż hal warsztatowych. To było jakieś 1,5 roku temu. Pozdro.

Dzięki!
sprawdze czy jeszcze jest, dopytam się jeszcze o te przejściówki do gazu co mają itd.
Pozdrawiam!

Chmmm.. wznawiam temat bo widze ze zdania sa podzielone. Perzan mowi ze u Niemcow inna koncowka na forum o LPG twierdza ze taka sama.
Moze ktos jeszcze sie wypowie kto byl w dalekich krajach, co? Nie powiem ale wkurzylbym sie jak by nie pasowalo i wache bym musial lac.

A czy ma ktos w Poznaniu albo okolicach pozyczyc taka przejscowke? Oczywiscie za piwko albo dwa

Proponuję kupić obie. Na pewno taniej wyjdzie niż lać benzynę na zachodzie a przynajmniej jedziesz bez stresu że coś może pójść nie tak.
Pozdro.

No dobra, wie ktos gdzie to kupic w Poznaniu? Bo kolo-gaziarz powiedzial ze moze sprowadzic za 50zeta sztuka

W Niemczech w wiekszosci sa inne ale trafilem ostatnio stacje gdzie byla koncowka nasza. Niemniej jednak na wszystkich stacjach gazu na jakich do tej pory tankowalem zawsze mieli koncowki. Trzeba tylko zostawic 20E kaucji. W Holandii bylo gorzej bo nigdzie nie mieli bo...... Polacy ukradli

Cytat:
Trzeba tylko zostawic 20E kaucji.

Znaczy placisz kaucje, tankujesz, oddajesz i oddaja kaucje, tak?

No i jeszcze jedno pytanie.
Samoobsluga. Na co zwrocic uwage? Nigdy nie tankowalem gazu i nie mam pojecia jak sie ten pistolet podlacza. Czego sie moge spodziewac?

Czy samoobsluga jest tylko u Niemcow czy we Wloszech tez?

No i mnie ten temat zaczal interesowac bo jade autem do anglii. Kurcze wynika z roznych zrodel ze koncowka w uk jest taka jak w holandii i pasowaloby mi tez ja skombinowac

Cytat:
2005-09-08 16:09:33, Kamil_H pisze:
Znaczy placisz kaucje, tankujesz, oddajesz i oddaja kaucje, tak? No i jeszcze jedno pytanie. Samoobsluga. Na co zwrocic uwage? Nigdy nie tankowalem gazu i nie mam pojecia jak sie ten pistolet podlacza. Czego sie moge spodziewac? Czy samoobsluga jest tylko u Niemcow czy we Wloszech tez?

Cóż pistolet jest do opanowania ale na poczatku możesz wystapić w ukrytej kamerze. Najważniejsze zaopatrz się w rekawiczki bo gaz może ci schłodzić łapki przy błędnym podpieciu lub odpinaniu.

Obsługa pistoletu to pikuś. W Niemczech samoobsługa, więc się przyda ta umiejętność natomiast we Włoszech "no selfservice" więc nie ma się co martwić.

Jak latem jechałem to Niemcy, Austria, Włochy ta sama końcówka co u nas.

Jeśli chodzi o końcówki holenderskie to widziałem ostatnio na Allegro. Pełno tego tam jest. Jakies 30 zeta/sztuke