Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-09-01 10:49:04
1. Czy masz LPG (takie klasyczne pytanie ![]() 2. Jak wymieniałeś świece, to czy czasem nie były zaolejone z zewnątrz (cokoły/izolatory albo fajki/przewody) ? 3. Skrzynię możesz wykluczyć dokonując delikatnej przegazówki na P/N. Jeśli bedziesz miał takie same objawy, to skrzynia jest niewinna. pozdr, Robert PS: po polsku - hulać |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-09-01 22:18:50
Czy te cyrki dzieją się jeszcze przed przełączeniem na gaz? Spróbuj wyłączyć gaz "ręcznie" i zobacz czy będzie to samo. Lambda to nie będzie, zaraz po odpaleniu ECU pracuje w trybie rozgrzewania kata i sondę olewa. Zakładam, że "check engine" się nie zapala ani przez chwilę, a kontrolka ciśnienia oleju gaśnie po max. sekundzie-dwu. Czy masz jakiekolwiek inne "zabawne" objawy w elektryce? Mogą się wydawać totalnie niezwiązane z silnikiem. Czy masz ten samochów krótko - jak nie to czy na wiosnę zachowywał się ok przy analogicznych temperaturach? pozdr, Robert |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-09-02 16:32:46
Pełnosprawna skrzynia tak nie ma, niezależnie od temperatury. Proponuje kolejne ćwiczenie: Teraz na zimno ruszasz na D, jak zaobserwujesz zmulenie, wypinasz się na N i przegazówka. Jak wszystko gładko - to podejrzanym nr 1 jest skrzynia, niestety. Jeśli chodzi o "plumknięcie" na gazie - powodów może byc 100. Nieznaczna falowanie na benzynie to raczej norma (na wyświetlaczu spalanie się waha +-0,1 l/h) pozdr, Robert |
![]() dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2005-09-02 17:30:43 a te "plumknięcia to przyjakiej temp. silnika (płynu) ??. Takie objawy z opadnięciem i podkoczeniem obrotów połączonym z przygaśnięciem żarówek to w chwili załączenia szybkich obrotów wentylatora są standardem.
Jeżeli chodzi o "przeplatanie" czy zmulanie po odpaleniu to dwa najczęstrze powody wyeliminowałeś (świece/przewody)... może cewka ?? bo skrzynie raczej bym wykluczał. Gdyby skrzynia trzymała silnik, to objawem nie byłoby przeplatanie silnika, raczej zaobserwowałbyś "niekontrolowany" wzrost obrotów połączony z zauważalnie "cięższą" pracą silnika. Ja bym stawiał na cewkę ew. gówniane przewody... (może janmor?? ![]() ![]() |
scraby opel omega b combi a ... Mińsk Mazowiecki | 2005-09-05 01:05:41 dzięki zsugestie na Was zawsze można liczyć, ale odpowiadając na zapytaniea to:
zatankowany jestem po uszy a śmiagam sobie na bestii be LPG bez problemu ( po tych ekscesach jak są), wię to nie pompa paliwa, jutro sprawdzę skrzynię zgodnie z sugestiami Nixona ale to chyba nie to bo skrzynia działa bez zarzutu, zrobię jak powiedziałeś teraz będzie po 13C i mniej to co dzień będę sprawdzał różne warianty może wtedy jak sprawdzałem zgodnie z wcześniejszą sugestią było powyżej ciut 13C? i nie było wilgotno to coś ma związkez z wilgotnością, co do plumknięć to rzeczywiście są jak sobie stoję w przepięknych korkach i czasem mi plumknie i wtedy i zamruga komp do mnie światełkami, nie mam przymulania na Pb, zaraz po odpaleniu mogę ruszać bez problemów, świece i przewody mam NGK a wcześniej przewody miałem Baru ale niepotrzebnie szybko je wymieniłem ( się pośpieszyłem) bo dobre były i te objawy też były, więc to nie to byłem w piątek u gazownika co mi zakłądał gaz ( chłopak dobry jest i powiedział, że to nie wina gazu - zresztą broni się w październiku a prace i oprogramowanie pisał z instalacji gazowych łebski jest naprawdę) i powiedział, żebym przyglądnął się cewce bo ona może bruździć, przebicie na zwoju wystarczy i będą chwilowe skoki napięcia bądź brak i wypadanie iskry a wilgoć tylko potęguje te zjawiska , więc ja bestii sprawdzę charakterystykę cewki i się zobaczy a jutro sprawzonko kompem i dam znać co i jak |
![]() stapoz Omega 2.5V6+gaz, Mon ... Poznań | 2005-09-05 09:00:07 Prawdopodobnie masz niezbyt dokladnie wyregulowany gaz i komputer "przyzwyczail" sie do ustawien na gazie - dlatego kiepsko pracuje na zimnym silniku na benzynie. Pomaga:
- reset komputera (odlaczyc akumulator na kilkanascie minut) - precyzyjne ustawienie gazu (co nie jest proste) Mialem to samo. |
![]() Musasi Była Omega B Poznań | 2005-09-05 14:58:10
Albo znowu ![]() ![]() coś nie tak z Twoim silnikiem: - 1400 obr/min ?????????? Nie wiem jak w Omie B, ale w A nigdy normalnymi nie były takie obroty niezależnie od temperatury, tego czy skrzynia była jeszcze automat, czy już manual. |
Arthuros Omega B 2.5V6 Warszawa | 2005-09-05 15:53:35 1400/min zaraz po odpaleniu zimnegi i dotykaniu gazu to standard. Po pyknięciu pedału gazu spadają do 900 |
![]() DrA eS ... | 2005-09-05 17:49:40
550 - 600obr/min po rozgrzaniu tez oznacza "cos nie tak z silnikiem" bo A ( 2.0 ) takich nie ma ?? |
scraby opel omega b combi a ... Mińsk Mazowiecki | 2005-09-05 20:46:37 Panowie spokojnie, gdybym wiedział, że taka rozgorzeje dyskusja to bym nic nie pisał ale stało się, więc dzisiaj byłem u mechaniora i sprawdził błędy w bestii i oczywiście brak a potem zaczęło się badanie napięć sond lambda (jedna działa z opóźnieniem, zapamiętać bo to ważne) i ich pracy sterowanie mieszanką i inne cuda wyprawiał ten magik w końcu odłączył moduł sterowania mototronic włączył z powrotem na chwilę odpalił silnik i wszystko chulało jak za dawnych lat , sondy pracowały ( bodajże o ile pamiętam sonda - integrator tak to się u niego nazywałow bazie na kompie), zero wahnieć, i stabilna praca. Po dyskusji stwierdził, że to ustawienie gazu trzeba poprawić bo w toku eksploatacji łąpie komputer błedy w sterowaniu tą mieszanką i się sonda wiesza. No włąśnie jak zapalałem to sinikiem tak jak by na jedną stronę trzęsło a to 3 garnuszki nie tak działąły ot i to była przyczyna. Gazownik stwierdził, że gaz jest wyregulowany a efekt ten u mnie to niestety ale kończąca się grzałeczka sondy Lambda ( ok 400 zł ) i trzeba się przymierzyć do wymiany . Badanie ciąg dalszy nastąpi na razie jest oki jak wymiana sondy pomoże to dam znać. Na koniec muszę stwierdzić , że forum to fajna rzecz i wiem, że niektórych opinii nie można brać na serio bez obrazy koledzy- bo są niezrozumiałe i wykluczające się ale każdy pomaga jak może i dzięki za to ( oczywiście kolega stapoz strzelił w 10, to dobre rozwiązanie ale na kolejne 8000 km) |
![]() Musasi Była Omega B Poznań | 2005-09-05 21:38:46 No cóż widzę że są na forum ziomkowie dla których jedyna formą wypowiedzi jest czepianie się innych.
Lubić się nie musimy ale znosić - niestety tak. Bez urazy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() P.S. Symbol środkowego palucha w górze mowi zresztą wszystko. |
![]() DrA eS ... | 2005-09-05 22:07:49
Niestety ja Ciebie znosic nie musze ziomku... A jak piszesz pierdoly to tym bardziej. |
![]() Musasi Była Omega B Poznań | 2005-09-05 22:12:44
Sam nie lubię pyskówek, ale jak mnie już ktoś wk....wi to nie ręczę za siebie. W którym miejscu wydedukowałeś te swoje pierdoły ??? Jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia to wsadź sobie ten paluch ......... [ wiadomość edytowana przez: Musasi dnia 2005-09-05 22:21:17 ] |
![]() Musasi Była Omega B Poznań | 2005-09-05 22:14:30 skończyłem ten temat |